Nie będę się spierał ale poczytaj pierwszy lepszy temat:
http://www.przegladbudowlany.pl/2010/11/2010-11-PB-39_Alsabry.pdf
To ile mam zamawiać?
2+2 wiem, tylko nie wiem czy zima będzie łagodna czy ostra, ani jak długo będzie trwała.
mirek24 masz rację w tym temacie.To nie jest trudne do zrozumienia.
A jednak trudno Mirkowi zrozumieć, że MEC sobie krzywdy zrobić nie da.
mieszkańcy z kopernika - blok 12 - kojarzycie mniej wiecej ostatnią date spisywania podzielników ?
Funny ale wystarczy, ze zaliczka za CO w tym roku w czynszu nie zwiększyła ci się w czynszu, a ogrzewanie poszło w górę i dlatego nadpłate masz niewielką. Na osiedlach gdzie przedpłata jest duża zwroty są większe.
trzeba porównać m2, zużycie, temperaturę i koszty. Nadpłata i niedopłata nic nie mówią. Istnieją duże rozbieżności opłat za ciepło między podobnymi metrażowo blokami i mieszkaniami z podobną średnią temperaturą, i to jest zagadka do rozwikłania. Spółdzielnia powinna załączać do rachunku fakturę z MEC-u i podać do publicznej wiadomości wynik oszczędności z zainstalowania podzielników. Ja osobiście od kiedy zostałam zmuszona do zainstalowania podzielników (groźbą płacenia dużo większej sumy) płacę nieproporcjonalnie więcej i mam zimno w mieszkaniu bo oszczędzam...absurd!
Wystąpcie do spółdzielni o symulację kosztów z rozliczeniem ryczałtowym i porównajcie zużycie/koszty z innymi podobnymi mieszkaniami. Ciekawostka: ciepło z MEC-u w Krakowie jest tańsze, nasz MEC inwestuje (za nasze pieniądze) w sieci przesyłowe. Mam nadzieję że opłata za przesył będzie tańsza dla wszystkich. Jeżeli natomiast inwestycja jest robiona z funduszy europejskich, to oznacza że tak wysoka taryfa za ciepło jest złodziejstwem.
Wymagajcie od swoich spółdzielni przejrzystości kosztów! Ja złożyłam reklamację prosząc o podanie rzeczywistych kosztów, ale od tygodnia czekam na odpowiedź..
Napisz jak cos ci odpowiedza...ja tez zlozylam reklamacje i wciaz czekam na odzew...
czy ktoś z ulicy Reja dostał już rozliczenie? bo ja do dzisiejszego dnia nie dostałam.