Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Rosól

Ilość postów: 37 | Odsłon: 3250 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

      Odp.: Rosól

      2 udka kurczaka,1 udko kacze, małą pręge, 3 śr. marchewki , 2 mniejsze pietruszki, selera kawałek, pora(nie zawsze)gotuje całość ok 2-3 h na małym ogniu a pod koniec gotowania wrzucam opaloną cebule i nać pietruszki.

      Gość_37TELA
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Rosól

        Ja nie dodaję liścia laur. ani ziela ang. bo to pachnie mi galaretą. Za to dodaje kilka ziaren pieprzu i ząbek czosnku /pod koniec gotowania/ Dodaję jeszcze szczyptę kurkumy ma wtedy piękny kolor,a kurkuma jest bardzo zdrowa. No i dużo zielonej pietruszki posiekanej na makaron. Resztę warzyw jak zwykle. Smacznego.

        Laura
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Rosól

          Moja babcia mówiła zawsze, że na rosół trzeba trzech gatunków mięs i tak robię: żeberko cielęce, pręga wołowa lub oko oraz drób - kurczaka połowa. Ostatnio kupiłam kacze nogi zamiast kuraka i bardzo wszystkim smakował. Doprawiam sól, pieprz, w ostatniej chwili lubczyk, szafran dla koloru, włoszczyzna - wiadomo. Wodę odlewam, nie szumuję. Powoli, powoli do 3 godzin pyrtole.

          Nie jadam rosołu, bo brzydzę się wszystkich pływających w nim szczątków zwierzęcych. Ale moja rodzina uwielbia i często gotuję.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Rosól

            Ja nie dodaję ani listka , ani ziela. Faktycznie te przyprawy sprawiają ze rosół upadabnia sie do galarety.A ja galarety nie lubie zbytnio. Ciekawa jestem natomiast , jakie to szczatki zwierzece pływaja w rosole u goscia z 09:28? Może oczy?Moze co inne? Jesli brzydzi sie tego , to jak gotuje? Nie próbuje? Dziwne to dla mnie:)

            zenka
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Rosól

              Oczy jak oczy , ale OKA na pewno!

              Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 30

          Odp.: Rosól

          Ale czosnek? Muszę spróbować do rosołu, jednak pachnie mi to extremalnie.

          SCZ
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 19

      Odp.: Rosól

      Nikt nie robi takiego jak ja i nikt nie zrobi bo przepis tajemny a rosol taki ze powala moca,kolorem a przedewszystkim smaki i co najwazniejsze bez dodatku zadnej kostki rosolowej!

      Gość_:DDDD
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Rosól

        To dobrze ale mój rosół jest lepszy !!! - i tak w koło Macieju :):)

        ----

        Cieszę się że wymieniamy się przepisami ale nie róbmy wojny który jest lepszy bo każdy zrobi taki jaki chce mieć :):)

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 26

        Odp.: Rosól

        Dziwne że nikt liści bulionu nie dodaje, bez tego to żaden rosół i z zieleninyto tylko to i natka pietruszki

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Rosól

          Bulion to potoczna nazwa lubczyku :)

          antares
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Rosól

            Maggi to potoczna nazwa lubczyku, bo dawniej był głównym składnikiem tej przyprawy.

            Bulion to wywar z kości, mięsa, warzyw, służący do gotowania lub duszenia potraw, zup, sosów.

            SCZ
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Rosól

              Tak ,faktycznie zapomniałam napisać że dodaję też gałązeczkę lubczyku nawet zima bo mam zamrożone gałązki w pudełku po lodach.Tak samo jak koper który też w śladowych ilościach dodaję do rosołu. Ale smak rosołu zależy też od mięsa.

              Laura
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 32

              Odp.: Rosól

              Wiadomo, że bulion to bulion :). Ale to właśnie lubczyk nazywany był również bulionem (vel maggi) przez ludzi "starszej daty".

              antares
              Zgłoś
              Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Kamo Polska Kamil Pastuszko
Branża: Elektryczne usługi
Dodaj firmę