Ale z czym problem ja jestem zadowolona, ze obiad jest później? Jak Ty nie to zapisz dziecko do innego przedszkola. Nigdy wszystkim nie dogodzisz.
ale nie każdy jest zadowolony!!!!!
To przecież tłumaczę nigdy wszystkich sie nie zadowoli. Poprzednia wersja też nie wszystkim pasowała.
Kochani rodzice jeśli świadomie decydujecie się posiadać potomstwo to koszt 40 zł na miesiąc, to nie jest wydatek. Błagam w skali całego wychowania to nie są duże sumy.Należy zrozumieć iż nie da się idealnie wszystkiego zorganizować. W skali ogólnej dezoragnizacji w całym kraju to nasze ostrowieckie przedszkola są wspaniałe!!!
Znowu odezwała się pani dyrektor ):
Powiedzcie mi jak liczone są odpłatności za przedszkole bo po ostatniej wpłacie już się pogubiłam po wprowadzeniu tych beznadziejnych czytników które tak prawdę mówiąc do niczego nie są potrzebne. Z tego co ja doszłam bo w przedszkolu jeszcze sami nie wiedzą to płaci się z góry za deklarowane godziny ( w moim przypadku dziecko przekracza darmowe godziny)+ewentualne przekroczenia i stawkę obiadową. A w przypadku nieobecności dziecka w przedszkolu np gdy jest chore to podobno nie odliczają godzin przekraczających darmowe godziny tylko stawkę obiadową. Czy to nie jest jawne okradanie rodzica, bo jeśli dziecko w ma codziennie przekroczone 2 godziny i pomnożymy przez ilość dni w tyg bo napewno dziecko chore musi zostać przynajmniej tydzień to wychodzi 10 godzin nadliczbowych i te 10 godzin mnożymy przez 2,10to wychodzi 21 zł i to podobno nie jest odliczane
Odpowiedź Kierownika Biura Prezydenta Miasta - Anna Niedbała
Gmina Ostrowiec Świętokrzyski jest organem prowadzącym przedszkola publiczne, których definicję zawarto w art. 6 ustawy o systemie oświaty. Zgodnie z nią, przedszkolem publicznym jest przedszkole, które „1) realizuje programy wychowania przedszkolnego uwzględniające podstawę programową wychowania przedszkolnego;
2) zapewnia bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę w czasie ustalonym przez organ prowadzący, nie krótszym niż 5 godzin dziennie;
3) przeprowadza rekrutację dzieci w oparciu o zasadę powszechnej dostępności;
4) zatrudnia nauczycieli posiadających kwalifikacje określone w odrębnych przepisach.”
W naszej gminie ustalono, że czas realizacji podstawy programowej wychowania przedszkolnego (5 godz.) jest realizowany od godz. 8.00 do godz. 13.00. W tym czasie nauczyciele prowadzą działania wychowawczo-dydaktyczne i opiekuńcze na podstawie programu wychowania przedszkolnego. Jego zapisy mogą być różne w poszczególnych placówkach. Dodatkowo organizację pracy przedszkola określa ramowy rozkład dnia ustalony przez dyrektora przedszkola na wniosek rady pedagogicznej, z uwzględnieniem zasad ochrony zdrowia i higieny pracy. Na podstawie ramowego rozkładu dnia nauczyciel (nauczyciele), któremu powierzono opiekę nad danym oddziałem, ustala dla tego oddziału szczegółowy rozkład dnia, z uwzględnieniem potrzeb i zainteresowań dzieci (rodzaj zajęć i ich proporcje w ciągu dnia określają przepisy).