Moi drodzy proszę powiedzcie mi jak robicie sos mięsny i jak go podprawiacie?POMOZCIE
Najpierw porzadnie rumienie z cebulka dodana na koncu smazenia, podlewam wode, gotuje gotuje gotuje , solę i zaprawiam mąką z wodą.
Także porządnie rumienię mięso i cebulkę na dobrym tłuszczu i obsypuję mąką... rumienię jeszcze chwilkę i dodaję zimnej wody około 1 litr. Zagotowuję i doprawiam w zależności od tego jaki smak sosu chcę otrzymać. Ale na pewno sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie , prawdziwki suszone/ 3 szt./ i odrobinę vegety. Dodaję odrobinę suszonej cebuli...Gotuję na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli za dużo odparuje to dolewam niewielką ilość wrzątku. I pilnuję, by się nie przypalił. Zdradzam przepis prababci :) Smacznego!
Sos jest pyszny... Zarówno do klusek śląskich, ziemniaków, jak i do makaronu.
trzeba porządnie że tak to ujmę przypalić mięso potem zalać wodą i gotować do miękkości
Zazdroszczę Wam tych sosów.Mój jest bardzo prosty.Duszę kawałki mięsa do miękka.Dorzucam je do ugotowanego sosu z torebki i gotowe.
Dokładnie tak, bo brązowy kolor sosu zależy od tego jak mocno zrumienimy/przypalimy mięso. Liść laurowy, ziele angielskie to podstawowe przyprawy nadające smaku. Kaja powodzenia :)
jak mozna sos z torebki jesc?fuj! jak niemasz czasu sosu zrobic albo nieumiesz to lepiej wcale nierob
Do Gość10:19
Bo tak to jest, jak się podaje przepis o 24 z minutami. Zabrakło kilku objaśnień, ale wszyscy wiemy o co chodzi:) Może być bez vegety! :) i tak go wszyscy z mojej rodziny uwielbiają.
I przez Was właśnie sos do kaszy gryczanej gotuje. Już czuje zapach ;-)