Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy w Ostrowcu Św. powinno się zlikwidować straż miejską?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Sos

Ilość postów: 8 | Odsłon: 1588 | Najnowszy post
  • Sos

    Mam pytanie.Jak podprawić sos zeby był ciemny a nie jasny?Prosze o pomoc

    Gość_Monika
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: SOS

      Zasmazka

      Gość_oko
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

      Odp.: SOS

      Zależy jaki to sos. Jak mięsny to było dobrze mięsko przyrumienić, przypiec- to naturalnie nadaje kolor ciemniejszy. Możesz dodać kostkę mięsną ona też nadaje koloru brązowego, papryka mielona a smak zaostrza się musztardą. A jak sos grzybowy/pieczarkowy polecam kostkę grzybową, wydobywa smak;)

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: SOS

        chodzi mi o sos mięsny.Zawsze podrumieniam mięso i cebule.Na koniec podprawiam mąką i wychodzi mi zawsze jasny

        Gość_Monika
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

        Odp.: SOS

        Kolor sosu zależy od tego z czego jest i jak zrobiony nie zas od rodzaju i sposobu podprawiemia. Nie uzywaj żadnych kostek !! Po pierwsze bardzo niezdrowe po drugie - po co robisz sos z naturalnego mięsa jak masz go zepsuć kostką. Cały smak jest w mięsku!! nie potrzeba polepszaczy !!

        W zalezności od rodzaju mięsa i sosu (gulasz, cały plastry, zrazy ) na niewielkiej ilości tłuszczu mocno przsmaż mięsko (do odparowania wody) - z obu stron. Nabierze koloru, a przede wszystkim zamkniesz pory i cały smak zostanie w mięsku. Pod koniec smażenia dodaj cebulkę pokrajaną ale jej nie rumień niech tylko się zeszkli - i wtedy dopiero posól i popierz mięsko. Następnie zalej to wszystko przegotowana wodą. Mięsko odda smak, zapach i kolor wodzie. Teraz nalezy poddusić do miękkości mięsa - doprawić czym tam chcesz (ziołami, kminkiem, czosnkiem ....) a na koniec zaprawić (zagęścić). Trichę zimnej wody, trochę mąki - rozmieszać i zaprawić na gęsto powstały z duszenia sos. Kolor jest wtedy naturalny - jak wołówka ciemniejszy, jak świninka - jasniejszy. SMACZNEGO !!

        Dla koloru sosu ważne przysmażenie mięska !!

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: SOS

          A zasmazka gdzie ????????????

          Gość_oko
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

          Odp.: SOS

          No tak ale kobieta już zrobiła sos i jest za jasny więc nie ma innej metody przyciemnienia. Na początku sie mięso przysmaża a nie jak sos już gotowy a taka tu mamy sytuacje;)

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: SOS

            Ale to musisz Moniko to mięso tak dobrze przypiec ( lekko bym nawet powiedziała przypalić) z obu stron a potem jak podlejesz wodą to ta wodę nabierze brązowego koloru.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Solar Studio Sp. z o.o.
Branża: Solaria
Dodaj firmę