Wlasnie alimenty sa wliczane i ja juz w 2017 nie otrzmymam 500plus ponieważ dochód przekroczył z powodu alimentów które byly płacone z funduszu od stycznia di wrzesnia 2016 a od października jestem po separacji i niestety od października 2017 bede bez 500plus
Na jakiejs stronie znalazlem slowo o kwocie brutto wiec odpowiedzialem
A dlaczego alimenty nie bedą wliczane? Przeciez to tez jest dochód.
przeglądałam w internecie wniosek z ministerstwa te same pozycje co we wniosku na rodzinne czyli i trzeba wpisac renty, zaliczki alimentacyjne i alimenty oraz wszelką pomoc stypendialna ...czyli wliczają się alimenty
to bardzo szkoda.tak myslalam ze akurat bardzo potzrebujacym to nie dadza;(
Oglądałem dzisiaj konferencję i minister Rafalska mówiła że alimenty nie będą wliczane.
może miał ana uwadze te z funduszu - bo nie rozumiem dlaczego nie miałyby być alimenty wliczane od rodzica , który nieraz płaci ponad tysiąc zł a nawet i więcej na mc.
od kiedy to w ogóle rusza?
Nie ekscytujcie się tak bardzo, bo pewnie jeszcze niejedna będzie zmiana. A poza tym nie wiemy też dokładnie co jest w Ustawie ( z niekorzyścią dla nas)
http://www.dziennikzachodni.pl/aktualnosci/g/wniosek-500-zl-na-dziecko-wzor-wniosku-500,9356878,16903078/
najniższa za 2015r wynosiła 1286,11zł netto dzielone na 2 osoby = 643,05 więc dostaniesz 500 zł na rączkę-alimenty się nie wliczają
Tak wczytuje się w ten wniosek i nasuwa mi się pytanie- z którego roku podatkowego będa się wliczały dochody?
przecież rozliczamy się do końca kwietnia, wiec zaświadczenia z Us w marcu i kwietniu beda obowiązywały z 2014roku a składając w maju - zaśw z dochodem 2015roku...
we wniosku pisze, ze maja to być dochody z roku poprzedzającego okres na który ustalane jest prawo do dodatku , więc pasuje rok 2015. mam nadzieje ,że jakoś to mądrze wyjaśnią ...
Heh znowu tyle papierów wypełniać masakra z tobą gość najlepiej gotowe dać.A wiesz moja rada nie wypełniaj i nie bierz po problemie.Ja za 5stów mogę wypełniać cały dzień.Pozdrawiam