Mam pytanie.Jak podprawić sos zeby był ciemny a nie jasny?Prosze o pomoc
Zależy jaki to sos. Jak mięsny to było dobrze mięsko przyrumienić, przypiec- to naturalnie nadaje kolor ciemniejszy. Możesz dodać kostkę mięsną ona też nadaje koloru brązowego, papryka mielona a smak zaostrza się musztardą. A jak sos grzybowy/pieczarkowy polecam kostkę grzybową, wydobywa smak;)
chodzi mi o sos mięsny.Zawsze podrumieniam mięso i cebule.Na koniec podprawiam mąką i wychodzi mi zawsze jasny
Kolor sosu zależy od tego z czego jest i jak zrobiony nie zas od rodzaju i sposobu podprawiemia. Nie uzywaj żadnych kostek !! Po pierwsze bardzo niezdrowe po drugie - po co robisz sos z naturalnego mięsa jak masz go zepsuć kostką. Cały smak jest w mięsku!! nie potrzeba polepszaczy !!
W zalezności od rodzaju mięsa i sosu (gulasz, cały plastry, zrazy ) na niewielkiej ilości tłuszczu mocno przsmaż mięsko (do odparowania wody) - z obu stron. Nabierze koloru, a przede wszystkim zamkniesz pory i cały smak zostanie w mięsku. Pod koniec smażenia dodaj cebulkę pokrajaną ale jej nie rumień niech tylko się zeszkli - i wtedy dopiero posól i popierz mięsko. Następnie zalej to wszystko przegotowana wodą. Mięsko odda smak, zapach i kolor wodzie. Teraz nalezy poddusić do miękkości mięsa - doprawić czym tam chcesz (ziołami, kminkiem, czosnkiem ....) a na koniec zaprawić (zagęścić). Trichę zimnej wody, trochę mąki - rozmieszać i zaprawić na gęsto powstały z duszenia sos. Kolor jest wtedy naturalny - jak wołówka ciemniejszy, jak świninka - jasniejszy. SMACZNEGO !!
Dla koloru sosu ważne przysmażenie mięska !!
No tak ale kobieta już zrobiła sos i jest za jasny więc nie ma innej metody przyciemnienia. Na początku sie mięso przysmaża a nie jak sos już gotowy a taka tu mamy sytuacje;)
Ale to musisz Moniko to mięso tak dobrze przypiec ( lekko bym nawet powiedziała przypalić) z obu stron a potem jak podlejesz wodą to ta wodę nabierze brązowego koloru.