rozbudowa targowicy za 12 mln
Ostrowiecki targ w niedługim czasie, zgodnie z zapowiedziami prezydenta, ma się rozbudowywać. Gmina będzie się ubiegać o środki unijne na zadanie, które ma kosztować około 12 milionów złotych. Rewitalizacja zakłada odwodnienie placu targowego, poprawę nawierzchni, doprowadzeni nowej drogi od skrzyżowania ulic Denkowska/Chrzanowskiego, budowę otwartych, ale zadaszonych wiat , które pozwalałyby na szybką aranżację przestrzeni i zmianę jej przeznaczenia. Docelowo targowisko miałoby funkcjonować przez cały tydzień, a nie tylko, jak obecnie, w poniedziałki, czwartki, soboty i niedziele.
Czytaj więcej: http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/ostrowiec-swietokrzyski/art/9422870,ostrowiecka-targowica-ma-juz-25-lat,id,t.html
pytam - po co? jaki sens? jeśli na tym samym wątku jest temat że mało ludzi na targu
No to faktycznie. Nie rozbudowywać, bo na forum jest wątek.... Nie przyszło Ci do głowy, że kilkadziesiąt rodzin więcej będzie miało z czego żyć?
Taki sam świetny pomysł jak lotnisko w Radomiu nieprawdaż
Prawdziwa targowica to tylko po kostki w błocie a nie jakieś kulturalne hale.
Targowice rozbudowuje miasto - to da dużo miejsc pracy. Jedyne drogi w Ostrowcu jakie są dziurawe to te powiatowe albo 4 kategorii.
To ja juz zakładam biznes niech tylko skończą
Gdzie te nowe miejsca pracy da? Miasto weźmie parę osób - podpierających łopatę na interwencje i się skończy. Ot nowe miejsca pracy.
więcej obcokrajowców bez podatku będzie mogło sprzedawać śmieci
Ale ludzie zrzędzicie.
W mojej ocenie to świetny projekt. Droga do skrzyżowania z Chrzanowskiego rozładuje natężenie ruchu od strony Alei, Kilińskiego i Okólnej, a targowisko uzyska wizytówkę nowoczesnego placu targowego. Powstanie pewnie z drugiej strony tez parking. Będzie to z korzyścią dla handlujących i kupujących. Lubie jak cos sie buduje, cos nowego powstaje, bo to pozytywnie mnie nastraja.
A co chodzi malkontentom?
Nowe wiaty=droższe miejsca do handlu,większy plac=więcej handlujących=więcej za opłat targowych,więcej biznesmenów a mniej kupujących w dodatku coraz biedniejszych.Podsumowanie:miasto zarabia dużo więcej a biznesy bankrutują coraz szybciej,to gdzie te miejsca pracy?
Drogi antares zapewne jestem gorszym ekonomistą niż ty to może uzasadnij swoje racje,przekonaj mnie że się mylę.Ja nie patrzę z punktu widzenia klienta tylko handlujących.Pomijam budowę drogi dojazdowej i nowego parkingu bo to jest potrzebne ale może popytaj już handlujących co o tym myślą.Z tego co wiem plany budowy wiat są już od dobrych kilku lat i nie wzbudziły entuzjazmu wśród handlujących.Popytaj też jakie mają teraz obroty a jakie będą mieć gdy dojdzie im dodatkowa konkurencja.Nie wspomnę już o szarańczy rumuńskiej czy bułgarskiej bo dla nich to będzie raj,będzie ich dwa razy tyle.Koszty handlu są określone i dzisiaj jakoś wyrabiają ale przy większej konkurencji obroty spadną.Dla targowicy jest to obojętne bo odejdzie jeden to przyjdzie drugi,na krótko ale przyjdzie.A teraz całotygodniowy handel.Większość handlujących szuka klientów na wyjazdach do innych miejscowości i jakoś ciągną.Owszem w środę czy piątek przyjadą inni ale dla tamtych obroty spadną.W Ostrowcu ilość kupujących jest stała i jak przyjdą w środę to nie przyjdą w czwartek.I znowu obroty spadną.Przy mniejszych obrotach długo dokładać do biznesu nie będą.Więc gdzie te miejsca pracy?Znam tylko kilka miejscowości które rzeczywiście żyją z handlu ale tam klienci są nieomal z całe Polski.Ostrowiec do nich nie należy.Poza tym jak długo można szukać nowych miejsc pracy tylko w handlu?
Niestety ale taka jest prawda jak pisze gosc z 13:16.Jako tako egzystuja jeszcze ci co sa na krusie ale tez do czasu.Przy oplaceniu zusu nie ma najmniejszych szans sie utrzymac a gdzie pozostale koszty?
Przecież to z funduszy unijnych
Bidule handlarze z bazaru, ciągle narzekają, a skąd te wille pobudowane? Chyba z tych niezapłaconych podatków, a Rumunów byście pędzili. Dobrze że oni są, bo przynajmniej sami musicie trochę ważyć ceny.