W której okolicznej piekarni robią chleb na zakwasie bez polepszaczy? Pytanie do osób dobrze poinformowanych, a nie do maruderów, którzy odpiszą że w każdym chlebie są polepszacze.
piekarnia na kużni chleb dostępny w groszku
a chleb z Iłży?,czy Małgorzatka?
Chleb z Kuźni można kupić też na targowicy z samochodu. Na pewno bez polepszaczy i na zakwasie. Włoski jest wspaniały. Jabłecznik wyśmienity, bo mało cukru i lekki. Innych placków jeszcze nie jadłam, ale w święta spróbuję.
A chleb z Denkowa, też słyszałem dobre opinie?
Najlepszy żytni, okrągły z Pod Telegrafem
Pod Telegrafem ma polepszacze,z Denkowa ma drożdże i zakwas(a to nie to samo),jedyny prawdziwy-z Kużni
z kużni czasami się kruszy na początku faktycznie był bardzo dobry mam nadzieje że nie dodają zmielonego co im nie pójdzie, kiedyś dobry był od krawczyka ze starachowic
Zakwasy to macie w mięśniach, a ciasto chlebowe, robi się na kwasie. Ukwaszonej mące żytniej, takiej hodowli bakterii kwasu mlekowego (nie zakwasu mlekowego). To samo w kapuście kiszonej, ogórach czy jogurcie. Ale to jest KWAS!
A piekarnia w Kunowie? Chleb dobry ale chyba tez ma polepszacze?
SCZ
@
Wczoraj, 19:36
maruderzy mieli sie nie odzywac.
Zakwas żytni
Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Jedyne czego potrzeba to mąka żytnia razowa typ 2000, woda oraz czas (ale bez obawy – przygotowanie zakwasu nie jest pracochłonne, przy dobrej organizacji czasu nawet osoby zapracowane dadzą radę). Na przygotowanie zakwasu potrzeba ok. 5-6 dni. Zazwyczaj 6 dnia można już bez obaw upiec pierwszy chleb.
http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
wg mnie z ilzy lepszy i na 100% bez polepszaczy i na naturalnym zakwasie. mozna go smialo jesc po 4 dniach i nie plesnieje.
dla tych co nie wiedza - polepszacze powoduja plesnienie chleba. i jest on niezjadliwy po 2-3 dniach. nawet jak jeszcze nie ma plesni.
najlepszy jest chleb na zakwasie piezony w piecach opalanych drewnem z Bodzentyna najlepszy chleb na swiecie
Nie ma chleba na zakwasie - chleb wyrabiany jest na kwasie chlebowym.
chleb jest na ZAKWASIE chlebowym a nie na kwasie Gościu
Dziś, 12:00
nie wiesz to nie pisz.
Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas chlebowy wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu. Jednak najbardziej słynie z tego, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kwas-chlebowy-wlasciwosci-zdrowotne-przepis-na-kwas-chlebowy_38444.html
A dowożą ten chleb z Bodzentyna do Ostrowca?
Gdzie można kupić ten chleb na zakwasie z Bodzechowa?