Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Rosól

Ilość postów: 37 | Odsłon: 3248 | Najnowszy post
  • Rosól

    Jak wy drodzy formułowicze gotujecie rosołek?

    Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Rosól

      powoli, długo :)

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Rosól

        namiętnie i z pasją

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

      Odp.: Rosól

      Wołowina odpowiednio wcześniej, drób trochę później (po ok 2 h) wrzucam, potem warzywa tj. tzw. włoszczyzna + koniecznie trochę włoskiej kapusty. Na początku wrzucam do wody z wołowiną 2 liście laurowe i kilka ziarnek ziela ang. robię to jeszcze raz pod koniec gotowania tzn. razem z włoszczyzną. na koniec lubczyk. dobrze jest zielony seler dodawać. ma mocny wyrazisty rosołowy aromat. Całość chwali nawet moja teściowa, a to mówi samo za siebie. Smacznego!

      SCZ
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Rosól

        pręga wołowa, oczko, dwa udka, 2 szyje z inyka, 4 litry wody. mięsko gotujemy, szumujemy. Ja nie szumuję tylko odlewam wode, płukam mieśo i wstawiam ponownie na gaz. dodaję dwie marchewki, pietruszke , kawałek selera, pora kawałek, ziele, lisć laurowy. Gotuję 2-3 h na wolnym ogniu. Nie może bardzo bulgotać bo będzie mętny.

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Rosól

          Przykro mi to czytać, bo Wy nie gotujecie rosołu tylko galarete. Lisc laurowy? Ziele angielskie? Matko jedyna...Dodajcie grzybka i bedzie grzybowa. Sliwkę wedzoną i bedzie garus. Rosół to wywar z mięsa i warzyw.Bez liscia i ziela.

          Gość_ola
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Rosól

            miesko wolowe,po ok pol godz,dodaje mieso drobiowe(udka skrzydelka lub cos z indyka)pogotuje a potem warzywa.Wazne zszumowac wczesniej:)Zadnych lisci laurowych!!!sol pieprz do smaku i wyjdzie super,sam sie rosol nagotuje na miesie.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

            Odp.: Rosól

            Mówimy o rosole, a nie o bulionie.

            Gość_mohair crusaders
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

      Odp.: Rosól

      Rosołek jak rosołek, na kurczaku ( na kaczce jest trochę tłustszy ) trochę marchewki, oddzielnie pietruszka.

      Makaron robiony z 3ech jaj,ugniatany a następnie krojony ręcznie chyba że się nie chce to można przez maszynkę wtedy uzyskujemy równy kształt.

      Gdy dodamy makaron do rosołu doprawiamy pieprzem mieszamy pietruszka i palce lizać :):) OLA dobrze napisała dodawanie jakiś dodatków czyni to zupę wymyślaną, można dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i powiedzieć że rosół jest jeszcze bardziej rosołowaty :)

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Rosól

        koncentrat pomidorowy nie spowoduje, ze rosół jest bardziej rosolowaty.

        Mam ksieżkę po mojej babci, ''Kuchnia Polska z 1905 roku''. Tam do rosołu dodaje sie ziele, liść laurowy, lubczyk i rozmaryn. 3 rodzaje mięsa, warzywa typu włoszczyzna, więc kogo słuchać?

        zznajoma gotuje rosół na 4 skrzydłach z kurczaka i mówi, ze pychaa.

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Rosól

          Chyba, babci słuchaj. Mój przepis mam od niej, a była zawodową PRZEDWOJENNĄ kucharką, więc miała z pewnością większe pojęcie o gotowaniu, niż niektóre niedouki się wypowiadające w niegrzeczny i krytykancki sposób.

          SCZ
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Rosól

            Moja babcia również była kucharką i gotowała zaczynając dla wojskowych po pracowników. Rosół tak jak napisałem 22:49 na stole górował i góruje w niedziele.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Rosól

              Chyba dla ruskiego wojska.

              Gość_mohair crusaders
              Zgłoś
              Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

          Odp.: Rosól

          Oczywiście, starodawne przepisy uwzględniają dodatek ziół.

          Gość_mohair crusaders
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

        Odp.: Rosól

        koncentrat pomidorowy do rosolu?kpiny sobie robisz!na pomidorowa to sie zgodze,koncentrat i troche smietany i jest pycha....

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Rosól

          Kurę po 2 godzinach? Przecież mięso wkładamy do zimnej wody, a rosół cały ma się pyrkolić długo i na małym ogniu, kurę można wcześniej wyjąć, aby się nie rozpadła. Do tego marchew, seler, pietruszka korzeń, mały ząbek czosnku, świeży liść lubczyku, później do smaku sól, pieprz i pęczek świeżej pietruszki - natki. Na 15 minut przed wyłączeniem rosołu wkładamy przypaloną na palniku cebulę, którą później wyjmujemy, aby rosół nie był za słodki.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Rosól

            ważne żeby na bogato i mięsa i warzyw to ma być wywar, sama esencja a nie pół na pół z wodą jak za czasów komuny, moja matka mimo że ze swojskiego kuraka gotuje taki se rosół. a teściowa..... mmm pycha sklepowa wołówka, kurak, indyk i inne i niebo w gębie, szacuneczek! rosołek pierwsza klasa, nawet ze swojsikiej kury się chowa... na tej podstawie odkryłam, że marchewka gotowana w całości, a dopiero potem pokrojona zachowuje lepszy smak, a rosół jest ładniejszego koloru jak dodasz cebule ze skórą, wyszorowaną oczywiście powodzenia:D

            Gość_sqo
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 21

          Odp.: Rosól

          Napisałem to w ironii :)

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -