Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

Ilość postów: 46 | Odsłon: 12803 | Najnowszy post
  • Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

    Drogie panie powiedzcie mi dlaczego za kazdym razem jak pieke biszkopt,zebre itd..e piekarniku slicznie wyrosnie a tylko uchyla po 50 minutach pieczenia..opada.....i tak za kazdym razem.

    Gość_aisa
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

      Gdzieś popełniasz błąd: za niska temp. pieczenia złe proporcje składników itp... powodów może być wiele

      cukinia17
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

      Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

      Myślę że powinnaś piec dłużej. Ja zawsze trzymam biszkopt tyle czasu w piekarniku że jest na granicy przypalenia ;) Wyrasta tak wysoki że mogę potem przekroić na 4 placki. Jeśli chcesz podam Ci sprawdzony przepis :)

      Gość_M.
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

        nasz zły przepis

        Gość_koleżanka
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

        Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

        Aisa,

        a ja robię tak, że po upieczeniu nie wyciągam go od razu z piekarnika. wyłączam grzanie, a biszkopt stygnie powoli w stygnącym piekarniku. Gdzieś wyczytałam, że taka szybka zmiana temperatury powoduje opadanie ciasta...

        Gość_MamaMani
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

          Podajcie dobry przepis i chciałam upiec sernik z rosą .

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

            BISZKOPT:

            -7 jaj

            -1 szklanka cukru

            -1,5 szklanki mąki pszennej

            -2 łyżki mąki ziemniaczanej

            -0,5 szklanki oleju

            - łyżeczka proszku do pieczenia

            Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodać cukier, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku a następnie olej, chwilę miksować. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 50min w 180 stopniach.

            Tak jak już pisałam wcześniej, piekę dotąd aż zaczyna się przypalać wtedy mam pewność, że nie opadnie ale mam stary kiepski piekarnik więc radzę sobie jak mogę :) Informacja dla początkujących - absolutnie nie uchylać piekarnika w czasie pieczenia biszkoptu :)

            Gość_M.
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

              Oki, to może jest i dobre ciasto, ale biszkoptem nie jest...

              Tennessee
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                Jest to biszkopt z dodatkiem oleju przez co nie jest suchy. Idealny do tortów, delikatny i puszysty. Jak chcę żeby był kakaowy to część mąki pszennej zastępuję kakao.

                Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś Ty podzielił/a się swoim przepisem na PRAWDZIWY biszkopt :)

                Gość_M.
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                  Niestety, ale biszkopt nigdy nie jest z żadnym tłuszczem, a tym bardziej z olejem. Może być podstawą przekładanego ciasta, ale z olejem to ciasto ucierane, a nie biszkopt.

                  Tennessee
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                  • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                    Tak Tennessee, przyznaję Ci rację bo chyba o to w tej dyskusji Ci chodzi żeby Twoje było na wierzchu :)

                    Aisa przepis który podałam jest naprawdę świetny, dostałam go od koleżanki i od tamtej pory nie szukam już innego. Polecam wypróbować, nigdy mi nie opadł :)

                    Gość_M.
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                    • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                      @M. Moje nie musi być na wierzchu. Po prostu biszkopt to biszkopt, ucierane, to ucierane. Biszkopt ZAWSZE jest beztłuszczowy i tylko tyle w tym temacie mam do powiedzenia. Chodzi o nazewnictwo. Nie krytykuje Twojego przepisu, po prostu nazywanie go biszkoptem, jest nieporozumieniem.

                      Tennessee
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                      • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                        Ciasto podane wyżej, o którym piszesz, w klasyfikacji cukierniczej nazywa się biszkoptowo-tłuszczowym.

                        W biszkopcie tłuszcz??? proszek do pieczenia??? I dlaczego to pytanie dla kobiet, kiedy ja piekę najlepsze biszkopty (tylko to potrafię oprócz sernika i tiramisu).

                        Poza tym biszkopt zawsze musi trochę opaść.

                        (Chyba się Zenia połapie kto pisze po nick'iem: "personel kostnicy")

                        Gość_staff ofthe mortuary
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 24

                      Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                      Gosciu_M Tennessee na pewno nie chodzi o to ,zeby jej było na wierzchu, tylko o to , ze biszkopt- biszkopt prawdziwy składa sie tylko z jaj cukru i mąki. BEZ OLEJU! Z olejem to nie biszkopt. To juz ciasto biszkoptowo -tłuszczowe. Wiec nawet jesli jej jest na wierzchu to tylko dlatego , ze ma rację i dobrze o tym wie. Tennessee czy Ty jestes po szkole ciastkarskiej moze? I jeszcze cos Gosciu_M- na torty najlepszym biszkoptem jest taki na który przepis podała zenka niżej. A wiesz czemu? Bo jest dosc tępy a jednoczesnie delikatny, przez co nie rozwala sie i swietnie wchłania poncz.A dobry tort to tort dobrze nasaczony.

                      Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                      • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                        No cóż ja uważam, że najlepszy przepis to przepis sprawdzony :) Rozumiem że mój przepis sprawdziłaś i stąd ta krytyka. Piekę torty od lat, zamawia u mnie wiele osób i właśnie z tego przepisu korzystam :) Jest po prostu najlepszy z tych jakie wypróbowałam. Dlatego się tym przepisem podzieliłam. Autorka wątku pyta o biszkopt, zebrę itd więc nie rozumiem dlaczego taki macie problem z tym akurat przepisem. Uważam ,że jest super, ale to moje zdanie... i tych którzy zamawiają skoro wracają :) Jakie to ma znaczenie czy napisałam biszkopt czy ciasto biszkoptowe?

                        Gość_M.
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                        • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                          Gosciu_M jesli pieczesz torty od lat, to powinnas zainteresowac sie choc troche tematem biszkoptów. Tenneessee nie krytykuje Twojego przepisu a jedynie zwraca Ci uwagę ze zle piszesz.Biszkopt a ciasto biszkoptowo-tłuszczowe to dwie rózne sprawy.Jesli twierdzisz ze Twoj przepis jest super to ok- rób. Ale nie mów ze to biszkopt. Ja kilka lat uczyłam sie ze biszkopt to tylko jaja cukier i maka. I co? Mam wrócic teraz do szkoły? Tu chodzi tylko o składniki a nie o jakąkolwiek krytyke. Bardzo wrazliwa coś jestes.:P

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                          Tak wiem, wszyscy macie rację. Ja też skończyłam szkołę gastronomiczną i wiem, że podstawą biszkopta są dobrze napowietrzone białka a pozostałe składniki to mąka i cukier w takiej samej ilości wagowej. Z takiego przepisu długo korzystałam ale jakiś czas temu dostałam od koleżanki ten przepis pod nazwą "ciasto biszkoptowe", wypróbowałam, uważam ze jest dobry i taki piekę. Podając ten przepis nie zamierzałam obrażać niczyich uszu niewłaściwym nazewnictwem a jedynie podzieliłam się swoim sprawdzonym przepisem. Przepraszam więc wszystkich specjalistów, którzy nie mogą tego znieść, że ciasto biszkoptowo-tłuszczowe nazwałam w skrócie biszkoptem.

                          Gość_M.
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 47

                      Odp.: Pytania dla kobiet: dlaczego biszkopt opada?

                      Potwierdzam ten biszkopt jest idealny do masy. W smaku jest jak ciastka od delicji. Pycha i na ciężkie masy idealny.

                      Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
4 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Kamo Polska Kamil Pastuszko
Branża: Elektryczne usługi
Dodaj firmę