po każdej szkole można zdobyć dobre wykształcenie, jak się człowiek uczy, a ciągłe rozpoczynanie takich wątków świadczy tylko o jednym- szkoła ma problemy z rekrutacja i musi zdobywać szemrana reputację w forum. Nie znam Staszka, Bronka czy Chepka ale sądzę że same sobie poradzą bez tych dziwnych i nudnych już temacików na forum pozdrawiam.
Jeżeli mam dobre oceny ze wszystkich przedmiotów, tzn same piątki i trzy 4, ale poszedł mi bardzo słabo egzamin gimnazjalny z matematyki i przedmiotów przyrodniczych to czy dostane się do staszica na profil lingwistyczno-dziennikarski?
do każdego liceum się dostaniecie bo nie ma naboru i kazdy uczeń jest na wagę złota.
Dziękujemy ci wszystkowiedzący zbawco,za tą cenną dla nas informację.
Dokładnie, przecież nawet coraz mniej klas tworzą we wszystkich szkołach... Kiedy ja chodziłam do liceum, w roczniku było po sześć klas, teraz podobno we wszystkich liceach ma być po cztery klasy...
W tym roku skonczylam staszica :) uwazam ze to wspaniala szkola, ale w kazdej klasie musi trafic sie nauczyciel ktory do niej wogole nie pasuje. Na humanistycznych jest ciezko z matma wiadomo. Glownie od nauczyciela zalezy. Na bio- chemie myse ze nie jest tak trudno jak sie moze wydawac, ale zalezy duzo od wychowawcy i jakiego przedmiotu uczy :) dajcie znac o jakiego nauczyciela chodzi, czy o przedniot to opisze ;)
ile jest godzin z polskiego w poszczególnych klasach? chciałabym się dostać na klasę lingwistyczną z edukacją filmowo-teatralną. wiedziałam że będzie tam dużo polskiego ale nie myślałam, że będzie go więcej niż języka obcego ;/
@UP:http://www.staszic.ostrowiec.pl/11_nabor.html
Rozważam wstąpienie do klasy Mat-Inf .Tylko zastanawiam się czy się dostanę i później poradzę .
Jestem humanistą ,aczkolwiek jeśli tematy z matmy mam na bieżąco to wszystko rozumiem .Moje oceny to Polski:4 ,Matematyka:4 ,Angielski :3 ,Informatyka:5 .Wszystkie testy będę miał powyżej 85% ,no może oprócz rozszerzonego anglika .
Może jakiś aktualny uczeń ,bądź absolwent wypowie się na temat mat-infu ?
wie ktoś czy w klasach lingwistycznych biorą pod uwagę wyniki z rozszerzonego angielskiego ?
czy wie ktoś może, czy w w klasie lingwistyczno - dziennikarskiej w staszicu do rekrutacji liczy się historia i geografia czy tylko jeden z tych przedmiotów?
Sadze, ze mówisz o klasie D. Otóż jestem teraz na tej klasie i powiem tak, jest to klasa humanistyczna a przynajmniej tak nas traktują. Mnie na przykład bardzo podoba się język polski i ze względu głównie na niego jestem tu gdzie jestem :) jesli zaś jesteś zaintersowany/zainteresowana typowo językami polecam klasę B, jednak tu trzeba się liczyć z rozszerzonym wos em.
Ogólnie rozkłada się to na klasie D w postaci 8 godzin języka polskiego, 6 angielskiego, 2-4 drugiego jezyka ( zależnie od wyboru) i 4h dodatkowego przedmiotu typu historia czy geografia o ile się na takowy zdecydujecie :)
Odradzam to więc osoba liczący na czysty lingwin bo będziecie zawiedzeni. Angielski jak najbardziej ale drugi język niekoniecznie :) ale cóż trzeba wybrać między wosem a polskim i tyle :D
a jak jest w klasach z rozszerzoną historią? słyszałam, że jest dość ciężko, bardzo dużo nauki i obszerne sprawdziany - prawda to?