To i tak bardzo dużo bo w szkole 8 nie było stypendium socjalnego dla najuboższych i czuję ,że szkoła będzie lepsza od 8 jak dadzą z siebie dużo za najniższą krajową, a pan Zawadzki pewnie będzie się starał wypromować szkołę i nie wiem dlaczego wcześniejsi rzucają im kłody tym wypisywaniem,wiem że przykro stracić szkołę ,stanowisko,pracę ale to wyszło wyszło od władz. Czyli stowarzyszenie działa na tych samych zasadach co szkoła publiczna oprócz pensji,urlopów,świadczeń dla nauczycieli. Cieszymy się że nie będziemy wozili dzieci daleko i nie marnowali czasu niepotrzebnie.
Wg mnie też tylko tym się różni stowarzyszenie od publicznej, że nauczycielom jest gorzej, ale w sumie mogą się przebranżowić jeśli kasa za mała i przywilejów brak. Tak byc powinno od dawna.
Nie opowiadaj bzdur,darmowe książki są tylko w niektórych klasach szkoły podstawowej i w klasie pierwszej gimnazjum.W szkołach które prowadza stowarzyszenia ten program także jest realizowany,rodzice za nic nie płacą wiec nie wypowiadaj się na temat o którym masz niewielkie pojęcia jak widać.
Ten post był do pani z 22.23.
Czemu piszesz bzdury? Najpierw naucz się pisać, później myśleć a później zacznij pisać. DLATEGO proszę cię, nie doradzaj nikomu.
Darmowe książki są tylko dla klas I i II ,na pewno nie III.( i klasa I gimnazjum)po co ludzi wprowadzacie w błąd?Po drugie nie ma basenu.Po trzecie stypendium socjalne było w każdej szkole i 8 też, tylko to rodzic musi się o nie postarać, przynieść odpowiednie zaświadczenia,a jak ich nie ma ,to i nie ma stypendium.Nie wiem po co cała ta nagonka, rodzice zrobią jak będą uważali, ale powinni mieć jasne odpowiedzi na swoje pytania.Po czwarte nauczyciele będą pracować za minimum minimalne,więc cóż oczekiwać wielkiego zaangażowania i na czym na początek będą pracować?Z tego co wiem, jest tablica i kreda.Wszystkich innych materiałów muszą się powoli"dorabiać",a po prostu kupować sobie sami,bo na plansze i inne materiały nikt im nie da kasy. No ale moze "jakoś" to będzie.
podobno zostały pomoce ze szkoły i przedszkola
chyba dostaną na to pieniądze
tylko szkoła publiczna, bo tam są jasne zasady
Publiczne lepsze ale dla nauczycieli. Stowarzyszeniowe sobie chwalą ludzie bardzo w miasteczku, gdzie kiedyś mieszkałam.
Darmowe podręczniki będą wszędzie w kl. 1, 2, 4 i 1 gimnazjum. Więc jak juz piszesz to pisz prawdę. Nauczyciele, którzy pracują w publicznych też się nie wysilają więc nie sądzę aby była różnica. Dzieci będzie mniej więc to na plus. A zarobki nauczycieli nie interesują rodziców. Te materiały na pewno będą zapewnione, więc nie dramatyzuj. Przestańcie ludziom nakazywać co mają robić. Ja akurat mam dzieci w publicznej i wcale nauczyciele nie są super, ale super zarabiają. Może tam będą nie wypaleni zawodowo. Dziś wybrałabym tą zamiast publicznej.
Kompletnie się nie znasz na tym co piszesz 9:21.Żadne materiały nie są zapewnione, jeżeli nauczyciel sam sobie nie poszuka, nie kupi, to miał nie będzie.Pracowałam w takiej szkole,to wiem, a tu jeszcze szkoła, w której nic nie ma.Nauczyciele masz rację, i w takiej i w takiej szkole są różni.To bardziej zależy od charatkeru człowieka ,ale w publicznej szkole jest o tyle łatwiej, że o wiele rzeczy nie muszą sie martwić, bo mają to zapewnione z gminy, a to jednak pewien ciężąr zdejmuje.
Ludzie to jest zgroza. Kazdy chcialby dostac budynek warty kilkaset tysieczy za darmo na działalność gospodarcza, to przeciez nic innego.
Tak,ale z tym do pana prezydenta i radnych,a dokładnie pana Zawadzkiego skoro specjalnie zlikwidował szkołę 8 i przekazał radnemu Zawadzkiemu na szkołę w postaci stowarzyszenia.
Tak. Ale nie każdy jest Radnym i głosował za likwidacją szkoły, która miała siedzibę w tym właśnie budynku :)
gościu z 13;25 czyja to wina że tak się dzieje , pewnie nie masz małych dzieci bo nie myślisz co to znaczy pakować małe dziecko w jakiegoś busa i niech jedzie do szkoły , nie mówiąc o przedszkolu , nawet przez ten rok odciągnąć go od stresu a z każdym rokiem dorośleje , myślę że nawet za te minimum płacowe ci nauczyciele będą chcieli się wykazać bo przecież umowa tylko na rok i to będzie zależało o dalszej pracy a w miarę czasu jak dzieci będzie przybywać to i kasa będzie większa.
Pomyślcie co zrobicie, jak się okaże, że szkoły w Częstocicach nie będzie, bo zapisanych jest czterdzieści kilkoro dzieci. Skąd pan Zawadzki weźmie pieniądze na utrzymanie tego budynku? Prezydent mu da czy od rodziców będzie zbierał?
A jeśli ten budynek był tak tani w utrzymaniu to po co go zlikwidowaliście panowie radni?
Za tysiąc zł to tylko w Siłaczce