skąd wziąć worki z napisami do segregacji śmieci. Dzisiaj dostałam harmonogram z informacja, ze od stycznia obowiazuje nas nowa forma segregacji śmieci.
Prezio powołał nowego szefa Z.U.O.to on chce się teraz wykazać jak to dobrze rządzi.
Ja rezygnuję z segregacji śmieci, wolę zapłacić więcej i nie trzymać 5 koszy czy worków.
Jak też nie segreguje. I mam to gdzieś. Wolę zapłacić żeby ktoś to robił za mnie
Obracałem się trochę po świecie i nawet pracowałem w takiej firmie we Francji.
Ta pseudo segregacja w Polsce mogła by się dużo od nich nauczyć.
W skrócie wygląda to tak jest firma z własnym transportem.Jedzie na miasto zabiera śmieci.Śmieci po przyjeżdzie do firmy zostają wyrzucone pod dużą wybetonowaną halę.Tam się dokonuje ich segregacji-nie dokładnej.Są dodatkowe boksy na metal,szkło,plastik,AGD,drewno gdzie tam się je wywozi spod tej hałdy.
Folia,plastki,karton.pojemniki plastikowe wszystko oddzielnie idzie na prasę i po związaniu i sprasowaniu zabierane są do dalszego przerobu.
Na placu pozostają praktycznie tylko jakieś drobne nie przebrane śmieci,które są ładowane cyklopem do dużej przyczepy i są wywożone do spalarni.
Wszystko to idzie bardzo sprawnie i na placu pozostaje mało śmieci.
W Polsce nie wiem,czy ja kiedyż tego dożyję.
Jak Ktoś chce więcej wiedzieć na ten temat,to chętnie odpowiem na pytania.
I jeszcze jedno często tak było,że przyjeżdżał kontener z samą np. tekturą,wiadrami plastikowymi,cienkim papierem.Wtedy po wyładowaniu kontenera niedaleko maszyny-pracy ładowarka spychała te do niej.
Naszym obowiązkiem był,aby do tej maszyny dostał się tylko jeden sortyment
np.aby była sama tektura jak jej było najwięcej.Pozostały materiał był odrzucany na inne miejsca gdzie one powinny być-oddzielne w zależności od rodzaje materiału tak jak wcześniej już pisałem.
Chyba w miarę dokładnie to opisałem.Nie ma czegoś takiego jak stanie przy taśmociągu i babranie się w śmieciach.
I doskonale wiem ,że u nas to fiasko. Ale przecież ktoś za to kasę bierze.
Do mnie ,mieszkam pod Ostrowcem będzie przyjeżdżał osobny samochód po papier, osobny po szkło(może segregacja na kolor i białe),osobny po plastik,osobny po mieszane odpady???? Wątpie ;)
Jesteśmy pod tym między innym względem przysłowiowych 100 lat za
murzynami nie ubliżając murzynom.Ale do tego też musi dojrzeć społeczeństwo.
Ja też rezygnuję z segregowania - mieszkam sama - płacę 7,50 za segregowane, mam teraz 3 pojemniki na posesji, za każdy płacę dzierżawę- od nowego roku powinnam mieć 5 pojemników - więc pytam - czy mnie opłaci się trzymać 5 pojemników? płacić za nie ? czy taniej będzie płacić 15 zł i trzymać jeden pojemnik ? Coś się chyba komuś pomieszało ... z tym nie mieszaniem śmieci !! Nie wspomnę o ilości koszy w domu ... Już podjęłam decyzję - w poniedziałek idę do UM zadeklarować, że śmieci nie segreguję !! Ciekawe ile osób weźmie kalkulator w rękę i tak zrobi?
w gminie bodzechow nie placi sie za dzierzawe pojemnikow to jak to jest z ta dzierzawa i tez odbiera odpady remondis
ostrowiak121 - a co/kto są murzyni - wstydził byś się
ci co mieszkają w prywatnych domach to jeszcze nie maja źle bo syf wynoszą przed dom,ale ci z bloków szczególnie wieżowców to w mieszkaniach smród bród i ubóstwo no i jak nie mają się mnożyć karaluchy...
ich poje..ło, 5 pojemnikow na smieci, chca miec wszystko na gotowo, gazety -sprzedadza, szklo, tak samo, chca miec wszystko na gotow, nie segreguje
A Górczyński nie chciał żeby miasto było odpowiedzialne za pojemniki. No to dość, że remondis zarobi na surowcach, to jeszcze zabulimy im za dzierżawę 5 pojemników!