Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

rozliczenje ogrzewanja 2013r

Ilość postów: 50 | Odsłon: 4821 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 18

Odp.: rozliczenje ogrzewanja 2013r

mika, co zamierzasz z tym zrobić? OTBS - 1300 zł dopłaty, żadnego tłumaczenia, tak wskazały podzielniki. Zamierzam zliczyć jeszcze zaliczki i porównać koszt roczny ogrzewania z innym osiedlem, może pokaże jakieś różnice. Jeśli nie to trzeba zwiększyć te zaliczki, żeby mniej dopłacać. Ale tak naprawdę to wcale nie wiadomo za co się płaci. Podzielniki - nie do odszyfrowania.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: rozliczenje ogrzewanja 2013r

Nie wiem co mam z tym zrobic...jestem totalnie zalamana

Gość_mika
              Zgłoś
              Odpowiedz

Nie byłaś w spółdzielni? Sprawdź te zaliczki i policz roczny koszt, ja też to zrobię, ale dopiero jutro wieczorem postaram się, porównamy.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Nie moje osiedle jednak mimo wszystko proponuję Wam się zjednoczyć we wszystkich SM w Ostrowcu mieszkańców. Wiem na czym polega przekręt z MEC jednak sami nic nie zrobicie. Reklamacji Wam nie uwzględnią. Jeżeli chcecie dołączyć do nas w "Krzemionkach" będzie nam raźniej. To samo dotyczy wodociągów i energetyki.Kontroli brak.

mirek24
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Robili wam przecież nowe rury w okolicy ulicy JP2 i pasażu handlowego. To nie jest tanie

Gość_emigrant
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Masz racje emigrant ..jakos musza przeciez odebrac ta inwestycje..

Gość_mika
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 26

Do mirka 24 czy u cb na osiedlu tez sa tak ogromne doplaty...co z tym robicie ?

Gość_mika
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Można zdjąć podzielniki za zgodą większości lokatorów.Podzielnik to nie ciepłomierz.Jak nazwa wskazuje pomaga tylko dzielic koszty ciepła.Naukowo udowodniono, ze 30% ciepła przechodzi przez ściany czyli jak grzeją sąsiedzi to też ma wpływ na nasze rachunki za ciepło.Podzielniki prawnie zakazano w Niemczech stwierdzając, że przynoszą więcej szkody(budynki) niż pożytku.

Gość_Misia
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 28

Mirek- MEC nie ma nic do rozliczania opłat indywidualnych,od tego sa

zarządcy- zgodziliście się na podzielniki rozliczane w oparciu o regulaminy niezgodne z prawem, OTBS przegrał taki proces i musiał zwrócić rzekome niedopłaty za okres 10 lat wstecz i to jest Wasz problem a nie MEC.

Gość_a
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

tak rzeczywiście regulaminy kosztów ogrzewania są tak skonstruowane, zeby dać po tyłku tym bez podzielników. A niezgodne z prawem bo lokator ma płacic za rzeczywiste ciepło a nie jakieś dodatkowe pieniądze. W ostrowcu nie znam przypadku, żeby ktoś podważył w sądzie regulaminy kosztów ogrzewania.

Gość_Misia
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Podzielniki ciepła to pomysł szatana, biedni "oszczędzają" a cwani oszukują ( np zerwanie podzielnika pęka plastik potem kropelka i przy odczycie pracownik zrywa i odczytuje małe zużycie, elektroniczne pewnie też mozna oszukać lub po prostu dać w łapę osobie odczytującej i po sprawie) tak więc lepiej pozbyć się w całym bloku tego dziadostwa a sterować globalnie ciepłem na blok - będzie taniej cieplej i bez grzybów.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 32

OTBS - do dopłaty 1450 zł, to są przecież jakieś żarty ! w domu zimno a dopłaty kosmiczne ...

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 33

Odkąd mam podzielniki zawsze mam nadpłatę.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Ogrody - 48m2 - rok temu bez podzielnikow - caly czas na full - niedoplata 1700zl. W tym roku po zalozeniu podzielnikow, zazwyczaj na full - czasem jak wychodzilem jeden pokoj na 1 - niedoplata 1100zl

Gość_gsc
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 35

Przede wszystkim trzeba odpowiedzieć na pytanie o zamawianą moc cieplną. Jeżeli ja miałem zwrot 750 zł. to komuś to muszą dopisać aby dana nieruchomość się bilansowała. Przede wszystkim zmniejszyć zamówienie na moc cieplną o np. 30% i wyliczyć rzeczywiste zużycie w danej nieruchomości dając poprawkę+- 20%. Wtedy nasza jednostka będzie kosztować nie np.300 zł. tylko 150zł. To samo jest z CCW im więcej mieszkańcy oszczędzają tym drożej. Rozwiązanie jest jedno. W naszej Radzie Nadzorczej zostaje posadzony przedstawiciel każdej ze spółek który ma za zadanie dbać o jej interes. Przegonić i zacząć pilnować swoich pieniędzy.

mirek24
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Czy to MEC czy wodociągi i tak zadbają o własne interesy a nie mieszkańców. Oni nie działają na zasadzie "bilans musi wyjść na zero", ma być zysk.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 37

Mirek- bzdury opowiadsz ,moc cieplna stanowi tylko około 30 % kosztów ogrzewania bloku co daje około 7zł na m2 powierzchni ogrzewanej

Misia - a OTBS

Gość_a
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Moc cieplna to 100% zamówionego ciepła. Tu chodzi o koszty stałe tj. 50% zamówionej mocy które bez względu na zużycie musisz zapłacić. Ważne jest aby dążyć do zamówienia rzeczywistego zużycia ciepła. Odrobiłem lekcje w tym temacie możesz mi uwierzyć.

mirek24
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
3 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę