Potrzebne mi są oryginalne, niestandardowe przepisy na śledzie. Może macie takie, najlepiej sprawdzone.
https://www.google.pl/#q=oryginalne+przepisy+na+%C5%9Bledzie
U mnie w domu tradycyjnie na wigilie jada się sledzie w śmietanie, nie wyobrażam sobie bez nich tego wieczoru, mimo iż za młodu ich nienawidziłem.
Potrzeba:
4 płaty sledzi w occie
4 płaty sledzi solonych
4 średnie cebule
1 winne jabłko
1 duża śmietana (można zrobic z samą smietana wtedy 2 duze starczą, ale wiadomo kalorie dlatego wymieniam jedna smietane na)
1 duzy kefir
1 jogurt naturalny
ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, pieprz, ocet lub sok z cytryny
Śledzie kroimy wg uznania ja każdy podwójny płat rozdzielam i kroje na 3 części, cebule kroimy w półkrążki i jeśli nie lubimy zbyt ostrej sparzamy gorącą wodą, jabłko kroimy w kosteczkę całość wrzucamy do odpowiedniej wielkości naczynia i zalewamy śmietanami, orientacyjnie doprawiam 1 łyżeczka soli 3 łyżeczkami cukru, 5 kulek ziela angielskiego, 2 liscie laurowe i pieprz mielony około ½ łyżeczki, sok z połowy cytryny lub jego ekwiwalent w occie. Całość odstawiamy do lodówki lub w inne zimne miejsce na 2-3 h.
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach ciepłe ziemniaczki i zimne śledzie idealnie ze sobą współgrają , wyobrażam sobie że dla kogoś kto nigdy tego nie jadł wydawać się to może dziwne połączenie, ale ręczę że każdemu zasmakuje. (Potrawa z mojej ojczystej kuchni wielkopolskiej)