Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Rolnicy mówią „dość” (protest 3 lutego 2015 r. w Kielcach)

Ilość postów: 110 | Odsłon: 7996 | Najnowszy post
  • Rolnicy mówią „dość” (protest 3 lutego 2015 r. w Kielcach)

PROTEST ROLNIKÓW 3 lutego 2015r., godz. 11:00 przed Urzędem Wojewódzkim w Kielcach

Związek Zawodowy Solidarność Ri oraz Komitet Protestacyjny Rolników i Producentów ogłaszają powszechną mobilizację.

Ceny produktów rolnych są poniżej ludzkiej godności a rząd zajmuje się butikiem Premier Kopacz mówi Michał Cieślak współorganizator protestu.

Sytuacja w polskim rolnictwie oraz ceny produktów rolnych uwłaczają ludzkiej godności. Władza jest bezczynna i chroni zagraniczny biznes.

Rolnicy mówią: dość! i ogłaszają protest.

Dziś 15 kilogramowy worek ziemniaków kosztuje 1,5 złotego. Podobnie jest z innymi warzywami, owocami i produkcją zwierzęcą, a to uwłacza godności człowieka. W ubiegłym 2014 roku sprowadzono 680 tysięcy ton wieprzowiny niszcząc naszą produkcję i degradując ją do poziomu 514 tys ton.

Państwo traktuje Nas gorzej od zwierząt, zasiłek chorobowy osoby ubezpieczonej w KRUS wynosi 10 zł na dobę i należy się dopiero po 30 dniach choroby, tymczasem za utrzymanie psa w schronisku państwo płaci 12-18 zł na dobę – to głęboka niesprawiedliwość.

Państwa UE dogadują się w sprawie rosyjskiego embarga. Francja, Dania, Holandia i Włochy zgadzają się na rosyjski wymóg, żeby zakłady, które otrzymają zezwolenie na eksport wieprzowiny do Rosji, nie kupowały wieprzowiny w Polsce – brak skutecznej reakcji polskich władz.

Rolnicy mają, już dość zginania karku przed całą Europą i wyniszczania naszej krajowej produkcji. Wielu producentów rolnych sprzeciwia się prowadzonej polityce i sytuacji gospodarczej, do której doprowadził rząd PO-PSL. Obecnie praca na roli nie pozwala zapewnić minimum niezbędnego do egzystencji.

Podsumowując: Obecną sytuację w polskim rolnictwie i gospodarce żywnościowej nasuwają mi się na myśl słowa Wincentego Witosa, który w 1938 z Czechosłowacji apelował: „Wyście własnymi rękami powinni dokonać reformy przebudowy Państwa zgodnie z duchem czasu, jego potęgą i Waszym interesem”, jak widać ten czas nieuchronnie nadchodzi.

Michał Cieślak Przewodniczący Komitetu Protestacyjnego w Świętokrzyskim.

Gość_PRJG
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Rolnicy mówią „dość” (protest 3 lutego 2015 r. w Kielcach)

Składka zdrowotna na ubezpieczenie tych biednych rolników to parodia, KRUS następna parodia - my pracujący w przemyśle do państwa rolników dopłacamy. Niech płacą ZUS, niech płacą składki zdrowotne w takiej wysokości jak reszta społeczeństwa. Machać cepami to potrafią fantastycznie. Powinni się wstydzić.A ja i tak wieprzowiny nie jadam.

Gość_gość an
      Zgłoś
      Odpowiedz

ty mieszczuchu zastanow sie co piszesz czy wiesz jaka jes ciezka praca na wsi a jakie z tego zyski wszystkiego trzeba sobie odmawiac i harowac do smierci a nie jak policjant 15 lat pracy i emeryturka chlopy nie dajta sie zastraszyc i walczta o swoje

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Ciężka praca na wsi to 100 lat temu była.

Gość_..
          Zgłoś
          Odpowiedz

Teraz też lekko nie jest gościu 07:26. Raczej byś się nie zamienił.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 106

Odp.: Rolnicy mówią „dość” (protest 3 lutego 2015 r. w Kielcach)

No to teraz czas na Twój powrót.

Gość_tiero
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 40

A Koła Gospodyń Wiejskich też wyjdą na ulicę? Co to będzie za parada! Będzie się działo! Niczym karnawał w Rio. A ci z "Rolnik Szuka Żony" też przyjadą? Bez takich idoli nie może być takiej imprezy :)

