Witam
Orientuje się ktoś jak wygląda trwa i ile kosztuje?
Budowę można prowadzić na działce rolnej, potem podczas inwentaryzacji powykonawczej geodeta dokonuje zmiany użytku na budowlany na całej działce bądź jej części, zależy od ustaleń w projekcie. Jeśli ma to być działka budowlana na sprzedaż to proces ten wykonuje klasyfikator gruntów i trochę to trwa i niestety kosztuje (zależy od powierzchni, działka ok 1000m2 to koszt 1500zł dla klasyfikatora + koszta zmiany użytku/wyłączenia z produkcji ok 90 000zł za 1ha słabej ziemi 6 klasy do prawie 500 000zł za 1ha ziemi 1 klasy). W pierwszym przypadku (budowa) opłaty można uniknąć występując do starostwa o pozwolenie na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Zazwyczaj wydają decyzję na powierzchnię domu + lekki zapas, wtedy ponosimy tylko koszta urzędowe.
Jeśli budujesz bez kredytu, to powyższa rada jest zasadna. Jednak jeśli budyjesz na kredyt, to żaden bank nie udzieli Ci kredytu na budowę domu na gruntach rolnych bo nie będzie mógł ustanowić hipoteki powyżej wartości gruntu opisanego w księdze wieczystej. Ponadto dla ustanowienia takiej hipoteki konieczna jest wycena rzeczoznawcy na dzień ustanowienia hipoteki.
Taką bzdurę uchwalił PIS robiąc w pośpiechu zmiany do ustawy o obrocie gruntami rolnymi.
Oczywistym jest, że jeśli ktoś buduje dom, to wartość nieruchomości w szybkim tempie wzrośnie co najmniej o wartość budynku. Bank chcąc zabezpieczyć kredyt musi ustanowić hipotekę o wartości przewyższającej kredyt. Tymczasem na gruntach rolnych może tylko do aktualnej wartości nieruchomości. Najczęściej to znacznie poniżej potrzeb banku.
Trzeba poczekać aż ktoś poprawi tego legislacyjnego knota.
Najgorzej mają sami rolnicy. Jeśli ktoś zechce wybudować np. chlewnię, tuczarnię, inne budynki gospodarcze, to ma taki sam problem z zabezpieczeniem hipotecznym.
Gość 10:59 widzę, że coś wiesz w temacie. Jak można się z Tobą skontaktować? Potrzebuję pomocy w podobnej sprawie.
Witam ja mam problem taki. Rodzice chcą przepisać mi część swojej działki(85arów).
Jest to działka na której stoi dom rodziców + 2 użytki i część rolna (pastwiska 3 klasa ).
Dla mnie byłoby 29arów działki rolnej (pastwiska) pod budowę domu jednorodzinnego, Nie jestem rolnikiem , ojciec ma tylko kurs rolniczy.
Wiem że przy darowiźnie działki w rodzinie nie muszę być rolnikiem.
1.W Gminie powiedzieli mi że nie podzielą mi działki tak jak chcę tylko tak jak oni chcą czyli odłączą część już budowlaną (dom i podwórko rodziców) od rolnej co jest nie do przyjęcia dla nas. Bardzo proszę o jakieś rady nie mamy już pomysłu co robić.
Czy ktoś wie co to znaczy ,zieleń nieurządzona' ?
Takie określenie mam wpisane w opisie mojej działki.