mika, co zamierzasz z tym zrobić? OTBS - 1300 zł dopłaty, żadnego tłumaczenia, tak wskazały podzielniki. Zamierzam zliczyć jeszcze zaliczki i porównać koszt roczny ogrzewania z innym osiedlem, może pokaże jakieś różnice. Jeśli nie to trzeba zwiększyć te zaliczki, żeby mniej dopłacać. Ale tak naprawdę to wcale nie wiadomo za co się płaci. Podzielniki - nie do odszyfrowania.
Nie wiem co mam z tym zrobic...jestem totalnie zalamana
Nie byłaś w spółdzielni? Sprawdź te zaliczki i policz roczny koszt, ja też to zrobię, ale dopiero jutro wieczorem postaram się, porównamy.
Nie moje osiedle jednak mimo wszystko proponuję Wam się zjednoczyć we wszystkich SM w Ostrowcu mieszkańców. Wiem na czym polega przekręt z MEC jednak sami nic nie zrobicie. Reklamacji Wam nie uwzględnią. Jeżeli chcecie dołączyć do nas w "Krzemionkach" będzie nam raźniej. To samo dotyczy wodociągów i energetyki.Kontroli brak.
Robili wam przecież nowe rury w okolicy ulicy JP2 i pasażu handlowego. To nie jest tanie
Masz racje emigrant ..jakos musza przeciez odebrac ta inwestycje..
Do mirka 24 czy u cb na osiedlu tez sa tak ogromne doplaty...co z tym robicie ?
Można zdjąć podzielniki za zgodą większości lokatorów.Podzielnik to nie ciepłomierz.Jak nazwa wskazuje pomaga tylko dzielic koszty ciepła.Naukowo udowodniono, ze 30% ciepła przechodzi przez ściany czyli jak grzeją sąsiedzi to też ma wpływ na nasze rachunki za ciepło.Podzielniki prawnie zakazano w Niemczech stwierdzając, że przynoszą więcej szkody(budynki) niż pożytku.
Mirek- MEC nie ma nic do rozliczania opłat indywidualnych,od tego sa
zarządcy- zgodziliście się na podzielniki rozliczane w oparciu o regulaminy niezgodne z prawem, OTBS przegrał taki proces i musiał zwrócić rzekome niedopłaty za okres 10 lat wstecz i to jest Wasz problem a nie MEC.
tak rzeczywiście regulaminy kosztów ogrzewania są tak skonstruowane, zeby dać po tyłku tym bez podzielników. A niezgodne z prawem bo lokator ma płacic za rzeczywiste ciepło a nie jakieś dodatkowe pieniądze. W ostrowcu nie znam przypadku, żeby ktoś podważył w sądzie regulaminy kosztów ogrzewania.
Podzielniki ciepła to pomysł szatana, biedni "oszczędzają" a cwani oszukują ( np zerwanie podzielnika pęka plastik potem kropelka i przy odczycie pracownik zrywa i odczytuje małe zużycie, elektroniczne pewnie też mozna oszukać lub po prostu dać w łapę osobie odczytującej i po sprawie) tak więc lepiej pozbyć się w całym bloku tego dziadostwa a sterować globalnie ciepłem na blok - będzie taniej cieplej i bez grzybów.
OTBS - do dopłaty 1450 zł, to są przecież jakieś żarty ! w domu zimno a dopłaty kosmiczne ...
Odkąd mam podzielniki zawsze mam nadpłatę.
Ogrody - 48m2 - rok temu bez podzielnikow - caly czas na full - niedoplata 1700zl. W tym roku po zalozeniu podzielnikow, zazwyczaj na full - czasem jak wychodzilem jeden pokoj na 1 - niedoplata 1100zl
Przede wszystkim trzeba odpowiedzieć na pytanie o zamawianą moc cieplną. Jeżeli ja miałem zwrot 750 zł. to komuś to muszą dopisać aby dana nieruchomość się bilansowała. Przede wszystkim zmniejszyć zamówienie na moc cieplną o np. 30% i wyliczyć rzeczywiste zużycie w danej nieruchomości dając poprawkę+- 20%. Wtedy nasza jednostka będzie kosztować nie np.300 zł. tylko 150zł. To samo jest z CCW im więcej mieszkańcy oszczędzają tym drożej. Rozwiązanie jest jedno. W naszej Radzie Nadzorczej zostaje posadzony przedstawiciel każdej ze spółek który ma za zadanie dbać o jej interes. Przegonić i zacząć pilnować swoich pieniędzy.
Czy to MEC czy wodociągi i tak zadbają o własne interesy a nie mieszkańców. Oni nie działają na zasadzie "bilans musi wyjść na zero", ma być zysk.
Mirek- bzdury opowiadsz ,moc cieplna stanowi tylko około 30 % kosztów ogrzewania bloku co daje około 7zł na m2 powierzchni ogrzewanej
Misia - a OTBS
Moc cieplna to 100% zamówionego ciepła. Tu chodzi o koszty stałe tj. 50% zamówionej mocy które bez względu na zużycie musisz zapłacić. Ważne jest aby dążyć do zamówienia rzeczywistego zużycia ciepła. Odrobiłem lekcje w tym temacie możesz mi uwierzyć.