Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Średnia krajowa.

Ilość postów: 39 | Odsłon: 3111 | Najnowszy post
  • Średnia krajowa.

Jesteśmy już 7 rok w Unii Europejskiej, ale nasze zarobki ciągle dzieli przepaść od krajów "starej Unii". Według informacji Komisji Europejskiej oraz badań naukowych za lata 2010/2011 średnia miesięczna pensja w Polsce wynosi 4372 zł. To znacznie więcej niż podaje GUS, wg którego na koniec 2010 r. średnia polska pensja wynosiła 3543 zł. Ale różnica bierze się z obecnego kursu euro do złotówki.

Tak czy owak, zarobki Polaków są żenująco niskie. Widać to szczególnie w porównaniu z najbogatszymi krajami "starej Unii": Luksemburgiem, Niemcami, Wielką Brytanią, Francją. Zarabia się tam pięć, sześć razy więcej niż w Polsce. Nawet w takich wstrząsanych kryzysami krajach jak Włochy, Grecja, czy Portugalia średnie zarobki są kilka razy większe niż w Polsce. ......Czy ktos z was tyle zarabia.??????

Gość_Szary
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Średnia krajowa.

Są tacy co zarabiają tyle , a reszta zwykłych ludzi może tylko marzyć o takiej kwocie .

Prawda jest taka , że nasze gadanie nic w tym temacie nie zmieni . Średnią zawyżają ludzie , którzy zarabiają miesięcznie ogromne kwoty od 50 tys w górę , a nie wiem ile zarabia rekordzista . Trzy lata temu sam byłem zdziwiony kwotą średniej krajowej i korzystając z podróży służbowych przeprowadziłem własną ankietę wśród 100 znajomych osób /rejon świętokrzyskie i podkarpackie . Średnia jaka mi wyszła to było 1345 zł . To prawda , że jesteśmy jedyni w swoim rodzaju w Europie z naszymi zarobkami . Przeliczając realną pensję jaką można wyciągnąć to jest jakieś 250 do 400 euro . Żaden Włoch czy Grek nie przeżyłby nawet za takie pieniądze . U nich najniższe stawki do ręki są na poziomie 5 euro na godzinę . Gdybym tak zarabiał wierzcie mi nie narzekałbym w ogóle .

Gość_poloczek
      Zgłoś
      Odpowiedz

Chcecie zarabiac jak tam a wydawac jak tu, a to nie to samo.

pismen
        Zgłoś
        Odpowiedz

Teraz to ceny są porównywalne z tymi unijnymi a niekiedy wyższe .

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

Odp.: Średnia krajowa.

Myślę, że jeśli nasze zarobki zbliżone były do średniej europejskiej to nie mielibyśmy się co martwić kryzysem. Konsumpcja pociągnęłaby PKB - Polak potrafi kolego @pismen wydawać pieniążki :)

Lucyferus
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

Tak to już jest jedni zarabiają mniej drudzy więcej. Kogo to wina ? Według mnie dyskusja nie ma sensu, i tak nic nie zrobicie, nawet nie wiecie o co walczyć żeby było lepiej, może o podniesienie płacy minimalnej ?.

Jest trochę pomysłów ale ktoś trzyma nad tym pieczę i to bez względu na rząd bo mieliśmy już parę różnych.

pono
        Zgłoś
        Odpowiedz

Zrobimy pono a ty albo będziesz płacił więcej albo sam sobie pracował ;)

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

A my tacy"bogacze" pomagamy tym "biednym włochom i innym.tusk pomoże.Co ty na to pismen?

Gość_Szary
          Zgłoś
          Odpowiedz

Według mnie 75 procent Rodaków nie ma takich pieniędzy!!

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

Podawanie średniej to nabijanie ludzi w butelkę. Powinna być podawana mediana i dominanta wynagrodzeń. Jak idę na spacer ze swoim psem to średnio mamy po 3 nogi.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

@szary, poki co to raczej jeszcze korzystamy i to od wielu lat z lasy "biednych wlochow i innych" i to tak lekko liczac od 40 lat (od kogos juz Gierek napozyczal i ktos potem tez nam pomogl)

Co do sredniej to podawana jest brutto, podczas gdy "narzekacze" zawsze mowia netto. Srednia krajowa (GUS) dotyczy zarobkow tylko legalnych.

