Wiem, że przepisów na sernik jest ogrom na różnych kulinarnych blogach. Jednak po wczorajszej klapie, znów sernik niziutki, marniutki z 8 jajek . Jak wyjęłam z piekarnika to mi ręce opadły. Fakt picowany, bo z wiaderka , ale innym wychodzi. Może nie mam ręki do serników. Proszę o pewne i sprawdzone przepisy :)
ja co roku robie sernik rosa zawsze wychodzi przepyszny znika pierwszy i tez zawsze uzywam sera z pudelka
Madziak ale mój jest bardzo rzadki i nie rośnie. Kupuję vitello z biedronki. Może to dlatego. A jaka masz blachę?
foremka taka tradycyjna ja robilam go pierwszy raz tez bylam przerazona bo byl jak woda jednak tak mialo byc gdy upieklam pyszny naprawde warto go zrobic moge podac Ci przepis na meila bo jeste troche do pisania
madziak bardzo proszę o ten przepis mój adres: Ul1066@wp.pl
Z góry bardzo dziękuję.
Czyli blacha jak na szarlotkę?
To może być wina piekarnika. W starym wychodził mi zawsze, a w tym, który mam teraz jest klapa - raz się uda, 4 razy opadnie. Przerzuciłam się więc na sernik bez pieczenia z domowego sera - prosty do zrobienia i smaczny.
2l mleka
5 jajek
1/2 szkl cukry pudru
1/2 l śmietany (ja czasem mieszam 30% z 18%)
1 kostka masła lub margaryny
cukier wanilinowy
opakowanie okrągłych biszkoptów na spód, albo cienki pieczony biszkopt.
Śmietanę dokładnie miksuję z jajkami na jednolitą masę, Mleko gotuję, wlewam masę jajeczną i gotuję razem aż oddzieli się ser. Odcedzam i studzę (zauważyłam, że jak za długo stygnie, to ser robi się za suchy i później trudno pozbyć się grudek, więc trzeba utrafić idealny moment).
Masło ucieram z cukrami na puszystą masę. Dodaję po łyżce sera, ciągle ucierając mikserem.
Można dodać rodzynki do środka.
Gotową masę serową przekładam do tortownicy wyłożonej biszkoptami (bądź na biszkopt domowy) i wygładzam, by wierzch był równy.
Ja lubię polać sernik czekoladową polewą (tylko nie tą gotową, bo one są za twarde i smakują jak kiepski wyrób czekoladopodobny) ale równie dobrze można wyłożyć owocami i zalać galaretką. Wstawiam do lodówki i po kilku godzinach można się zajadać pysznym deserem.
Jeśli lubisz, możesz dodać parę kropel aromatu cytrynowego, bądź migdałowego.
U mnie wszyscy lubią ten sernik, bo nie jest za słodki i rozpływa się w ustach. Plusem jest, że robi się go szybko i nie ma opcji, żeby się nie udał :)
Smacznego.
@ilcia gotujesz na bardzo małym ogniu i mieszasz? czy pod przykryciem i tylko od czasu do czasu mieszasz? Jak długo gotujesz?
Mogłaś dodać budyń śmietankowy to trochę by zagescilo
http://mniam-mniam.bloog.pl/id,339061580,title,sernik-zebra,index.html?smoybbtticaid=611ce6
juz Wam podaje przepis na moj sernik rosa
Ciasto:
30dkg maki
2 czubate łyzeczki proszku do pieczenia
10dkd margaryny
3 lyzki kwasnej smietany
1 jajko
7 dkg cukru pudru
masa:
1 kg sera moze byc z pudelka
1/2 szklanki oleju
2 cukry waniliowe
2 budynie smietankowe
3 szkl mleka
2 cale jajka
4 żoltka
4 białka
3/4 szkl.cukru
Skladniki na ciasto wyrobic i oblepic foremke lacznie z bokami
Ubic 2 jajka,4 zoltka,cukier,cukier waniliowy.Do ubijanej masy dodawac po lyzce sera dalej ubijajac.Nastepnie wlac mleko,wsypac budynie,ciagle mieszac Uwaga masa bedzie bardzi rzadka ale taka ma byc ,dodac olej,wymieszac.Mase serowa delikatnie wylac do formy i piec ok 1 godz,
Ubic piane z bialek z 6 lyzkami cukru.Ubita piane wylac na goracy sernik i jeszcze piec 10-15 min.
Jest naprawde pyszny Smacznego.
Dzięki madziak spróbuję może ten wyjdzie.
ja nei jestem specjalistka od serników. ostatnio wyszedl piekny,ale zbity:( jednak sprobuje znowu, tylko z innego, nowego przepisu. trzymajcie kciuki za powodzenei z tym prezpisem! http://r.fooder.pl/przepisy/463968-sernik-japonski-najdelikatniejszy-na-swiecie
Madziak w ilu stopniach pieczemy.termoobieg czy gora,dol i na ktorej polce?