Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Przepis na pizzę

Ilość postów: 26 | Odsłon: 2738 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Odp.: Przepis na pizzę

dobry przepis ;) Podoba mi się

Gość_FTM
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Przepis na pizzę

I dzięki temu sposobowi pizza wychodzi świetnie podpieczona od spodu, jak w tradycyjnej pizzerii (no prawie ;-).

Nie przypomina wreszcie ani placka, ani twardej deski, jak to z niektórymi przepisami bywa.

Druki przepis, który mogę polecić, to np http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17262&mode=threaded&pid=431653

Jest nietypowa, bo z mlekiem, ale dzięki niemu ciasto fajnie babelkuje podczas robienia placka i te "bąbelki" się pieką - fajny efekt. Dawno nie robiłam, bo zostałam wierna póki co tej pierwszej.

Są też odmiany jeszcze, gdzie ciasto musi odleżeć swoje.... w lodówce. Ludzie się zachwycają, ale mnie nie specjalnie podchodzi. Osobiście nie lubię przefermentowanych drożdży w żadnym cieście.

Tennessee
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 16

i ja i ja tak robie zwykle;p

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Ja piekę taką pizzę: 2 szkl. mąki

1 jajko

1/2 szkl. mleka

3 łyżki oleju

2 dkg drożdży.

Do miski wlewam trochę mleka, rozkruszam drożdże dodaję trochę mąki i mieszam. Gdy lekko podrośnie - wsypuję mąkę, wbijam jajko i wlewam olej. mieszam i zarabiam ciasto łyżką dolewając mleko. Gdy składniki połączone, wyrabiam jeszcze krótko ręką. Zostawiam do wyrośnięcia. Gdy lekko podrośnie formuję pizzę.

Wychodzi z tej porcji 2 spore pizze na cienkim spodzie. O dodatkach nie mówię, bo to wg uznania i smaku.

To ciasto dzięki mleku i jajku jest naprawdę bardzo dobre. Polecam.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Taki sam jak Puli przepis. Bardzo dobra jest bo krucha. Najlepszy ten przepis.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 24

Do mnie najbardziej przemawia przepis FTM - ponieważ można nazwac go przepisem na pizzę :-) Jajka do ciasta na pizzę, to faktycznie pomyłka ;-) Oryginalna włoska pizza nie zna takiego składnika. Widzę, że pojawiło się też zdziwienie związane z cukrem. Czy nie mieliście w podstawówce (gimnazjum) biologii? Cukier powoduje fermentację drożdży, mówiąc w takim największym uproszczeniu.

GienekkeneiG
      Zgłoś
      Odpowiedz

Nikt się ni dziwi, bo wiadomo jeśli drożdże to i cukier. Chociaż wyrosną bez cukru też ale wolniej. Jednak ja kiedyś widziałem przepis na pizzę bez drożdży i taką chciałbym, na bardzo cienkim cieście, bez zapachu drożdży.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

3 szkl maki, 1 szkl wody letniej, 2 lyzki oliwy z oliwek, drozdze przepis na ciasto

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
KAMO usługi elektryczne
Branża: Elektryka