Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

      Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

      A ja się zapytam, czy dobrze ubijasz masę jajeczną. O ile zebra jest ciężka i siąść tam może ze względu na ciężkość składników np., to biszkopt powinien być napompowany powietrzem i go w sobie zatrzymać - wtedy nie siądzie. Bo biszkopt, to własnie powietrze, musi być jak puch.

      Potem sa dwie szkoły.

      1) Nie otwiera się od razu drzwiczek po upieczeniu i nie wyciąga biszkoptu bo może opaść

      2) wyciąga gorący i rzuca się nim na płasko z wysokości ok. 1/2 m, by właśnie potem nie opadł ;-)

      Ja stosuje jedną i drugą - działa.

      Przepisy stosuje różne. Dobre to np:

      http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii (bez proszku, bo taki powinien być)

      albo http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252 (dla jednak chcących się zabezpieczyć ;-) )

      Tennessee
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

        potwierdzam- ja również upuszczam gorącą blachę z biszkoptem po wyjęciu z piekarnika. Wysokość max ok pół metra, żeby go nie rozwalić ;) Sprawdza się, choć rodzina była lekko zszokowana jak zobaczyła co robię pierwszy raz ;)))

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

          A ja powiem Wam ,ze jest całe mnóstwo przepisów na biszkopty. Róznych. -Na torty, na rolady, na placki. Jakie się chce . Mnie jeszcze nie zdarzyło się zeby biszkopt siadł. A mój przepis to tyle maki ile wazą jajka i tyle cukru ile wazą jajka. Ubic porzadnie jaja z cukrem, dodac delikatnie mąkę i do piekarnika. Jesli chodzi o to walenie z wysokosci biszkoptem o np.podłoge to mnie wydaje sie to bzdurą. Kolezanka rzuca i tez jej siada.

          zenka
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

            Takie rzucanie nazywa się " zbiciem z gary" i dotyczy tylko ciast drożdżowych i to przerośniętych.

            Mnie też się wydaje niemożliwym, aby biszkopt opadł. Jeszcze wszystko przede mną chyba, bo mi się nie zdarzyło.

            Gość_staff ofthe mortuary
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

          Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

          mnie też nie wychodzą biszkopty. A teściowa jak upiecze biszkopt to równiutki z blachą. Muszę jej zapytać jak go robi. Ciasto pulchne i wiele się z nim nie bawi. Piecze pod łabędziego pod kryształek, mniam. A ja tyle razy piekłam i zakalec był.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

            Wszystko zależy od piekarnika- jak nierówno rozprowadza ciepło,albo drzwiczki skrzywione- klapa, choćbyśmy najlepszych składników i najlepsze przepisy zastosowali.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

              a moja babcia piekła biszkopty na torty weselne w latach 80-90, w garnku emaliowanym w piecu kaflowym. Były piękne, puszyste, wyrośnięte. Ucierała masę do nich w glinianej misce drewnianą gałką, a pianę biła trzepaczką. Mikser wywoływał u niej dreszcze.

              Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                Prawda? To była magia. Moja babcia piekła nie tylko idealne biszkopty, ale i drożdżowce - biorąc składniki na ''oko''. Zastanawiam się, czy czasem jaja i mąka wcześniej nie były inne. No bo piekarniki teoretycznie teraz sa lepsze, z bardziej ustabilizowaną temperaturą.

                Tennessee
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                  Teennessee na drożdżowe wez sobie 1 kg mąki, 17 dag tłuszczu, 17 dag cukru, około 8 żółtek 10 dag drożdzy i szczypte soli. I wypieśc porządnie. Ale po co ja Ci to piszę, pewnie masz dobry przepis.:) A jesli chodzi o jaja i mąkę to zapewne masz rację:)

                  zenka
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                  • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                    Oj... Z ciastami drożdżowymi to jest tak, że dopiero niedawno się z nimi polubiłam. Wariacji jest dużo, ale taki babciny drożdżowiec 'na oko', to jeszcze nie osiągalny dla mnie ideał. Oj, tego smaku, to chyba nigdy nie zapomnę.

                    Tennessee
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 33

                Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                Do osoby z 18.08 .Jak mozna piec biszkopt w garnku no chyba że był to bardzo niski garnek bo inaczej nie dała by rady go z niego wyjać .A co do przepisu na dobry biszkopt to sa rózne ale ja zawsze piekę według starego przepisu i jest OK.Wedłu mnie Bardzo ważna jest mąka ,musi być naprawdę dobrej jakości !!Żeby nie było problemu i ładnie wyrósł .A to co ktoś pisał że piecze biszkopt ponad 50 min .to jest w błędzie bo boszkopt piecze sie max.35-40 min .w temp.ok 200 st .

                Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
      • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

        Bardzo dobre rady ;-)

        Tennessee
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

          tenn drozdzowe ze skórką pomarańczową było takie, ze wypływało z foremki, wysokie jak dwa chleby.Boże jak mi tego brakuje....

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

            Mnie tez ;-(

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
4 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -