sałatka pieczarkowa :
Nastawiamy wodę na pieczarki (solimy ją i lekko zakwaszamy kwaskiem cytrynowym). Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy je przez 5 minut a następnie odlewamy na sitku.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior siekamy.
Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą pieprzem i majonezem i dokładnie mieszamy.
Nawet smacznie brzmi, tylko trochę mi się ten por gryzie, czy to ma być ostrzejsza sałatka, czy raczej taka lżejsza. Bo jak ostrzejsza to wydaje się lepiej wziąść paprykę konserwową oraz ogórki, ale wtedy po co ser.
Ja bym ryż ugotował z curry by był ostrzejszy i jednak na ostro ją zrobił, konserwowe składniki dodał. Pora i jajka to raczej do smaku jako uzupełniacze, połówkę pora i nie więcej jak 4 jajka. Z 20-30 dkg pieczarek, ser też w kosteczkę chyba, że grubej na tarce wymieszać z majonezem i przykryć wszystko. Niech się rozpocznie najbardziej skomplikowany proces chemiczny - przegryzanie
Patrzcie ile można wykombinować z jednego przepisu.
ananas z puszki, 20 dkg szynki konserwowej, kukurydza z puszki, 20 dkg sera zółtego, biała część pora, majonez wymieszany z jogurtem - smacznego.
1brokuł,5jajek,2pory(białe części),2ząbki czosnku,majonez,sól,pieprz.Brokuł ugotować al'dente (ok.7-10minut),wystudzić,dodać ugotowane i pokrojone w grubą kostkę jajka,sparzone i pokrojone pory oraz majonez z czosnkiem,sólipieprz do smaku.Smacznego!
Mamałygi same te wasze przepisy na sałatki z jogurtem a fuj, nie ma jak tradycjyjna jarzynowa! a nie jakieś mamałygi z szynkami i serem zółtym blee!
1 opakowanie uszek tortelini z szynką ( dobre są w biedronce), 4 pomidory, 3 ogórki świeże, 20 dag szynki drobiowej, por, kukurydza konserwowa, majonez. Uszka ugotować, poczekać aż wystygną. Resztę składników pokroić w kostkę troszkę grubszą, wymieszać, doprawić do smaku. Pomidory po pokrojeniu należy trochę odcisnąć. Sałatki wychodzi dość dużo i jest pyszna.
a czy pamieta ktos przepis na ta z zupka chinska bo chciaabym zrobic?
To nie jedz. Teraz wszystko co jesz napchane jest chemią i nawet o tym nie wiesz.
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/t/sa%C5%82atki