6jajek 3/4szkl. cukru tyle samo maki cukier waniliowy i lyzeczka proszku do pieczenia. ubijasz piane z bialek dodajesz zoltka cukier cukier waniliowy. make przesiewasz z proszkiem do pieczenia dodajesz do ciasta i delikatnie mieszasz lycha.
sprawdzony
6 jaj
1szkl.cukru
1,5szkl (plus 2 lyzki w zaleznosci od wielkosci jaj)
1 lyzeczka proszku do piecz
2 lyzki przegotowanej ostudzonej wody
1 lyzka octu
Bialka ubij na sztywno,dodaj powoli cukier.
Zoltka zmiksuj z proszkiem do piecz.woda i octem.
powoli dodaj do bialek.
Na koniec stopniowo dodawaj make.
Wloz do piekarnika bez uprzedniego nagrzewania go lub leciutko podgrzanego.
piecz ok 40 min.
Porcja na duza blache do przekrojenia na pol.Jesli ma byc to tort, to zrobic poltorej porcji.