MAM PROBLEM GDYBY MI KTOS MOGL PORADZIC BYLBYM WDZIECZNY OTOZ MAM PROBLEM Z PRAWEM JAKIS CZAS TEMU BYLEM OSKARZONY O USILOWANIE KRADZIEZY O WARTOSCI 12 ZL NA SPRAWE NIE MIALEM WEZWANIA. A DZIS OTRZYMALEM WYROK 1 MIESIAC ARESZTU CZY TO NIE NAJWYRZSZA KARA MYSLE SIE ODWOLAC MOGA MI DAC KARE GRZYWNA LUB W ZAWIESZENIU TYLKO NIE ARESZT JAK MYSLICIE CO MNIE CZEKA A JESZCZE Z TYM USILOWANIEM NIE MAM NIC WSPOLNEGO PORADZCIE PLISS
To jakis zart?? jakies nawiązanie do "procesu"??
NIE TO WCALE NIE ZART TO REALIA.NA PROCESIE MNIE NIE BYLO NIE MIALEM ZAWIADOMIENIA A DZIS WYROK SZOK JAK SIE ODWOLAM BEDE MIAL MOZLIWOSC ZMNIEJSZENIA KARY. DODAM ZE W TEJ SPRWIE BYLEM PRZESLUCHIWANY NA KOMENDZIE POSTERUNEK WYSLAL DO SADU WNIOSEK O UKARANIE ALE JA DO NICZEGO SIE NIE PRZYZNALEM
kradzięż rzeczy do 250 zł nie jest przestepstwem tylko wykroczeniem zagrożonym grzywną, , karą aresztu lub ograniczenia wolności, art. 119 kodeksu wykroczeń, z tego co piszesz co ukarali Cie za wykroczenie a nie za przestępstwo, ale od tego wyroku przysługuje ci apelacja , po uprzednim w ciągu 7 dni żadaniu uzasadnienia wyroku na pisme i po jego otrzymaniu w ciągu dalszych 7 dni piszesz apelacje ( nie musisz przez adwokata , możesz sam napisać) pamiętaj ze wszystkie terminy liczą się od daty pokwitowania przez ciebie tzw. zwrotki, a odnośnie nie otrzymania wezwania na rozprawe sprawdz czy masz jakies awizo w skrzynce z pismem z sadu.
pzdr i skutecznej walki życze
wiesz ja dwa laa temu zostałem wrobiony przez ostrowiecką policję o kradziez telefonu komorkowego , sprawa wyglądala tak że ja kupilem ten telefon w lombard<komis ale do rzeczy na przesluchaniu powiedzieli mi zebym oddal ten tellefon i praktycznie bedzie po sprawie i tak zeobilem , a miesiąc pozniej dostałem list z sądu groskiego wyrok o kradziesz z pobiciem a za tem musialem splacać komornika :-( przykre ale bez papuga nic nie zdzialasz :-(
usa62 świetnie to napisane wrobiony przez ostrowiecka policje !!!
Podpisuję się pod tym miałem podobny przypadek z nasza kochaną policja z poszkodowanego, oskarżony i skazany na grzywne i wyrok w zawieszeniu.Policjant też na przesłuchaniu mówił że jest już po sprawie to tylko kosmetyka w zeznaniach a uwalili mnie na maxa !!!!
U mnie było wlamanie kilka lat temu i byly ślady krwi i odciski też ponieważ zlodziej się skaleczyl wybijajac szybę i bylo sugerowane kto to i nic niezrobili a wystarczylo tylko pobrac odciski i sprawdzic kilku osobom
90% policjantów podczas swojej pracy nazwijmy to piekniej służby wobec narodu leczy sie psychicznie z powodu stresu wykonywanej pracy
Wiec czy to normalne żeby ludzie psychicznie chorzy byli policjantami ???
