Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

Odp.: Rok 2013 początkiem dużej emigracji z Ostrowca?

Ja już niedługo wyjeżdżam za granicę, i jeżeli uda mi się mój plan, postaram się również pomóc i innym.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Rok 2013 początkiem dużej emigracji z Ostrowca?

Już bardzo dużo ludzi na przełomie jesień/zima wyjechało . Wystarczy przejechać się po najbliższej okolicy i zobaczyć ile domów jest na sprzedaż lub mieszkań na wynajem.

Moja sąsiadka jeździ co dzień nocować do swojej mamy do bloku , bo mama boi się być sama . Zabrakło w klatce w bloku sąsiadów - same pustostany . Mieszkali młodzi i powyjeżdżali . Koleżanka z pracy też mieszka w bloku , gdzie w jej klatce nie ma żadnego faceta - wszyscy są za granicą wyjechali za chlebem .

Zresztą daleko nie muszę szukać . Po nowym roku dwóch kierowników ode mnie z pracy po ośmiu latach też wyjechali razem z rodzinami . Mieli dosyć wegetacji , bo to co zarabiali starczało tylko na skromne przeżycie . Rozmawiałam z nimi i po prostu któregoś dnia stwierdzili , że czas nieubłaganie leci , a oni stoją tutaj w miejscu bez możliwości żadnego ruchu - a życie mają tylko jedno . I niech ktoś nie mówi , że to byli nieudacznicy . To byli naprawdę dobrze wykształceni młodzi ludzie , gdzie cała firma opierała się na nich . A co mają zrobić ludzie bezrobotni skoro pracujący wyjeżdżają ?

Wiem tylko tyle , że na przestrzeni 2005-2008 roku wyjechało mnóstwo młodych ludzi z mojego otoczenia . Utrzymuję z nimi kontakt i jedni radzą sobie lepiej drudzy gorzej jak to w życiu , ale nikt nie wrócił i nie ma zamiaru .

Było kilka osób , które na początku jeszcze co jakiś czas przyjeżdżało , ale coraz mniej ich tu trzymało , więc przestali przyjeżdżać .

Gość_anna
        Zgłoś
        Odpowiedz

Ja nie jestem młodzieniaszkiem, ale jestem nieźle wykształcony, prowadziłem wiele prywatnych działalności i nadal mógłbym tu prowadzić, ale wykonywać różne usługi, też trzeba mieć dla kogo. Ludzie tak zbiednieli, że pracować za minimalne stawki aby tylko pracować i wegetować to bez sensu. Jednego tylko żałuję, że za wyjątkiem rosyjskiego to nie znam innych języków. Mam jednak nadzieję, że sobie poradzę.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 16

Ciekawe co nam zaoferuja wielmozna szlachta przed wyborami-ja mam 55 lat i tez nie mam pracy,musze poduczyc sie niemieckiego i tez wyjechac-w Warszawie jest coraz gorzej,nadmienie ze zona tez nie ma pracy-tragedia-zmobolizujmy sie narodzie i przegonmy ta cholote darmozjadow

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

drugiej "solidarności" już nie będzie.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 20

w latach 2005 -2008 nie wyjechalo az tyle,co po 2008 roku

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 26

A ja byłem i za granicą i po całej Polsce jeżdżę i powiem wam tylko jedno :

"Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" ;)

Gość_gosc1
      Zgłoś
      Odpowiedz

"wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" dużo racji, ale tu nie ma żadnej przyszłości i szacunku dla ludzi którzy ten kraj budowali, budują i chcą budować. Biedę mniejszą lub większą można jakoś znieść, ale z brakiem szacunku, gorzej jest się pogodzić.

Gość_ostrowiak
        Zgłoś
        Odpowiedz

Za granica biedy moze i nie zaznasz,ale na szacunek np.Anglikow raczej nie licz.Wszedzie za plecami slychac tylko fakin polisz:),wracajcie do siebie itp.

Gość_Z Anglii
          Zgłoś
          Odpowiedz

Ja z kolezanka tez planujemy wyjechać do anglii ale tylko na okres lipiec-wrzesień Interesuje nas praca w hotelu np jako pokojówka Ale niestety mamy problem poniewaz nie wiemy gdzie i jak mozemy załatwić ta prace zeby nie dac sie oszukać Nie chcemy jechac w ciemno tylko coś znalesc i dopiero wyjechać Moze ktoś sie orietuje w tym temacie i moze jakoś pomóc.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 37

Kazdy by sie czul najlepiej we wlasnym kraju bo to normalne,ale czasami nie ma innego wyjscia... kto jest bogaty to bedzie a kto bieduje od miesiaca do miesiaca to bedzie dalej biedowal:( Ja tez planuje opuscic Polske mam nadzieje ze mi sie tylko uda bo jestem sama z dzieckiem ale jestem dobrej mysli bo i tak nie mam innego wyjscia!

Gość_Basia
            Zgłoś
            Odpowiedz

Macie racje,wyjezdzajcie,ja wyjechalem 9 lat temu i nie zaluje,powodzenia.

colin765
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 43

A moze tak Pismen (Dali Bog) wyjedze (W diably) . Modlmy sie.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 44

A pamietam jak dziś gdy ten ryży bandyta w 2007 roku zapowiadał jak to Polacy będą wracać do Polski po ciemnej nocy rządów PiS.

Głosujcie na jedynie słuszną partię mądrale. By żyło sie lepiej.

Gość_Stop lewactwu
      Zgłoś
      Odpowiedz

Za granicą będziecie tworzyć najniższą warstwę społeczną, jeśli nie znacie języka i nie macie solidnego wykształcenia, będziecie mieli za co żyć i będziecie materialnie bezpieczni, to na pewno. Nikogo nie zniechęcam, warto wyjechać, chcę Was tylko ostrzec, że materialnie będzie łatwiej, ale mentalnie i psychicznie nie...powodzenia wszystkim odważnym! walczcie o siebie!

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
8 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
"Ilando" Grzegorz Drogosz
Branża: Komputery
Dodaj firmę