W tle ostatnich tragicznych niestety wydarzeń z udziałem pijanych kierowców proponuję następujące rozwiązanie. Każdy kot poinformuje Policję o wsiadającym za kółko pijanym kierowcy a daną informację potwierdzi Policja poprzez zatrzymanie dostanie czek w sposób gwarantujący dyskrecję. na 1000 złotych w nagrodę. Ci natomiast którzy byli świadkami sytuacji w której kierowca siada za kierownicę po spożyciu alkoholu lub narkotyków a nie poinformuje zapłaci karę 5000 złotych. Zapewniam że więcej nie usłyszymy o tak wielu wypadkach z udziałem pijanych bydląt.
Już teraz zdarzają się tacy co informują policję nie licząc na profity o kierowcach ,,po spożyciu". Niestety jest ich za mało.Ludzie w większości nie reagują jak ich bezpośrednio sprawa nie dotyczy kierując się zasadą ,,to nie moja sprawa i co mnie to obchodzi". Mamy więc ze strony społeczeństwa niejako przyzwolenie na jazdę po spożyciu alkoholu.
Jestem za tylko kto zapłaci te 1000 zeta /miałbym propozycję ten co wsiada za kółko.
Zamiast wymyślać nowości wystarczy odpowiednio karać finansowo pijanych kierowców, 10 000 za promil za pierwszym razem, w przypadku recydywy karę podwajać
A może takiego pijanego kierowcę upublicznić z jego zdjęciem z imieniem i nazwiskiem i jakim samochodem jechał (żeby uważać w przyszłości) w mediach regionalnych + np specjalna strona w internecie. I jeszcze zrobić na Rynku specjalną tablicę z takimi fotografiami. Żadna kara finansowa nie będzie bardziej dotkliwsza od takiego portretu. Dowiedzą się znajomi, pracodawcy, koledzy itd.
Czy ci ktoś nie powiedział że głupich nie sieja sami sie rodzą - z takimi pomysłami to w KGB byłbyś kimś!
a ty moglbys byc z martwym czlonkiem rodziny , zycze ci kolego aby pijany kierowca potracil kogos tobie bliskiemu wtedy sam sobie odpowiesz czy glupich nie sieja pustaku. Kazdy sposob na tumanow ktorzy nie mysla po pijaku jest dobry. Wole sprzedac debila niz stracic bliskiego bo bylem bierny.
Podpieprzanie podpieprzaniu nierówne. Musi Ci jakiś/aś nachlany/a rozwalić kogoś bliskiego żebyś to zrozumiał?
a skad Ty chcesz wziasc te pieniadze na nagrody?
Upublicznic pijaków,może to nie jest zły pomysł ale w każdym wieku i zawodzie trafiają się trunkowi,a tyle było zdarzeń po pijaku funkcjonariuszy,sędziów,lekarzy,księzy,Czy tym osobom też robić portrety?
Jakby nie było policjant, ksiądz itd to osoby publiczne - one powinny być przykładem, dlatego dobrze byłoby ich upublicznić, żeby nie brać nich przykładu.
jak to skad.ze skonfiskowanego pojazdu nietrzezwego i z tych ktorzy nie poinformowali a poza tym skazany odpracuje grzecznie na rzecz panstwa i nas wszystkich w kamizelce jestem bydlakiem co jezdzi po pijaku
I znowu pijany wjechał w ludzi na pasach-informacja na Wirtualnej Polsce,Onecie
to nic nie da bo zatrzymali tez pijanego policjanta mowili w wiadomosciach
Po Kolonii Robotniczej wiele lat jeździł pijany facet, nawet nie był w stanie wysiąść z auta. Wszyscy to akceptowali.
a moje nerwy na pijanych kierowców idą też w strone współpasażerów i innych osób, którzy np. widza, że po pijaństwie taki smieć siada za kierownicą i nie zabraniaja mu tego.
!!!!!!!!!! powinni byc nie mniej surowo karani jak pijany kierowca. !!!!!!!!!!!!
zdaję sobie sprawe, że czesto nie da sie wytłumaczyc śmieciowi, że nie powinien prowadzic po pijanemu, ale to nalezy zabrac kluczyki, lub niech spi gdzie pije, lub zadzwonic na policje. a jakby sie pogniewal za to ... to niech spada. nie potrzeba wam takiego towarzystwa. on może jutro zabić twoje dziecko, żone, męża, matkę, ojca.....
oprócz zabrania prawka proponuję odpracowanie ileś godz. społecznie, w najbardziej ruchliwych miejscach miasta, np skrzyżowanie, w godzinach szczytu, w kamizelce z napisem, prowadziłem po pijaku, niech np w ostrowcu, na skrzyzowaniu mickiewicza kolo biedronki maluje znaki, plewi w krzaczkach.
Żeby pozbyć się tych bydląt przede wszystkim trzeba napiętnować takie zachowanie społecznie.Naród musi przestać myśleć że to donosicielstwo czy kolaboracja a zacząć myśleć że to ratuje czyjeś życie. Zgadzam się z Benny.Tylko w taki sposób można ludzi nauczyć że trzeba (nie kapować ) ale informować Policje o pijanym który siada. Jak ludzie będą się bać że zapłacą te 5000 kary jak się wyda że nie zadzwonili sytuacja szybko się zmieni i oczyścimy nasze drogi z debili. Bo pijanego karać po fakcie owszem należy ale wg mnie lepiej jest zapobiegać.Ludzie nie bójcie się dzwonić na Policję, niech łapią niech karzą!!!
jakbys widzial to czekalbys az ktos wsiadzie i zrobi wypadek....a moze bys tak do tego nie dopuscil a nie tylko czekac na okazje by zarobic pieniadze...inteligentny to ty chyba nie jestes