Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Problem z odpalaniem volvo V40 1.9 TD, gdy zimno

Ilość postów: 43 | Odsłon: 20153 | Najnowszy post
  • Problem z odpalaniem volvo V40 1.9 TD, gdy zimno

Szukam dobrego mechanika i porad w związku z volvo v40 1.9 td. A konkretnie jest problem z odpalaniem przy zimnym silniku. Przy dodatnich temperaturach pali na dotyk natomiast gdy temperatura schodzi poniżej 0 i auto długo stoi jest problem z odpaleniem.W aucie wiekszość wymieniona ,nowy akumulator, świece, filtr paliwa i powietrza mimo to ciężko odpalić gdy jest zimny.

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Problem z odpalaniem volvo V40 1.9 TD, gdy zimno

Prędzej to wina akumulatora, ale jak piszesz ze masz nowy to może świece wymień.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Pominąłem, świece wymienione, chyba trzeba znawcę mechanika

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

Odp.: Problem z odpalaniem volvo V40 1.9 TD, gdy zimno

Świece wymieniłem tydzień temu na Boscha i nie pomogło.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

sprawdz luzy na zaworach,przerabialem to wielokrotnie,napewno pomoze

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

A jaki przebieg ma ten silnik? może przyczyna zużycia,brak odpowiedniego ciśnienia w cylindrach.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

Świece żarowe podgrzewaj dwa razy,nawet jak zgaśnie żarówka od grzania świec to poczekaj jeszcze trzy sekundy bo świece nadal grzeją.Sprawdż czy podczas kręcenia rozrusznikiem niema powietrza w przewodach paliwowych przy silniku.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Trzeba zobaczyć układ zasilania wtryski i pompę... Tanio cię to nie będzie kosztować... Trzeba zobaczyć jakie dawki są w czasie zapłonu na zimno. Temat dla fachowca.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

Bez paniki na razie,jedż najpierw do elektryka,niech Ci sprawdzi czy przekażnik do podgrzewania świec jest sprawny (jak otworzysz maskę jest przykręcony do podszybia na samym środku widoczny gołym okiem) To częsta usterka.Jeżeli wszędzie będziesz miał zasilanie tak jak powinno być to wtedy dopiero szukaj pomocy u mechaników.Napisz jak coś będziesz wiedział.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Zakładam że jak ktoś zakłada wątek na forum i to jeszcze nie samochodowym to przejrzał inne fora wymienił świece, filtry, sprawdził szczelność układu i zasilanie świec...

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

pogoń toto bo już nie ma kompresji w silniku!!!

Gość_edzio
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

kolego polecam Milczany koło sandomierza p.Bernaś nie ma lepszego chłopa od diesli każdy kto u niego był ci go poleci namiary znajdziesz w wyszukiwarce

Gość_mobil
      Zgłoś
      Odpowiedz

Zanim zaczniesz jeździć po mechanikach to sprawdź w domu wszystko co możliwe tj:

1. załóż przeźroczysty wężyk na zasilanie pompy i sprawdź czy aby nie cofa ci się paliwo.

Będziesz to widział w postaci pęcherzy powietrza

2. sprawdź dobrym miernikiem czy świece żarowe rzeczywiście grzeją

Wpinasz się między świecę a przewód zasilający i sprawdzasz pobór prądu.Nie wiem jaką moc mają twoje świece ale pobór prądu powinien być ok. 10-20A na świecę.

3. szkoda że nie sprawdziłeś ciśnienia sprężania jak już świece były wykręcone, ale jeżeli jest łatwy dostęp do wykręć świece i sprawdź czy masz dobre sprężanie na każdym z cylindrów.

4. jeżeli jest tam układ zasilania typu Common Rail to sprawdź jakie masz przelewy na wtryskiwaczach.Trzeba zdjąć każdy wężyk z wtrysku, zapętlić powrót żeby układ się nie zapowietrzał i wpiąć strzykawki z wężykami.Odpalasz auto i czekasz ok. 60-120 sek, po czym sprawdzasz ilość paliwa jakie ci wraca z wtrysków.Każda strzykawka powinna być napełniona mniej więcej po równo.

Jeżeli na jednej ze strzykawek jest więcej niż na pozostałych, znaczy to że ten wtrysk ci przelewa i trzeba wymienić zaworki przelewowe.

Jeżeli wszystko z powyższych wyjdzie ci dobrze to samochód do mechanika, a jeżeli coś wyjdzie źle to chociaż będziesz wiedział co i nie dasz się naciągnąć na bezsensowne i kosztowne wymiany.

PS. Wypadałoby się też przyjrzeć rozrusznikowi, ponieważ małą prędkość obrotowa lub spadek napięcia przy kręceniu rozrusznikiem może powodować dokładnie takie objawy.

Zakładam że aku kupiłeś prawidłowe, ponieważ za słaby akumulator (za mały prąd rozruchowy) też może być przyczyną.

Jeżeli się poddasz to zaprowadź samochód do Laskowskich na Żabią.Może nie należą do najtańszych ale chociaż znają się na rzeczy i wymienią tylko to co potrzeba.

U innego mechanika na dzień dobry usłyszysz - "Panie pompa" albo "Panie wtryski" i tylko zobaczysz świst pieniędzy z konta bankowego.

Gość_FF
        Zgłoś
        Odpowiedz

"Panie wtryski" również na Żabiej

dk79
          Zgłoś
          Odpowiedz

własnie tak jest jak sie kupuje diesla,problem to sie dopiero może zacząć

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Do Gość 07:50 jakoś mam 3 diesle i problemów nie mam... mieszkam kilka km za Ostrowcem zimą często temperatura tu spada poniżej -30 (rekord z zeszłej zimy -36) zawsze odpaliłem i dojechałem tam gdzie chciałem. Recepta to dobre paliwo nie ze stacji "krzak" filtry, oleje, płyny wymieniane na czas i zdrowy akumulator.

Co do problemu przychodzi mi do głowy jeszcze jedna usterka o której ktoś już wspomniał a jest często lekceważona. Nie napisałeś czy auto kręci żwawo rozrusznikiem czy jest raczej przymulony jeśli kręci wolno tak jak by miał lekko rozładowany aku. to rozrusznik może jest zabrudzony lub ma wyrobione tuleje i jego prędkość rozruchowa jest za słaba żeby odpowiednio szybko zakręcić silnikiem i wytworzyć potrzebną kompresje. Warto sprawdzić zanim wyda się kilka stówek niepotrzebnie.

Gość_lee
              Zgłoś
              Odpowiedz

Potwierdzam...sam jeżdżę dieslem już 5 rok i jakoś problemów nie mam.

Tak jak kolega wspomniał:dobre paliwo (a nie siki z koparki),płyny/dobre filtry na czas, dobre aku i nie ma siły żeby coś było nie tak.

Jak się nie dba o samochód to później są tego efekty w postaci częstych wizyt u mechanika.

Mój Focus zeszłej zimy odpalił od 2 strzała w te największe mrozy, a baletował 3 dobry pod chmurką.

Moje kolejne auto też będzie miało silnik diesla i nie zamienię go na żadną benzynę, a co gorsza benzynę/gaz.

Reasumując: Trzeba dbać o samochód a ten odwdzięczy się bezawaryjną jazdą.

Gość_FF
                Zgłoś
                Odpowiedz

Kolego co założyłeś ten wątek,napisz czy już coś wiadomo co z tym twoim autkiem.Z którego roku masz ten samochód ?.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
4 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -