co ty Eulalio piszesz! schabowego robimy tak: rozbijasz płat schabu na desce, potem ten rozbity kawałek należy posolić, posypać pieprzem wg uznania, potem obtoczyć w mące. W głębokim talerzu lub miseczce roztrzepujesz jajko, na inny talerz wsypujesz tartą bułkę i teraz: 1. otaczasz schaboszczaka w rozmąconym jajku, 2. następnie w tartej bułce, 3. smażysz na tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, 4. zdejmujesz z patelni, 5. wykładasz na talerz, dodajesz ziemniaki i surówkę - SMACZNEGO
To zdaje się przepis Gesslerowej, a nie po ostrowiecku?
14:06 ja tak robię schabowe jak gość z godz. 14:06 , mieszkam w Ostrowcu, więc uważam, że są po ostrowiecku, bardzo mi smakują - nie dodaję cebuli i czosnku
Ja to robie tak . Mięso tłukę , sól , pieprz , czasem zamiast tego lekko wegetą, moczę w jajku z mlekiem i w bułkę tarta i na smalcu smażę
Ten Gesslerowej z moczeniem w mleku jest super i naprawdę odkąd zaczęłam tak robić inny nie przejdzie.
ludzie... litości....
Moczenie w mleku to nie jest przepis żadnej Gesslerowej !!!
Moja sw. pamięci Babcia już tak robiła - i to w czasach kiedy Geslerowa na chodziła do podstawówki.
A i pewnie znalazłoby się przynajmniej kilkanaście innych kobiet w Ostrowcu które robiąt tak od lat.
Ale fakt faktem - jeśli maja to być SMACZNE schabowe, to moczenie w mleku NIEZBĘDNE
Ważne czyj przepis? Ważne, że są wtedy pyszne. No i szkoda, że tak wiele osób nadal nie wie jak smakuje schabowy, tylko rozbiją ostro kawałek mięsa, i heja na patelnię przypalić. To ten po ostrowiecku, a ja wolę tego "TWOJEJ BABCI I GESSLEROWEJ".
Nie zapomnij dodać mięsa :)
A ja zawsze robię schab wystekowany - czyli włókna mięsa rozciągnięte a nie rozerwane (tak się dzieje gdy używamy tłuczka do rozbijania schabu). Można do bułki dodać trochę posiekanych orzechów. Smacznego.
jA TEŻ dajęmusztardę, ale najważniejsze top właśnie jak gessler robi i elalia napisałą, pomoczyć w mleku z czosnkie. 3h wystarczy. mięcho pycha.
Ja tez schabowe mięso rozbijam i wkładam w mleko A) schabowy na to cebulka i w mleko nastepnie kolejny schabowy cebulka i w mleko i tak az mi schabowych braknie trzymam godz,pół pózniej ,wyjmujemy B)obtaczamy w jajku i tartej bułce C)posypujemy solą,pieprzem D)rozgrzewamy olej na patelni i układamy schabowe i smazymy,dusimy jak kto woli:)Smacznego.
mleko i cebula mmmmm potem smazyc w panierce mniam