Również można pisać o odwalanie lekcji przysposobienie do życia rodzinie ?
Niepotrzebne, trzeba zwiększać dzietność narodu.
14:01 bo kto o tym zbieraniu podpisów wiedział? Ja nie. Ja jestem za wyrzuceniem ze szkół katechetów i tak za dużo każdy n-l kosztuje.
Na szczęście to tylko Twoje mrzonki i marzenia ściętej głowy gościu 14:20. Religia pozostanie w szkołach ;)
To przenieśmy matematykę, fizykę i chemię do kościołów. Oczywiście niech te lekcje funduje Kościół.
Na prosty rozum, lekcję W-F obcięte,lekcje Historii obcięte już chyba do maximum, teraz pozbyć się religii ze szkół.... (prawdę mówiąc to jak pamiętam to rodzic który nie chciał żeby dziecko chodziło na religie to je z tych lekcji wypisywał.... teraz coś się zmieniło???) Stopniowo wyprowadziło się "opiekę" medyczną w szkołach (dentysta,higienistka). Typowe podręczniki np. do biologii,geografii,j.polskiego... itd mogły przechodzić z rąk do rąk jak dzieciaki zdawali do wyższej klasy... Teraz nie,bo podręczników mnóstwo i co jakiś wymysł nauczyciela to kupowanie nowych podręczników!!!! Doją Nas Polaków z każdej strony i ogłupiają (mowa np. o testach gimnazjalistów którzy na banalne pytania nie znają odpowiedzi..) Rozumie że religii nie każdy musi chcieć się uczyć (każdy ma swój rozum ) ale jeśli chcemy dążyć do zniszczenia Naszej kultury.. to faktycznie róbmy to co w Europie zachodniej zaczęło się wymykać już dawno z pod kontroli a teraz mamy tego "owoce"!!!
Może niekoniecznie, 14:33 niech katecheta idzie do pracy a nie robi wodę z mózgu dzieciom.
O co on niby robi?
nic
Ale pieniądze bierze i składki ma opłacone to chyba "pracuje".
Nie uważam aby katecheta robił wodę z mózgu dzieciom. Jeśli Ty nie jesteś wierzący to po co posyłasz dziecko na religię? Jesteś hipokrytą i tyle. Obowiązku nie było i nie ma. Ja wychowuję swoje dzieci w wierze i chcę aby chodziły na religię i pogłębiały wiedzę o swojej wierze. Temu właśnie służą te lekcje. To już nie czasy komuny aby religię wyprowadzać ze szkół. My wierzący na to nie pozwolimy, potrafimy zebrać więcej podpisów niż jakieś marne 100 tysięcy zbierane przez pół roku ;) Pozdrawiam.
Już to pisałem takie coś podobnie jak referenda nie mają żadnej mocy prawnej,można się nad nimi pochylić zadumać i ..............olać,tak to niestety wygląda.
Uważam,że powinno być tak jak jest zapisane,że religia może odbywać się w szkole ale nie powinna być przez państwo finansowana i nie powinna odbywać się miedzy lekcjami czyli tak jak powinno być od początku i nie byłoby problemu.
Religia to opium dla mas...
"Człowiek" wg. masz rację i popieram ten pomysł w 100%.
"Co zrobią?" - ostatni człon w tytule wątku - wprowadzą pewnie dodatkowo jeszcze dwie godziny katechezy, a może i więcej