Bardzo proszę o przepis na bardzo dobry chlebek-razowy i nie razowy.Dziekuję.
Chleb gryczany
Porcja na keksówkę 30x10 cm
50 dkg mąki gryczanej
10 dkg otrąb żytnich
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
600ml letniej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
Wszystkie składniki łączymy. Ciasto ma być delikatnie rzadkie. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 st ok 55 minut.
Chlebek jak się piecze ma gryczany zapach, czasem może komuś przeszkadzać. Ogólnie w smaku bardzo delikatny i długo się przechowuje.
Smacznego!
- 50 g drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 kg mąki pszennej dobrej jakości
- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Krok 1: Do większego naczynia wrzucamy drożdże, wodę i cukier, następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Krok 2: W kolejnym etapie dodajemy obydwa rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno mieć dość wolną konsystencję i łatwo odczepiać się od ręki.
Krok 3: Ciasto przekładamy do foremek „keksówek" lekko wysmarowanych tłuszczem (w tym przypadku są to dwie foremki długości ok. 20 cm). Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 4: Gdy ciasto zrówna się z brzegami foremki wstawiamy je do piekarnika na 1 h/190 st. C.
Ja od roku piekę tylko żytni 100% na własnym zakwasie bo nie mogę jeść pszenicy. Jak chcesz to mogę dać Ci trochę zakwasu to sobie zrobisz taki. Robi się go 5 minut plus wyradtanie ok 2-4godz plus pieczenie 1godz
Jest przepyszny i bez drożdży