Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Problem z maluchem - fiat 126P

Ilość postów: 13 | Odsłon: 1507 | Najnowszy post
  • Problem z maluchem - fiat 126P

Witam szanownych Forumowiczów i oczekuje porady.Mam specyficzny problem z moim Maluszkiem.

Problem jest z szybkim rozładowywaniem baterii podczas pracy silnika.W dniu dzisiejszym zregenerowałem rozrusznik

i nic mu nie pomogło.Gdzieś jakby miał duży pobór prądu,lub zwarcie.Bateria po ładowaniu zaraz pada.

Proszę o podanie Kogoś kto wie co może być,lub mechanika,a może Ktoś by się podjął takiej naprawy?Koszty?

Ostrowiak121
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Problem z maluchem - fiat 126P

Przeczyść kabel masowy ten co od rozrusznika do aku idzie. Później masę z silnika do budy. Jeśli nie pomoże sprawdź inny akumulator, jeśli będzie ta sama sytuacja to regulator lub szczotki alternatora (te ostatnie- jeśli ci się świeci kontrolka ładowania). Jeśli dodatkowo śmierdzi jajem w kabinie to regulator powoduje gotowanie aku. Pozdro :)

Gość_Kryminalista
      Zgłoś
      Odpowiedz

Dzięki za odpowiedż.Wczoraj wyjąłem rozrusznik-wymieniłem szczotki i tulejki.

Rozrusznik na pewno jest dobry,sprawdziłem szczotki na alternatorze -są ok.

Od innego aku odpala bez problemu,rozładowuje się podczas pracy silnika po ładowaniu baterii przez prostownik.Masa od aku do pokrywy bagażnika też ok.

Ostrowiak121
        Zgłoś
        Odpowiedz

Regulator napięcia sprawdziłeś ?

Gość_Kris
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

Odp.: Problem z maluchem - fiat 126P

Rozrusznik nie ma wpływu na rozładowanie akumulatora podczas pracy silnika.Sprawdź alternator a konkretnie napięcie i prąd ładowania.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

Moze cewka upalona

Gość_Ogry
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

A sprawdzałeś sam akumulator? Jest nowy? Może to jego wina. Wyczyść klemy? Jak nie to może alternator? Ewentualnie podjedź na Żabią. Sprawdzą Ci i akumulator i ładowanie. Znajdą miejsce poboru prądu. A naprawiać u nich nie musisz. Pozdrawiam :) I daj znać co to było. Ciekawa jestem

xyha
          Zgłoś
          Odpowiedz

Akumulator nie jest nowy,ale jest w miarę sprawny,klemy są czyste.Niestety nie mogę wyjechać nim na miasto z wyższych przyczyn.Wygląda,że ma on zwarcie,bo gdy odpali z trudem to grzeje się przewód minusowy.

Ostrowiak121
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

W takim razie 99% winy regulatora. Dla pewności możesz jeszcze sprawdzić miernikiem napięcie na klemach aku na włączonym silniku. Nie chcę robić reklamy, ale podjedź do kobitki na Gierymskiego i kup od niej nawet używany regulator za parę złotych. To taka mała aluminiowa kostka koło altka przykręcona na 2 śrubki z (bodajże) żółtym i zielonym kablem. Tyle mogę pomóc na odległość, bezproblemowej naprawy życzę :)

Gość_Kryminalista
          Zgłoś
          Odpowiedz

A nie może być np.słaba masa ta z tyłu,lub diody na alternatorze?

Ostrowiak121
            Zgłoś
            Odpowiedz

Mogą być różne rzeczy

1. upływ prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach

2. brak ładowania (niesprawny regulator napięcia lub alternator)

3. słabe połączenia kablowe (tzw brak masy)

1. sprawdza się podłączając na wyłączonym silniku szeregowo do akumulatora amperomierz (miernik ustawia się na mierzenie prądu, odpina się jedną klemę z akumulatora i miedzy klemę a kable wpina się miernik), przy wyłączonych wszystkich odbiornikach prąd nie powinien płynąć - radio, alarm itp pobierają znikome ilości prądu. Jeżeli przy sprawdzeniu wyjdzie, że jest pobierany spory prąd z akumulatora to należy znaleźć urządzenie pobierające niepotrzebnie prąd (np uszkodzone radio itp).

2. ładowanie sprawdzamy miernikiem ustawionym na pomiar napięcia (zakres 20 V) na włączonym silniku. Przy wyłączonym silniku napięcie na aku powinno być ok 12,5 V. Podczas odpalania spada do ok 10 V a po odpaleniu powinni być w zakresie ok 14 do 14,3 V (zależy od regulatora). Przy rozładowanym akumulatorze napięcie ładowania będzie niższe (np 13 V) i powinno wzrastać aż do osiągnięcia ok 14,3 V przy naładowanym akumulatorze. Napięcie ładowania sprawdzamy na wyższych obrotach (zwiększa się wraz ze wzrostem obrotów czasami na wolnych obrotach nie ładuje). Jeżeli napięcie ładowania jest za niskie lub za wysokie to najczęściej winny jest regulator napięcia.

3. Często w starych autkach koroduje połączenie masy z silnikiem (karoserią). Należy sprawdzić kabel masowy od akumulatora czy ma dobre połączenie z masą pojazdu. Minus na aku musi być dobrze połączony z karoseria a karoseria z silnikiem silnikiem

Gość_rafi
              Zgłoś
              Odpowiedz

Masy są raczej dobre-dzisiaj dokręciłem i psiknąłem WD-40 masy tą w pokrywie bagażnika i tą w pokrywie komory silnika.Jest jakby bardzo duży pobór prądu,bo po ładowaniu aku raz odpali,a póżniej już nie.

Z popychu pali ok.

Ostrowiak121
                Zgłoś
                Odpowiedz

Aha, czyli po prostu akumulator masz zsiarczony.

Gość_mak
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
3 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -