Witam serdecznie
planuje zakup mieszkanie na Sienkiewicza 65 ( czerwone bloki) jest kilka dość wygórowanych ofert jak na lata osiedla..
według sprzedających budowa tych bloków to lata 60 (1960)
wiem że bloki przy PDM (np nr 13 )są nowsze od tych np od bloku nr 1 który wygląda jak mur osiedla ;]
ciekaw jestem który blok jest najstarszy..
według nie których osób starsze bloki to te które mają wejście do bunkrów..
czy blok z biblioteką i ten biały nr 1 też maja takie wejścia... oraz bloki przy OTBS..
nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.. a chodzić po domach i pytać starszych ludzi to wydaje się bez sensu...
Chciałbym poznać Państwa informacje które może ktoś posiada ;]
blok nr.1 oddany do użytku w 1952 roku. nr.2, 3, 4, 6, 7 oddane wcześniej. blok 15 i 1 nie mają bunkrów. 5 ma bunkier.
nie wszystkie mialy piece budowano je wlatach 50
Nigdy nie bylo tam piecy kaflowych , byly tak kuchnie i centralne ogrzewanie . Wiem co piesze bo tam sie wychowalem :)
Z tego co kojarzę bloki są z początku i połowy lat pięćdziesiątych. I jedno jest pewne-pomimo tego że cena jest niższa niż w blokach na osiedlach z wielkiej płyty, te bloki na 100% przetrzymają wieżowce. Są zbudowane z porządnej cegły, a nie z wielkiej płyty. Media i udogodnienia takie jak wszędzie indziej, ale trwałość zdecydowanie wyższa. Co do bunkrów to jakoś nie kojarzę przejść do nich bezpośrednio z piwnic.
napisz o ktory blok konkretnie chodzi to ci odpowiem
Ja wczoraj zrywając podłoge znalazłem tam paczke fajek z datą lipiec 44. Paczka zawiera 11 papierosów bez filtra są to papierosy MOCNE
czyli bloki z 44 albo ktoś 16 lat później miał paczke fajek z 44.