Tak. Zaczyn: 2 łyżki mąki, rozpuszczone z odrobiną cukru i ciepłą wodą drożdże mieszamy dolewając ciepłej wody dotąd aż osiągnie konsystencję śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn powiększy swą objętość 3-krotnie dodajemy około 2 szklanki mąki, sól wg uznania, troszkę gałki muszkatołowej, odrobinkę papryki, 2 łyżki oleju i dolewamy tak około 1 szklankę ciepłej wody, wyrabiamy w misce, tak, aby ciasto było pod ręką luźne, odstawiamy na około 10 min do ponownego wyrośnięcia (najlepiej przykryć wilgotną szmatką, lepiej rośnie). Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, posypujemy na górze delikatnie maką (żeby sie do wałka nie lepiło) i wałkujemy. Następnie przekładamy na dużą blachę, kładziemy co tam chcemy :) i voila! Smacznego
Najlepsze ciasto mają w pizzerii Roma, może ma ktoś przepis na takie ciasto?
wrzućcie jakiś sprawdzony przepis na cienkie ciasto na pizze
przepis sprawdzony i kazdemu wyjdzie
mi wychodzą 2 cienkie blachy z piekarnika
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1/3 kostki drożdży
ciepła woda na oko a w niej rozrobione drożdże ( ciepła -letnia w zadnym wypadku gorąca !!!)
szczypta soli
szczypta cukru
wszystko zagnieść az będzie odchodzic od ręki
rozwałkować
na blachę
posmarować ketchupem
dodać ulubione skladniki
piec 20-30 min w rozgrzanym piekarniku
i..............
SMACZNEGO