Ja polecam surówkę z selera, najlepiej prezentuję się w szklanej misie:
1 DUŻY SELER ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH, po czym skropić cytryną żeby nie szczerniał
1 DUŻE JABŁKO ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH I skropić cytryną
1 MAŁA PACZKA RODZYNEK, wrzuconych wcześniej do wrzątku na 5 minut
DUŻA GARŚĆ ORZECHÓW WŁOSKICH OBRANYCH WRZYCONYCH DO WRZĄTKU NA 5 MINUT
1 ŁYŻKA POSIEKANEJ ŚWIEŻEJ NATKI PIETRUSZKI
2 ŁYŻECZKI CUKRU (DO SMAKU)
1 ŁYŻKA MAJONEZU KIELECKIEGO
2 ŁYŻKI ŚMIETANY
Wszystko dokładnie wymieszać - bardzo ważne jest mieszanie, najlepiej ręką około 3 minuty
Składniki
6 jajek
majonez (250g)
fasola czerwona (puszka 400g)
kukurydza (puszka 400g)
ogórki konserwowe (słoik 500ml)
pęczek szczypiorku
keczup łagodny (5-7 łyżek stołowych)
ser żółty gouda (200g)
Bardzo smaczna sałatka wegetariańska
Etapy przygotowania
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, następnie pokroić na ćwiartki.
Fasolę przelać gorącą wodą i odsączyć na sitku.
Szczypiorek pokroić, jeżeli dajemy por to należy go najpierw sparzyć.
Kukurydzę odsączyć.
Ogórki pokroić w cienkie paseczki.
Układać warstwami w szklanym naczyniu:
jajka
majonez
fasola
szczypiorek
kukurydza
ogórki
keczup
ser żółty (zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sałatkę)
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_warstwowa2 tu zobaczysz jak sałatka wygląda. Najlepsza jak postoi i się przegryzie z pół godzinki.
kukurydza ,sledz marynowany,najlepsze to te wiejskie z biebronki, ogorek korniszony, szczypiorek, czerwona fasola , papryka marynowana,majonez kielecki mozna dodac ugotowanego ziemniaka doprawic do smaku
Sałata lodowa, ser feta, pomidory, ogórki, papryka ,kukurydza,kurczak smazony majonez ketchup i ciut dzemu brzoskwiniowego.