Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Przygotowania duchowe i pozostałe do 1 Komunii Świętej 2013

Ilość postów: 16 | Odsłon: 836 | Najnowszy post
  • Przygotowania duchowe i pozostałe do 1 Komunii Świętej 2013

Nadchodzi majowy okres komunijny,jak przygotowania wszelkie?,próby w kościele,stroje i spotkania bliskich

Gość_Anna
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Przygotowania duchowe i pozostałe do 1 Komunii Świętej 2013

Lepiej dziecku zostaw wolną rękę jak dorośnie, nie zmuszaj do żadnej wiary Anno. Ale oczywiście decyzja jest Twoja..

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

To do komunii ma iść jak dorośnie? W/g mnie dla dzieci jest to bardzo fajne przeżycie kształtujące w nich światopogląd choć dzieci zupełnie inaczej postrzegają świat,mają inne wartości,nie zabierajmy im tego tak jak uważa to gość z 17.23,gdy dorosną zrozumieją pewne rzeczy to wtedy niech decydują dalej,ale nie teraz.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Nie uważam abysmy tym dzieciom cos odbierali nie posyłając ich do komunii, tak samo jak nie widze w tym nic dziwnego aby komunie i inne sakramenty jak chrzest czy bieżmowanie przyjęli jako ludzie dorośli, cos w tym dziwnego widzisz? Z czosnkiem nie będziesz mnie ganiać??

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Nie będę nikogo z czosnkiem :) ganiał,takie jest po prostu zdanie aby dzieci gdy dorosną decydowały czy podążą ściężką wiary na jaką nakierowali ich rodzice gdy były dziećmi lub zmienią to już jako pełnoprawni i świadomi swych poczynań obywatele.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

ganiał??? myslałem że rozmawiam z Anną

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

Odp.: Przygotowania duchowe i pozostałe do 1 Komunii Świętej 2013

Równie dobrze można jako pełnoprawny i świadomy obywatel dopiero wstąpić na ścieżkę wiary. Ale wiadomo , czym skorupka za młodu ... i tak dalej.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Rzecz w tym, że dziś traktuje się komunię jak okazję do spotkań i prezentów nie jak sakrament.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Przecież dla dzieci w Komunii Świętej przeżycie duchowe jest na dalekim planie... Nawet, jeśli przed Pierwszą Komunią zaczyna w nich kiełkować zrozumienie dla istoty Sakramentu, tu już na drugi dzień po uroczystości emocje ograniczają się wyłącznie do chwalenia się rówieśnikom, co kto dostał, jakie prezenty...

Rodzice prześcigają się w wydatkach na uroczystość. Sukienki najdroższe, restauracje najlepsze, prezenty z górnej półki... To rodzice zabijają duchową stronę Pierwszego Sakramentu.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Jakoś tak smutno na tym wątku,a uroczystość wesoła i rodzinna,dzieci zadowolone,uśmiechnięte,piękne.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

bylam mloda i naiwna

ja nawet slub koscielby wzielam, tylko dlatego ze rodzice i dziadkowie tak sobie zyczyli

postawili warunek, nie beda uczestniczyc w zaslubinach

straszne, zmusili mnie (bo co ludzie powiedza)

teraz z perspektywy czasu tego zaluje

powinnam postawic na swoim

malzenstwo nie przetrwalo ,

teraz wiem ze moje dzieci same beda decydowac, a juz na pewno nie beda robic nic co bedzie niezgodne z ich przekonaniami

pozdrawiam

Gość_kawka
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

dzieci 8-10 letnie i przekonania,haha,sukienki nie najdroższe bo wszytkie takie same aby nie było że tamta to ma za 500 a ta za 50 złociszy,niedługo to wprowadźcie prawny prykaz aby dziecko 7 letnie decydowało czy pójdzie do szkoły czy nie,i nie zapomnijcie że rodzice to bedą tylko służyć do urodzenia potomstwa a dalej niech samo decyduje to będzie to co dziś jest że dziecko kilkunastoetnie podaje rodziców do sądu o byle co

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Przygotowanie duchowe ośmiolatka. Jaaaa!

Pamiętam, że przy pierwszej spowiedzi zataiłem grzech, mianowicie wydubcyłem szybę z procki w budynku parafialnym i bałem się księdzu powiedzieć. Bardzo długo miałem poczucie winy z tego powodu. Chore to jakoś, żeby taki nieświadomy dzieciak miał się spowiadać.

SCZ
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

to twoje małżeństwo rozpadło sie z tej przyczyny że wziełaś ślub kościelny i że słuchałaś rodziców?niezła wymówka przed samą sobą,usprawiedliwienie się przed lustrem że to ich wina a ja jestem święta,spójrz prawdzie w oczy,to jest twoja wina i partnera a nie rodziców i tego że ich słuchałaś,zastanów się gdzie ty zawiniłaś

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Ty zle rozumujesz przeczytaj jeszcze raz jej wypowiedz.

ChuckNorris
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Bardzo dobrze rozumuje, zgadzam się z gościem wczoraj 11:24. Odnosząc się do wypowiedzi kawki to oczywistym jest fakt, że jeśli samemu nie jest się wierzący, to nie należy zmuszać dzieci do tego aby robiły coś na pokaz. Jeśli jednak sytuacja jest odwrotna, to znaczy, ja jako rodzic jestem wierzący to staram się aby dziecko też takie było. Daję mu dobry przykład, a co ono później z tym zrobi to już jego sprawa.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:Dodaj firmę