Gość_kupiłemczarnyciągnik
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

emerytura rolnicza po 50 latach skladek i ciezkiej pracy to parodia

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Też tak uważam. Może ci co strajkują kłują w oczy,bo mają nowe traktory... Rząd szybko znajduje pomoc dla skąpych frankowców a uczciwie pracującym rolnikom nic za darmo nikt nie da, a emerytury morderczo głodowe. Nie mam ziemi,jednak widzę jak żyje moja ciocia na tej "emeryturze", moja mama młodsza o 10lat ma dużo wyższą emeryturę a pracowała po kilka h dziennie a nie jak ciotka od 5 do 20 codziennie,bez weekendów.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Ja też nie jadam wieprzowiny,jednak nie bądź śmieszny, że mieliby płacić Zus.Skłądki powinny być różne dla rolnika z nazwy,któremu i ten Krus cięzko zapłacić i dla rolnika,który ma 30ha ziemi, czy sady,tunele i dochód ma bardzo wysoki. Weźmy też pod lupę tych,którzy płacą krus a mają firmy. Dokładajcie do frankowców, do nauczycieli, górników i nie wiadomo kogo a rolnicy niech żyją w nędzy. Nie jestem rolnikiem, jednak mam znajomych na wsi i widzę, że cięzko jest wyżyć z kilka ha ziemi,gdzie np za porzeczki w tym roku nie mieli nic, wszystko było tanie a oni muszą żyć.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Do nauczycieli Pan lub Pani z g.20.08 nie dokłada, bo oni pracują, płacą podatki i składki i wszystkie powinności jak każdy. Poza tym ci w mieście nie mają żadnych dodatków. Do "frankowców" też nikt nie dokłada. Proszę nie fantazjować. A KRUS to skandal, żaden rząd go nie ruszył, bo bał się reakcji takich jak ze strony górników.

'

Gość_była ostrowczanka
          Zgłoś
          Odpowiedz

A ja nie dokładam ani do górników, ani do nauczycieli a już na pewno nie do rolników. Nie rozumiem waszych problemów.Nauczycieli troszkę zwolnią i dobrze, bo w porównaniu z górnikami i rolnikami mało pracują a zarabiają nieźle a frankowcy zmieniąfranka na złotówkę ... Nie rozumiem tego jadu na wszystkich wokoło. Tak zazdrościcie tych traktorów? Każdy moze sobie kupić taki za 200tys jak będzie zasuwał.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 46

Ty pracujesz u kogoś więc zusu nie płacisz a jak zachorujesz to siedzisz w domu spokojnie a rolnik nawet jak chory to dostanie gó...o.Tak samo z macierzyńskim, nie ma go dla rolników. Więc ja naprawdę nie wiem czego tak zazdrościcie. Sama mam 7ha ziemi i pracuję,bo z ziemi niewiele jest. Mam truskawki,porzeczki,maliny i zboża i jak rok dobry top wpadnie jakaś kasa ale żeby z tego żyć nie przyszło mi do głowy a większość właśnie ma ziemi poniżej 10ha i uwierz mi,że za 40tys rocznie nie da się na wsi wyżyć, bo do wszystkiego trzeba dołożyć.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Do wszystkiego co uprawiasz dokładasz i dokładasz, to po co uprawisz? Dla dotacji unijnej pewnie.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

Te, rolnik... przypomnij mi najpierw któremu to państwu jak nie Polsce Unia unia wstrzymała ostatnio rekompensaty ze względu na fałszowanie i zawyżanie faktur do odszkodowań z tytułu nałożenia embarga na Rosję?

Potem wyjaśnij mi czy mam sie teraz z nimi solidaryzować przeciwko temu żebym mniej płacił za worek ziemniaków? Mam wyjść na ulicę i krzyczeć: chcę płacić więcej za ziemniaki!? Tak się składa, że mnie to jest na rękę bo mniej mnie życie kosztuje.

Teraz powiedz mi czy rolnik martwił się o mnie przy kasie podczas ostatniej wpłaty na KRUS? Myślał że ja płacąc ZUS muszę wyłożyć miesięcznie więcej niż on rocznie?

Czy rolnik solidaryzował się z rybakiem kiedy to Unia nałozyła limity rozmiaru na śledzia i ograniczyła miejsca połowu dorsza, skutkiem czego okazało sie że rybołóstwo padło bo śledzie są za duże a dorsze za daleko? Jakoś sobie rolniczych protestów nie przypominam. To samo dotyczy hutników, górników, kredytobiorców...

Rolnik nigdy nie myslał o nikim poza sobą. To niech sobie teraz sam radzi.

Jeżeli już tak sięgasz do historii i wspominasz Czechoslowację z okresu międzywojnia to przypomnij sobie okres powojenny, kiedy to słynne było powiedzenie chłopa do robotnika: " jesce nase krowy będą chodzić w wasych pierściunkach". Powodzenia w blokadach dróg po raz kolejny. Tylko na trzeźwo i z przepuszczaniem karetek pogotowia. Nie jak ostatnio.

Bez nas.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

A dlaczego rolnicy nie mający kredytów nawet nie myślą o strajkach.Kto rolnikom kazał kupować na kredyt nowe ciągniki za 200 tys i więcej.Bo unia dała połowę?Ale drugą trzeba spłacić.Chcieliście wszyscy zostać milionerami to teraz czas no kilka bankructw.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

to kup tanszy ciagnik jak ceny tak sa wywindowane

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

za 15 kg ziemniaków to płace 10 zł.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
13 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Salon Kosmetyczny Agata Żelazowska
Branża: Kosmetyczne salony
Dodaj firmę