Rząd nas uciska, kłamią prawa,
Podatków brzemię ciąży nam,
I z praw się naszych naigrawa
Ten, co z bezprawia żyje sam.
Lecz się odmieni krzywda krwawa,
Gdy równość stworzy nowy ład,
Bez obowiązków nie ma prawa,
Dla równych - równy szczęścia świat!
Rządzący światem samowładnie
Królowie kopalń, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
W tej bandy kasie ogniotrwałej
Stopiony w złoto krwawy pot.
Na własność do nas przejdzie cały,
Jak należności słusznej zwrot.
"Kazdy jest odwazny w gadce czyny juz ida inna drogą. trzeba sie złapac jakiegos sposobu, wyjjsc na ulice i pokazac ze tak dalej byc nie moze. To juz od Nas samych zalezy jak bedzie sie nam żyło" - komentarz z początków tego wątku
A jutro to o której godzinie byłaby akcja? Ja ciągle jestem za. Wziąłbym też znajomych.
nie gadajmy tylko idzmy w czyn nie ma odwagi to dołaczmy do innych?/ róbmy coś dla nas i dla naszych dzieci brońmy naszych interesów
ODWAGI OBYWATELE
Ale potrzebny jest, no nie wiem, jakiś transparent, a wcześniej trzeba by rano rozwiesić informacje gdzieś na przystanku, słupie,... No nie wiem. To byłby taki happening trochę, który mógłby przerodzić się w demonstracje. Mógłbyś zrobić takie kartki z informacją?
Najlepiej jest iść przykładem Starachowic i innych miast. 20 marca jest strajk w różnych miastach w Polsce. Są ogłoszenia na fb. Można zgłosić też Ostrowiec. Będzie czas na przygotowania, na nagłośnienie sprawy. To jest chyba demonstracja przeciwko rządowi, ale można będzie się też ubiegać o sprawy Ostrowca. Co wy na to???
Niezadowolenie społeczne należy pokazać a nie siedzieć pod ,, pierzyną,, tu pisać i co...
albo czekać że ktoś zrobi to za nas wszyscy wyjdzmy
Do Gość_iza
No właśnie o to chodzi, że wiele osób by poszło. Tylko trzeba jakoś się zebrać.
Pewnie ogólnokrajowa akcja
A wie ktoś jak włączyć Ostrowiec w to wydarzenia na fb? Mógłby ktoś to zrobić? Ja nie mam tej możliwości.
tak naprawdy w miare swoich mozliwosci rozmawialam z mlodymi ludzmi-i nikt o strajku nie wie.To o czym oni czytajo na forum!A ci co wiedzo-to czekajo...na innych.Ze Ktos zrobi za nich.Morze narzekan na zycie-i tisza..
Jak zwykle sporo gadki i planowania,szkoda że nikogo nie było,chyba że nie mam racji to proszę o sprostowanie,byłem i nikogo nie zastałem.
Związkowcy z huty demonstrują w Kielcach przed PREMĄ, bo prezes kazał pracownikom dmuchać w balonik, a w Ostrowcu?, wszystko OK, to po co demonstrować, jak nie każą dmuchać w balon??
Pewnie ktoś byl, ale nie do konca bylo wiadomo, czy ktos przyszedl postać czy na spotkanie. Oglosic na facebook i kilka ogloszen na przystankach. potem sie rozniesie.
no i gdzie ten strajk?