Czy Polacy nie maja pieniedzy - patrzac na ulice, sklepy, a nawet dzisiejsze Tour de Ski mozna polemizowac - maja o wiele wieksze, tylko bardziej dokucza im problem, ze chcieliby miec jeszcze wieksze.

pismen
        Zgłoś
        Odpowiedz

Jakto nie ma takiej średniej, weż biesiade, mazura, pawlika i innych biznesmenów wrzuć z resztą ostrowieków do wora i wyjdzie Ci 4000 zł na miesiac, szkoda ze tylko nikt nie mowi ze oni maja po dużej bańce rocznie albo i wiecej a zwykly kowalski jakies marne grosze.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

O mądrala! to myślisz że my nie wiemy!!!!!A ile do reki bierze ten co ma średnią????Chyba dużo wieęej jak ludzie zarabiają "mądralo"

Gość_Szary
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Pismen jak zwykle próbujesz mieszać. Nie ważne czy brutto, czy netto. Fakt jest taki, że większość Polaków może jedynie pomarzyć o takiej pensji jak ta średnia. Jeśli już piszesz o kwotach brutto to w takim Ostrowcu najczęściej jest to 1370zł. ;) Teraz od stycznia niby wzrosło do 1500 ale pracodawcy jakoś nie spieszą się z aneksami do umów..

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

@gal z 17 44 nie muszą Ci dawać ,żadnych aneksów czy umów przyjdzie wyplata i dostaniesz minimalną pensje jeżeli taką zarabiasz ,pójdziesz na zwolnienie zarobisz poniżej min .Wystarczająco jasno wyjaśniłem ? ,osobiście uważam za bardzo ważne brutto czy netto bo część osób nie ma pojęcia o różnicy między jednym a drugim jak przychodzi do rozmów o zarobkach .

Czlowiek
            Zgłoś
            Odpowiedz

Wszystko jest Ok poza pewnym wyjątkiem, w rankingach powinny być dwie tabele.W pierwszej:rządowi,dyrektorzy ,prezesi a w drugiej tabeli POZOSTALI.Mielibyśmy normalny obraz zarobków.W Polsce zarobki prezesów i dyrektorów są NAJWYŻSZE w Europie (NAPRAWDĘ- to nie żart) i stąd te żenująco wysokie średnie wychodzą.W Niemczech prezesi zarabiają mniej niż w Polsce,dlatego dwustrefowy ranking byłby wiarygodnym odbiciem rzeczywistości.Wiadomą sprawą jest że średnia nieprezesowska ostrowiecka wynosi przypuszczam na poziomie 1200- 1600 złotych "do ręki" brutto stosownie więcej

Gość_miron
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 18

Człowiek nie wiem czy tak jest, bo skoro ktoś ma w umowie wpisaną kwotę to taką dostanie. Nigdzie nie ma wpisane, że jest to minimalna ustawowa kwota. Aneks powinien być do umowy bo zwiększyła się stawka. Wystarczająco Ci to wyjaśniłem?

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

@galu z 19 17 pieprzysz smutki tyle Ci napisze ,nie wiesz to nie pisz głupot jest jak napisałem ,nie wierzysz idź do jakiejś kadrowej .

Jak będziesz mądralo robił na akord to też Ci muszą podnieść stawkę za sztukę ? .

Pracowałem kiedyś na zasadach jak opisałem i wiem to z autopsji Ty nic nie wiesz a udajesz ,że wiesz :) .

Jeżeli pracujesz na pełnym etacie nie jesteś na zwolnieniu zarobisz ustawową min nawet jak z Twojej stawki Ci to nie wychodzi .

Jak jest z akordem zapytaj tych co robią w Ćmielowie na porcelanie ,czy osoby szyjące w Ostrowcu co się dzieje jak są na zwolnieniu i ile im wychodzi z godzin czy stawek akordowych .

Czlowiek
                Zgłoś
                Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
"Ilando" Grzegorz Drogosz
Branża: Komputery