Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Przepis na pizzę

Ilość postów: 26 | Odsłon: 2737 | Najnowszy post
  • Przepis na pizzę

Proszę o sprawdzony i dobry przepis na pizze

Gość_Kaska
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Przepis na pizzę

Zaczyn:150ml ciepłego mleka,3dag drożdży,1 łyżeczka cukru-odstawić na 20min w ciepłe miejsce. Ciasto:2szkl mąki,1jajko,szczypta soli dodać zaczyn w razie potrzeby więcej mąki zostawić na 20min w ciepłe miejsce. Ciasto rozłożyć na blasze układać warstwami -posmarować keczupem, -podsmażona cebulka, -trochę posypać serem, -pieczarki, -kiełbaska, -ser (dużo sera posypać), -posypać oregano. Piec 175stopni. Rozgrzany piekarnik 20min. Smacznego. ;) :)

Gość_Paula
      Zgłoś
      Odpowiedz

Składniki na ciasto-30g drożdży,400g mąki,3 łyżki oliwy z oliwek lub olej słonecznikowy,pół łyżeczki soli,1/3szklanki mleka,1/3 szklamki wody,szczypta pieprzu,szczypta bazylii i oregano-wyrabiamy ciasto i następnie pozosawiamy je do wyrośnięcia.Sos do posmarowania ciasta -koncentrat pomidorowy około połowy słoiczka 200g,1.5 łyżki stołowej oleju,bazylia i oregano do smaku,można dosypać czosnku granulowanego.Podsmażamy pieczarki lub cebule na oleju lub margarynie,następnie wędline kroimy i ser tarty najlepiej.Wykładamy ciasto na blache,smarujemy ciasto sosem,rozkładamy pieczrki lub cebule,wędline układamy i posupujemy serem tartym. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy od 22do 25 minut maksymalnie.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Sami pizzermeni widzę :D Jak nie smarowanie ciasta keczupem, to jajko w cieście, kapota powinniście w pizzeriach szefami kuchni zostać za te dyrdymały, które piszecie :D

Ciasto na pizzę przygotowujemy tak:

Wrzucamy do miski ćwiartkę drożdży, zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy połową szklanki wody. Zostawiamy to tak i przygotowujemy sobie składniki na pizzę w międzyczasie. Po kilku dłuższych chwilach, wracamy, dosypujemy do miski łyżeczkę soli i mieszamy. Do większej miski wsypujemy 2 szklanki mąki i zalewamy to zrobionym wcześniej zaczynem. Wyrabiamy to ręcznie, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odklejać się od dłoni samo. Dolewamy łyżkę oleju i wypracowujemy ciasto jeszcze raz w jednolitą konsystencję. Teraz odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia.

Sama pizza:

Gotowe ciasto formujemy na okrągły ładny placek (w Makro można kupić fajne okrągłe formy do piekarnika do pizzy - ostatnio również w Ostrowcu w którymś markecie widziałem). Smarujemy je sosem do pizzy (tego typu gotowe sosy można kupić w marketach - na początek wystarczy). Posypujemy serem (większość osób zawsze sypie ser na końcu, a ja się pytam, czy widzieliście w pizzerii by składniki szły najpierw, a potem ser?), w Biedronce jest fajna siekana mozarella, która idealnie się do tego nadaje. Teraz wrzucamy dowolne składniki jakie nam do głowy przyjdą. Ja najczęściej robię 2 kombinacje: salami + ananas z puszki lub tuńczyk (w kawałkach, nie rozdrobniony) + cebula (nie podsmażaną, tylko surową wrzucamy). Całość pizzy obficie posypujemy oregano i do piekarnika. Teraz najważniejsza rzecz - sposób pieczenia musisz samemu opracować. Standardowo wszyscy chcą pizzę piec przy 180 stopniach ze 20-25 minut. Na początek możesz tak spróbować ale wyobraź sobie, by pizza z pizzerii piekła się tyle czasu - kto by tyle czekał? :) Jak jesteś odważna/odważny to pizza na najniższą półkę, wcześniej rozgrzany porządnie piekarnik i ustawiamy go na maxa po czym wkładamy pizzę. Po 3-4 minutach zaglądamy i odwracamy przód tyłem, by równo się upiekła i zostawiamy na kolejne 3-4 minuty. Pizza jak z pizzerii gotowa :)

Gość_FTM
          Zgłoś
          Odpowiedz

Ja mam taki jak Paula przepis rewelacja niema lepszej. Jajko daje kruchość PIZZY

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

nie ma lepszej :D kruche ciasto w pizzy, no no coraz lepiej :D to nazwę jeszcze dla takiej potrawy trzeba wymyślić, bo z pizzą to wspólnego nic nie ma

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

To by się nazywało "tarta pizzermana" albo "tarta z serem, pieczarkami, kiełbasą i cebulą" ;)

@FTM świetny przepis, zawsze robię taką w domu, dodaję tylko inne składniki na ciasto.

Gość_mi
                Zgłoś
                Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 19

Odp.: Przepis na pizzę

FTM a odkąd to cukier i to aż tyle do ciasta? I drożdże? To taka polska pizza, grube ciasto .

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Gościu z 20:03 błądzisz. Po pierwsze cukier do ciasta to podstawa w pizzy. To nie pierogi, ciasto ma mieć cukier w sobie.

