dobry przepis ;) Podoba mi się
I dzięki temu sposobowi pizza wychodzi świetnie podpieczona od spodu, jak w tradycyjnej pizzerii (no prawie ;-).
Nie przypomina wreszcie ani placka, ani twardej deski, jak to z niektórymi przepisami bywa.
Druki przepis, który mogę polecić, to np http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17262&mode=threaded&pid=431653
Jest nietypowa, bo z mlekiem, ale dzięki niemu ciasto fajnie babelkuje podczas robienia placka i te "bąbelki" się pieką - fajny efekt. Dawno nie robiłam, bo zostałam wierna póki co tej pierwszej.
Są też odmiany jeszcze, gdzie ciasto musi odleżeć swoje.... w lodówce. Ludzie się zachwycają, ale mnie nie specjalnie podchodzi. Osobiście nie lubię przefermentowanych drożdży w żadnym cieście.
i ja i ja tak robie zwykle;p
Ja piekę taką pizzę: 2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 szkl. mleka
3 łyżki oleju
2 dkg drożdży.
Do miski wlewam trochę mleka, rozkruszam drożdże dodaję trochę mąki i mieszam. Gdy lekko podrośnie - wsypuję mąkę, wbijam jajko i wlewam olej. mieszam i zarabiam ciasto łyżką dolewając mleko. Gdy składniki połączone, wyrabiam jeszcze krótko ręką. Zostawiam do wyrośnięcia. Gdy lekko podrośnie formuję pizzę.
Wychodzi z tej porcji 2 spore pizze na cienkim spodzie. O dodatkach nie mówię, bo to wg uznania i smaku.
To ciasto dzięki mleku i jajku jest naprawdę bardzo dobre. Polecam.
Taki sam jak Puli przepis. Bardzo dobra jest bo krucha. Najlepszy ten przepis.
Do mnie najbardziej przemawia przepis FTM - ponieważ można nazwac go przepisem na pizzę :-) Jajka do ciasta na pizzę, to faktycznie pomyłka ;-) Oryginalna włoska pizza nie zna takiego składnika. Widzę, że pojawiło się też zdziwienie związane z cukrem. Czy nie mieliście w podstawówce (gimnazjum) biologii? Cukier powoduje fermentację drożdży, mówiąc w takim największym uproszczeniu.
Nikt się ni dziwi, bo wiadomo jeśli drożdże to i cukier. Chociaż wyrosną bez cukru też ale wolniej. Jednak ja kiedyś widziałem przepis na pizzę bez drożdży i taką chciałbym, na bardzo cienkim cieście, bez zapachu drożdży.
3 szkl maki, 1 szkl wody letniej, 2 lyzki oliwy z oliwek, drozdze przepis na ciasto