Forumowicze bardzo proszę o podanie swoich przepisów na gofry???
Już parę razy robiłam gofry z przepisów z internetu, ale wszystkie mi się nie udawały. Gofr na wierzchu się upiekł, ale za to w środku ciasto było surowe, a do tego był bardzo ciężki. Pomóżcie.
Przepis na ciasto to podstawa, więc jeżeli ktoś ma taki sprawdzony to ja też poproszę.
składu nie pamietam, ale koniecznie w połowie cyklu pieczenia należy otworzyć pokrywę gofrownicy na chyba 5 sekund w celu odparowania (są bardziej chrupiace). po wyjęci nie kładziemy na talerzu tylko opieramy bokiem o szklankę (nie wchłaniaja tyle pary) i są bardziej chrupiące . Jest to przepis z netu - żona go znalazła (tyle co pamiętam) pychota smacznego
eh a ja dziś ja wracałam z pracy na pasażu na słoneczku tak pięknie pachniały gofry , aż do tej pory mam na nie ochotę...
ooo to dobrze , że napisałaś mi , bo miałam jutro po pracy sobie kupić jak będę wracać...
pół kilo mąki
20 dag proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki oleju
2 szklanki mleka
20 dag cukru
cukier waniliowy lub zapach
gofry będą bardziej kruche gdy doda się 1 łyżeczkę octu
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodać mąkę wymieszaną proszkiem ,olej i mleko.
Smacznego.
Spróbowałam, bardzo dobry. :) A tak w ogóle to witam na forum, jestem nowa! :)
przepraszam ale chyba 2 dag proszku do pieczenia (20 gram)
Może się nie znam , ale wydaje m się ze 20 dag proszku do pieczenia to lekka przesada :):):)
Przepis podany wyżej może byc, tylko proszku do pieczenia wystarczy łyżeczka ;) Poza tym - białka trzeba ubic na sztywno, wtedy ciasto jest lepsze. I fakt - ważna jest gofrownica.
Przepraszam pomyliło mi się. Oczywiście,że 20 gram proszku do pieczenia.
ja zawsze robię z tego przepisu, wychodzą pyszne :) http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry---lekkie-i-chrupiace