Po drugie - twierdzisz, że pizza bez drożdży? :)))))))))))))) Może doedukuj się na temat pizzy neapolitańskiej, czyli najbardziej restrykcyjnie wytwarzanej pizzy, której grubość nie może przekraczać 3mm - tam też są drożdże, więc strzeliłeś jak Lewandowski w reprezentacji :)

A co to znaczy polska pizza? Drożdże jak już wspominałem dawane są również do cienkiego ciasta, a jeśli wyrabiamy grube ciasto, to nie pochlebiajmy sobie, że to polska pizza, bo drugi najpopularniejszy po pizzy neapolitańskiej placek, to pizza sycylijska, gdzie ciasto jest właśnie grube, za którą notabene nie przepadam.

Polskim wyrobem można za to nazwać coś pizzopodobnego, co tutaj na forum dumnie nazywają pizzą podając na to przepisy z jajkiem w cieście poczynając, a na przesmażanych cebulach, kiełbachach i keczupie na podstawie kończąc.

Gość_FTM
              Zgłoś
              Odpowiedz

No i taki placek jak piszesz FTM, kupuje się z wielkich blach i podgrzewają ją lub na zimno - brrrr . U nas takie cebularze można kupić. Masz rację teraz i Włosi dodają drożdże(więc ciut cukru potrzeba ), ale znikomo , bardzo cienkie takie podpłomyki. Z dzieciństwem mi się kojarzą. U nas takiej pizzy nie jadłam nigdy. Są tłuste. Nie wiem czemu? Chociaż nie, na początku podobną serwowali w "A propos".

A wracając do pizzy to nikt nie wspomniał, że tę kruchość uzyskuje się dzięki specjalnej mące specjalnej do pizzy - mąka typu zero. Kupuje się ją w specjalnych sklepach lub w Internecie. Ciasto ciastem , ale jakże ważny jest sos.

Sos do pizzy robimy na bazie passaty pomidorowej, bo sos zrobiony z passaty jest gęstszy, nie przenika w ciasto i lepiej chłonie przyprawy . Do rondelka wlewamy passatę, doprawiamy oliwą, czosnkiem, cukrem, bazylią, oregano, świeżo mielonym pieprzem, ostrą papryką i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Sos najlepiej przygotować wcześniej(nawet dzień),wtedy przyprawy przegryzą się z pomidorami i sos będzie bardziej aromatyczny.

Zestawy na pizzę:

- cztery sery (mozarella, gorgonzola, parmezan, cheddar)

- anchois, kapary, czarne oliwki i ostrą paprykę,

- pieczarki, słodką i ostrą paprykę, cukrową cebulę lub szalotkę, oliwki, pora

-szynkę parmeńską z rucolą (rucolę posypujemy po upieczeniu)

-szynkę szwarzwaldzką z porem i pieczarkami

- salami pepperoni z ostrą i słodką papryką i oliwkami.

Smacznego!

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Uzupełnienie do 13:15 Nie napisałam dlaczego takie placki kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia , gdy robiła kluski , to resztę ciasta czymś doprawiała i piekła nam taki placki na piecu.

Jak ktoś chce żeby pizza była krucha warto zainwestować w kamień do pizzy , który się grzeje w piekarniku, potem (trzeba bardzo uważać żeby się nie poparzyć) kładzie się na niego pizzę na papierze i po ok 4 minutach pieczenia zdecydowanym ruchem wyciąga ten papier. Pizza naprawdę wtedy jest super!

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

Kazdy kto robi pizze ma jakis swoj sposob ale mleko? jajko? :x

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Ja miałam przepis w którym drożdże rozpuszczało się w wodzie ale pewnego razu rozpuściłam w mleku i jest lepsze ciasto :) A co do jajka oglądałam kiedyś program na temat robienia pizzy i tam właśnie mówili o tym że należy dodać jajko. Spróbowałam i według mnie nie jest to potrzebne, więc nie dodaję.

Ogólnie myślę, że zasady opisane przez FTM są najlepsze ale ja zamiast oleju dodaję tylko i wyłącznie oliwę z oliwek. Zamiast gotowych sosów wolę zrobić swój własny :)

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Zrobienie własnego sosu w zasadzie nie jest zbyt trudne ale i tak większość ludzi kupuje gotowce, które notabene nie są najgorsze :)

A masz jakiś przepis na sos czosnkowy a'la Da Grasso? :) Bo czegoś mi zawsze brakuje, by się do niego zbliżyć smakowo

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

10.28 mój przepis jaki podałem z godziny 7.22 jest sprawdzony wielokrotnie,smakuje idealnie.Każdy robi jak mu pasuje zostało podane zapytanie o dobry przepis więc wstawiłem go,jak ty jesteś taki fachmen to rób sobie po swojemu i nigdy nikogo nie pouczaj.Przepis kiedyś ściągnięty został z forum kulinarnego.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Bo forum kulinarne to wyznacznik :) To zrób sobie barszcz ukraiński i nazwij go rosół, tylko nie powielaj w tematach o rosole przepisu na ten barszcz, bo z rosołem nie ma nic wspólnego. Podobnie w temacie o pizzy podajesz przepisy na coś, co z pizzą nie ma nic wspólnego

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

http://gotuj.skutecznie.tv/2010/07/pizza-jak-z-pizzerii/ Ja robię tą i na prawde jest pyszna

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Akurat ten przepis bardzo lubię. Najbardziej zbliżony do pizzy idealnej ;-)

Tennessee
                Zgłoś
                Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Magdalena Bęben Design
Branża: Biura projektowe