Niestety u nas w Polsce to normalne
Jeżeli w sprawie,której przedmiotem zaboru jest rzecz o wartości poniżej 250 zł to nie możemy mówić o żadnej kradzieży.W takim wypadku jest to zwykłe wykroczenie(tego typu sprawy reguluje Kodeks Wykroczeń),za które grozi co najwyżej grzywna i to też niewielka.Jak piszesz to było zwykłe usiłowanie zaboru rzeczy o watrości 12 zł,a za to na pewno nie powinieneś dostać takiej kary. Powinieneś się odwołać koniecznie.
Chyba, że do tych 12 zł. było pobicie np. to już inna bajka.
napisz sprzeciw od wyroku, wyrok straci moc, a Twoja sprawa bedzie rozponawana w zwykłym trybie. chodzi o sprzeciw, gdyz zapewne dostales wyrok nakazowy lub ewentualnie zaoczny jezeli sie nie stawiles na ropzrawe. zawsze w takich wypadkach wystarczy w sadzie ktory wydal orzeczenie złozyc tzw, sprzeciw. Nawet nie trzeba wiele argumentowac a jedynie wskazac orzeczenie ktore skarzysz.potem wykaz ze chcesz grzywne i ze jestesw ws stanie ja zaplacic.
to w takim wypadku można to kwalifikować jako rozbój(a on zawsze stanowi przestępstwo bez względu jaką wartość przedstawiała rzecz skradziona) z tym,że to było nieudolne usiłowanie. Bez pobicia,użycia przemocy,groźby,działania zagrażającego życia tylko zamiar zaboru rzeczy to co najwyżej grzywna,a w innym wypadku zawiasy,ograniczenie wolności ,a jak się upiecze to nawet ta grzywna może być.
o czym ty synu bredzisz he he he jesli szkoda powstala o wartosci ponizej 250zł to nie ma o czym gadac, znikoma szkodliwosc spoleczna. jesli ukradniesz cos np za 50 zł i pobijesz kogos czy zniszczysz np drzwi to suma wyrzadzonych szkod przewyzsza 250 i wtedy jest sprawa. a w ogole - nie kradnij to nie bedzie problemu. a co do lombardu. po co ta szmacianka? minely czasy drogich telefonow i ze nalo kogo bylo na niego stac. a poza tym nikt nie oddaje dobrego tel do lombardu. osobiscie nikt z mojej rodziny nie sprzedaje starych tel. po co? he he eh dziadostwo i szmacianka aż żal
wiecie mam troszkę lat ale jestem jeszcze młody już dosyć widziałem teraz jak coś się dzieje na ulicy to odwracam wzrok i idę dalej po prostu nie chce żeby to pozniej zwróciło sie przeciwko mnie, straciłem szacunek do policji acha jeszcze jedno tak na koniec kiedyś spacerowalem sobie po aleii tam obok zdk dzisiaj kino etiuda i zostałem zatrzymany a wręcz zmuszony pod groźbą mandatu do udzielenia pomocy im w postaci okazania się przed lustrem weneckim ,,, jakoś udalo mi się z tego wymigać teraz zacytuje wam autentyczne slowa policjanta który rzekł do mnie tak NIE WKUR.....AJ MNIE BO DOSTANIESZ MANDAT I PO CH.....J CI TO
a otrzymałeś wyrok z uzasadnieniem? jeśli nie to pisz o przysłanie uzasadnienia wyroku i odwołuj się , uzasadnienie jest Ci wiadomo po to abyś wiedział co konkretnie sędzia orzekł dając Ci taki wymiar kary -piszesz że byłeś oskarżony o usiłowanie kradzieży a w takich przypadkach zwykle odstępuje się od takiego wymiaru kary ,a zatem nastąpiła kradzież czy też nie?
Mnie właśnie też kiedyś zaczepił policjant przy komisarjacie słowami ''pomoże pan policji'' a ja mu nato " mi policja raczej nigdy nie pomoże a za lustro to sobie pan sam wejdź'' jego zamurowało a ja sobie poszedłem dalej, ewidetnie go zadkało bo mi nawet słowem nie odpowiedział. Chyba trafiłem na jakiegoś niegramotnego. Lepiej dla mnie :)
Prawdopodobnie dostałeś wyrok nakazowy, masz 7 dni na złożenie sprzeciwu od tego wyroku.