Także porządnie rumienię mięso i cebulkę na dobrym tłuszczu i obsypuję mąką... rumienię jeszcze chwilkę i dodaję zimnej wody około 1 litr. Zagotowuję i doprawiam w zależności od tego jaki smak sosu chcę otrzymać. Ale na pewno sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie , prawdziwki suszone/ 3 szt./ i odrobinę vegety. Dodaję odrobinę suszonej cebuli...Gotuję na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli za dużo odparuje to dolewam niewielką ilość wrzątku. I pilnuję, by się nie przypalił. Zdradzam przepis prababci :) Smacznego!
Sos jest pyszny... Zarówno do klusek śląskich, ziemniaków, jak i do makaronu.
ja robie tak samo tylko jeszcze dodaje papryki czasem taki mix kukurydza fasola i doprawiam lubię ostre przyprawy :)
Do Gość10:19
Bo tak to jest, jak się podaje przepis o 24 z minutami. Zabrakło kilku objaśnień, ale wszyscy wiemy o co chodzi:) Może być bez vegety! :) i tak go wszyscy z mojej rodziny uwielbiają.
Wejdz se w google i bd mial mnostwo przepisow a nie na forum