Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                          • Odp.: Roczniki 70-80, jakie życie zafundowali nam nasi ojcowie i dziadkowie?

Wydaje mi się, że jakaś tajna siła z kosmosu to musi być!

Ludzie to maja pretensje do całego świata, to czemu nie do wszechświata może, po co się ograniczać?

Gość_xs
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 66

Odp.: Roczniki 70-80, jakie życie zafundowali nam nasi ojcowie i dziadkowie?

Matko Polko nic dodać nic ując....cała prawda mimo ,że ja rocznik 67,,popieram Twoja wypowiedż w 200% też pracowałam w hucie tak jak moi rodzice i dziadkowie też były spotkania u nas w domu bo nie było takiej zawiści jak teraz a praca była dla każdego kto chciał pracować i starczyło mu na życie każdego miesiąca...teraz jest tak ,że pracuje ja i mój mąż i trzeba myśleć na co wydawać żeby starczyło do końca miesiąca a dziecko na studiach to tylko marzenie bo nas nie stać....kiedyś tak nie było

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 67

34 - 25 to raptem 9. Na pewno wszystko doskonale pamiętasz jak cudownie za komuny było (nasłuchałaś się bajek)

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Nikt nie mówi , że było cudownie ale było normalnie , pamiętam kiedy pracowałem w hucie w latach 1964-75 , to jeszcze po wypłatę trzeba było iść do kasy i tam widziałem wielokrotnie jak niektórzy starsi pracownicy podpisywali się krzyżykami . A jeden z nich tak mówił - gdyby nie te czasy , to bym na wsi gęsi pasał a tak , mam mieszkanie , mam 2 garnitury, mam radio , pralkę , telewizor a dzieci chodzą do szkoły w butach . Będę ich kształcił .Ja przed wojną nie chodziłem do szkoły , przymusu nie było a nie było też butów .Tak mówiło wtedy wielu ludzi . Tak cudownie nie było , nie było ale było i już . Nie żyłeś wtedy to nie fanzol . Było NORMALNIE !!!

Gość_Kolo faja
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 73

To nie bajki, to część mojego życia. Nie twierdzę, że było cudownie (jest w mojej wypowiedzi choć jedno takie słowo?). Ale było zdecydowanie lepiej, lepiej niż teraz gdy nie masz pracy, nie masz perspektyw a na dziecko opieka społeczna może przyznać kwotę 77 zł miesięcznie a Ty nie wiesz jakie potrzeby dziecka najpierw zapewnić. Moi rodzice nie mieli takich dylematów i tego im zazdroszczę, że ich młodość przypadła właśnie na czasy socjalizmu.

Dziękuję innym za słowa uznania, cieszę się, że są ludzie podobnie podchodzący do życia jak ja.

Gość_Matka _Polka
            Zgłoś
            Odpowiedz

Matko Polko - kocham Cię !

Gość_Ten co pamięta
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 75

Czyli po prostu nie było ogólnie lepiej tylko Tobie lepiej, a teraz sobie nie radzisz więc wolałbyś, żeby było socjalnie - tzn żeby inni Ci pomogli, znaleźli pracę itd Nie dziwie Ci się wcale, ale większość ludzi nie chce być niewolnikami, robić na innych itd... Całe to badziewie jakie wynika z socjalizmu.

Gość_xs
              Zgłoś
              Odpowiedz

A ja mam 47 lat.Ubogie dzieciństwo, rodzice nauczyciele. Siermiężnej komuny nienawidzę. Pamiętam bardzo wiele i nigdy nie miałam tak, jak dzieci hutników. Każdy ocenia ze swojego punktu widzenia. Dziś też często mi brakuje, ale stać mnie na więcej niż wtedy moich rodziców. Jedyne z czym nie mogę się pogodzić to emerytura - oni mają ją już od ponad 20 lat , jedno od 26. A ja?

