Właścicielu tego samochodu, życzę ci abyś ty kiedyś trafił na takiego samego kierowce, jakim sam jesteś. Dzisiaj prawie przejechałeś 4 osoby, w tym 2 dzieci. Jezeli kierowca z lewego pasa zatrzymuje się przed przejściem dla pieszych, twoim obowiązkiem jest zrobić to samo na pasie prawym! Jest deszcz, ślisko, a ty nawet nie zwolniłeś, a nie jechałeś wolno. Na szczęście coś mi kazało się zatrzymać, bo inaczej nie pisałabym tego posta...
Czy ktoś w końcu weżmie się za ulicę JP II i przejścia dla pieszych obok MPK i sklepu Sezam?? Czy tam naprawdę musi dojść do nieszczęścia, aby ktoś zwrócił uwagę na to, co tzw. kierowcy tam wyprawiają?
Weź kamerkę i ustaw się w pobliżu tego miejsca. Nagraj takie akcje i zanieś na policję do wydziału ruchu drogowego. Oni będą wiedzieli co dalej robić. Poleci kilka/kilkanaście praw jazdy i może coś dotrze do świadomości ludzi.
Drugi pomysł, to wybrać się do naczelnika wydziału ruchu drogowego policji i poprosić go, aby w tym miejscu często stał nieoznakowany radiowóz z kamerką i robił porządek.
Mogło być prościej, ale posłowie prawej strony zamiast w obronie pieszych głosowali za piratami. Pamiętajmy o tym w niedzielę.
Bo na dwupasmówkach nie powinno się przepuszczać pieszych. To bardzo niebezpieczne.
To jak piesi mają na dwupasmówkach przechodzić?
no jasne!może od razu usunąć pasy na jezdni!
Owszem... Na drogach dwujezdniowych wielopasmowych, nie powinno być w ogóle przejść dla pieszych. Jedynie na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną.
Na wszystkich przejściach pieszy powinien mieć pierwszeństwo tak jak przewidywał projekt nowelizacji KD
Projekt był dobry ale padł głosami min. posłów i senatorów PISu, którzy dbają o ludzi tylko w gadce
Akurat na tych pasmowkach jest ograniczenie predkosci jestes w terenie zabudowanym a na al Jana Pawla II samochody pedzą
To nic nadzwyczajnego i nie wiem czy masz prawo podawać jego nr. Takie sytuacje zdarzają się często i to TOS robi tak samo. Kiedyś zatrzymałam się na prawym pasie, starsza pani już weszła na jezdnię a TOS przejechało lewym z dużą prędkością. Sama się wystraszyłam a starsza pani zapewne też w szoku była. Taka sama sytuacja miała miejsce, gdy mój mąż kierował, zatrzymał się, piesi na jezdni a drugim pasem gna szatan z TOS. Sama mam TOS ale wasze insynuacje jak jeździ WLI, TOP i inni nie są smieszne, bo TOS też nie wiedzą co zrobić na rondzie, skręcą w lewo zamiast przepuscić jadących prosto... Można by pisać i pisać ale co to da?
Autorko wątku znajdź sobie hobby, a nie siedzisz i na ludzi donosisz. Typowa polska gnuśność.
Poza tym ten ktoś jest z Opatowa, więc raczej nie czyta Twych żali tu umieszczanych.
Wiem że powinno się przepuszczać pieszych na dwupasmówkach i tak to ja robię ale naprawdę jest to uważam najbardziej niebezpieczne miejsce i manewr dla PIESZEGO.Wyobrażcie sobie zatrzymującą się ciężarówkę z brudnymi i mało widocznymi światłami której kierowca zatrzymuje się przed przejściem i naprawdę niezbyt uważny kierowca jadący drugim pasem mało ma czasu na zatrzymanie jeśli nie widział wcześniej tego pieszego przed przejściem.
A dla przykładu takiego niebezpieczeństwa podam z własnego doświadczenia.. jadąc od Zagłoby w kierunku Mickiewicza na wysokości Tesco oczywiście przed przejściem zatrzymana była ciężarówka z włączonym kierunkiem w lewo do Tesco ja jadąc prosto popełniłem błąd myśląc że stoi ona czekając na skręt a on przepuszczał oczywiście prawidłowo pieszego którego naprawdę w ostatniej chwili zauważyłem.I dlatego też uważam że takie przepuszczanie jest na dwupasmówkach mega niebezpieczne co nie znaczy że nie trzeba tego robić ale naprawdę z głową i to z obu stron także tej pieszego.Pozdrawiam IK.
Pytanko: czy na przejściu dla pieszych wolno wyprzedzać inne pojazdy? Bez odbioru!
No nie ma bez odbioru:):):) widziałeś kiedykolwiek , jakikolwiek samochód na drugim pasie w takim miejscu który czeka aż stojące do lewoskrętu zjadą i dopiero on będzie mógł drugim pasem przejechać:):) a przecież nie mówię o swoim przypadku w którym ja akurat powinienem poczekać aż pieszy przejdzie mnie chodziło tylko o niebezpieczeństwa w takich przypadkach :) :) odbiór oczywiście bez wymądrzania .Pozdrawiam ik.
Gość ik powiem Ci ze udzieliles mi lekcji wpisem z godz 20 34 :-) tam jest przejście i zaraz droga w lewą do castoramy. Jadąc myślisz że gość czeka aż przejada z naprzeciwka, a tu zmylka, piesi. Pisząc wpis myślałem o ul JP ll
Sytuacja jest ewidentna i taki gość powinien dostać mandat karny a tu widze są obrońcy przestepców drogowych.
Tak pseudobrońcy dopóki nie przytrafi się to Wam albo Waszym bliskim!