kostkę drożdży rozkruszyć do 0.5 l ciepłego mleka dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia.do miski wsypać 1 kg mąki ,wlać wyrośnięty rozczyn,dodać 5-7 żółtek ,wyrobić dość rzadkie ale zwarte ciasto.Odstawić na cwilę zeby podrosło z 10 min.W rondlu rozgrzać olej.Umoczyć w nim łyzke i nabierać nią porcje ciasta.Za każdym razem łyzkę zamaczać w gorącym oleju.Ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem.
Te racuchy się smazy a nie piecze. Robisz po prostu bardzo rzadkie ciasto drozdzowe i łyzka wkładasz na rozgrzany tłuszcz.
dziękuję za przepis zrobię na Trzech Króli bd szczodroki
2 szkl. mąki, szklanka mleka, 1 jajko, 1 łyzka cukru, 2dag drożdzy, szczypta soli - tłuszcz do smazenia i cukier puder do posypania
Drożdze z cukrem rozmieszać w lekko ciepłym mleku, dodać do mąki - poczekać aż "ruszą", potem dodać jajko i sol i wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach bo ciasto dość wolne). odstawić do wyrośnięcia,nabierać umoczoną w ciepłym tłuszczu łyżką i smażyć :) Smacznego
P.S. przepis ma ok 80 lat :) zawsze w mojej rodzinie na wigilię :)
14.10 Stary dobry przepis Ja zawsze na Wigilie smaze PYCHA Jakos tak jest ze , w tym dniu nawet zwykle postne racuchy smakuja ze hej !
Smak pączków które smarzyła moja zmarła Chrzestna pamiętam do dziś
Do ciasta dodawała łyżkę spirytusu aby nie wciągnąły tłuszczu
I ten puder na pączkach
BENIA - właśnie dlatego, że stary (min 80 lat !! bo jeszcze ręką mojej Babci pisany) i prosty to dobry :)
To ja się wbijam na takie łakocie
Racuchy posypane pudrem? Nigdy w zyciu.... Zawsze same, z małą ilością cukru w srodku.
wiecie że niedługo osiedle Rosochy zmienia nazwę na osiedle Racuchy? Bo podobno tam robią najlepsze i mieszkańcy chcą zmiany nazwy
21.56 kogo masz na myśli za racucha?