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 77

Większości było lepiej wtedy panie xs, większości. Jestem kolejną osobą która podpisuje się pod tym, co napisała Matka Polka. Tak samo to wszystko widzę i tak samo pamiętam. Ludzie mogli godnie przeżyć życie, co prawda bez tych wszystkich gadżetów i internetu ale przynajmniej godnie. Teraz jest tylko ogłupianie i otumanianie ludzi. Dobrze żyje się tylko wybrańcom.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 78

Hehe radzę sobie, jakoś jeszcze żyjemy całą rodziną i nie grzebiemy po śmietnikach. Pracowałam odkąd skończyłam studia i wcale się nie oglądałam na socjalne, ba, nawet nie spodziewałam się ze po tylu latach nauki i pracy będę zmuszona pozostawać na bezrobociu. Właśnie w socjalizmie to by mnie nie spotkało. A w kapitalizmie owszem. A ludzi takich jak ja jest znacznie więcej. Takie jest moje zdanie. Kazdy ma prawo do swoich poglądów. W końcu mamy tą

upragnioną wolność he he

Gość_Matka_Polka
                Zgłoś
                Odpowiedz

Przykro mi, że ludzie nie chcą powrotu do komuny i nie będzie już "czy się pracuje, czy się leży..." Przerabialiśmy to i większość stwierdziła, że jest to średnio sprawiedliwe.

Najpierw piszesz, że nie masz pracy, że na dziecko mało dostajesz, później piszesz, że pracujesz odkąd studia skończyłaś i jakoś sobie radzisz cała rodziną i nie oglądasz się na pomoc socjalną.

Tak wyobrażam sobie wszystkich tych zawiedzionych, co myśleli, że skończą studia np "Stosunki międzynarodowe" - studiowane masowo w pewnym czasie przez polaków, następnie myśleli że wrócą do Ostrowca, a tam praca, będzie na nich czekała, bo przecież mamy ogromną fabrykę stosunków międzynarodowych... - To tylko przykład.

Widzę obecnie, że jak ktoś ma pomysł na siebie, zdobywa jakiś fach, czy to na studiach, czy to w pracy fizycznej, to żyje mu się bardzo dobrze i nie narzeka.

Może by warto się wziąć w końcu za siebie, zamiast gryzmolić na forum "komuno wróć".

Gość_xs
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Tak Xs, "komuno wróć"!

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 83

Ja tam nie narzekam... Było mi bardzo dobrze w socjalizmie, a w kapitalizmie jeszcze lepiej :) Szczęściu zawsze umiałam wyjść na przeciw. Pracowitość i zaradność wpajali mi rodzice i nauczyciele od dziecka. Szybko zrozumiałam, że pokorne ciele dwie matki ssie... Dużo pracowałam, mało mówiłam, umiałam się dostosować, a i prawienia komplementów też się nauczyłam... Teraz mówią na TO manipulacja:)

Wstydziłabym się tylko powiedzieć publicznie, że skończyłam studia i nie mam pracy! Moje studia mnie rozwinęły i nauczyły przedsiębiorczości. Umiałam wziąć swoje sprawy we własne ręce... Tylko trzeba myśleć!!!

Gość_żona i matka
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Najlepiej odnalazło się w nowej rzeczywistości całe towarzystwo z PZPR-SLD farbowane lisy.Gruba kreska strasznie zaszkodziła Polsce,ludzie z byłego systemu nadal utrzymują kluczowe stanowiska,powiązani są układami między sobą,widać na przykładzie Ostrowca jak to wygląda.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Nie żadna gruba kreska, bo takowej nie było. Tylko polska mentalność i miłość do cudzesów, bo się należy

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 91

Cogito ergo sum :)

Inaczej by mnie tu już nie było.

Gość_Matka _Polka
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Ale jakoś nie pomaga to myślenie w podniesieniu statusu spolecznego... :) No chyba, że Twoim przesłaniem życiowym jest być, a nie mieć. Ja tam łączę jedno z drugim!

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 79

A czy niewolnictwo zniknęło? Moim zdaniem, dopiero się zaczyna u nas rozwijać. Prawda?

Gość_Matka_Polka
                Zgłoś
                Odpowiedz
    9 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -