Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Problem z komputerem

Ilość postów: 47 | Odsłon: 3862 | Najnowszy post
  • Problem z komputerem

Witam,

mam problem z komputerem, zastanawiam się ile kosztowała by naprawa, nie wiem czy jest sens w ogóle brać się za to. Po włączeniu komputera, nie uruchamia się Windows i wyskakuje niebieski ekran z następującym komunikatem

Pojawil sie problem i system windows zostal zamkniety, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

Jezeli po raz pierwszy widzisz ekran bledu Stop,

ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj najstepujace kroki:

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj następujące kroki:

Wyłącz lub odinstaluj wszelkie programy antywirusowe oraz narzędzia do defragmentacji dysków i tworzenia kopi zapasowych. Sprawdź konfiguracje dysku twardego i postaraj sie o zaktualizowane sterowniki. uruchom program CHKDSK /F aby spradzić czy dysk twardy nie jest uszkodzony a następnie ponownie uruchom komputer

informacje techniczne:

*** STOP: 0x00000024 (0x001902FE, 0xF7906484, 0xF7906180, 0x8A234889)

Może ktoś się orientuje i mógłby pomóc w tej sprawie??

anaiana
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Problem z komputerem

Jaki to komputer laptop czy stacjonarny ? Prawdopodobnie system plików lub awaria dysku. Trochę mało informacji, w jakich okolicznościach doszło do problemu...

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Laptop, w takich, że rozmawiałam przez telefon, a on się wyłączył :D

anaiana
        Zgłoś
        Odpowiedz

Jak mówiłem ciężko coś stwierdzić bez obejrzenia może to być wirus lub w najgorszym przypadku awaria jednego z układów na płycie głównej

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

Odp.: Problem z komputerem

System wyrzuca kod błędu - po to są te ciągi cyferek i literek. W zależności od systemu kod błędu można sprawdzić w tablicach co oznacza i gdzie jest problem. Jeszcze jaki to system?

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Windows 7 , ja to się kompletnie nie znam

anaiana
        Zgłoś
        Odpowiedz

A jest Pan informatykiem ?

anaiana
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

Ten kod oznacza awarie sterownika ntfs.sys, ale fakt, że nastąpiło to w trakcie pracy może sugerować, ze chodzi o awarię sprzętową na płycie głównej jezeli temat jest bardzo pilny to pisz na gg 31268930

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Raczej jest to awaria dysku twardego.

Gość_Legion
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

Na razie porady bym sobie odpuścił wizyty u fachowców .To co masz najważniejsze dla Ciebie przerzuć sobie na dysk D bo zapewne masz 2 lub 3 partycje a jeszcze lepiej zgraj na jakiś inny nośnik(przydałoby się skopiować ukrytą partycje na wypadek zgony dysku).Jeżeli sytuacja będzie się powtarzać możesz na początek przywrócić system do jakiejś wcześniejszego punktu jeżeli tak jak dziś się uruchomi ew wgrać go z ukrytej partycji od nowa .Warto sprawdzić dysk pod kątem bad sektorów,może po prostu umierać .

Gdy to nie pomoże a laptop nie jest na gwarancji możesz szukać pomocy u fachowca .

Czlowiek
      Zgłoś
      Odpowiedz

Jak komputer się nie włącz :) Ciemna masa jestem ;(

anaiana
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

Człowiek masz problem z czytaniem ze zrozumieniem (z pisaniem też). Twoje rady są mało pomocne gdyż odnoszą się do działania przy działającym komputerze.A jest wyraźnie napisane że się nie włącza.Ciężko więc w taki sposób np przywrócić system.Dysk z laptopa to pewnie 2,5 cala.Więc próba podłączenia go do innego urządzenia w celu skopiowania danych jest problematyczna gdyż mało osób ma w domu dwa laptopy.Jeśli pojawia się chociaż bios.To pierwszą rzeczą jest próba uruchomienia w trybie awaryjnym.I jeśli się włączy to wtedy można działać.

Bahu
        Zgłoś
        Odpowiedz

@bahu na pewno piszę czasem nieskładnie nie mniej w przeciwieństwie do Ciebie całkiem dobrze opanowałem technikę czytania ze zrozumieniem .

"Laptop, w takich, że rozmawiałam przez telefon, a on się wyłączył :D

anaiana@ Dziś, 16:05 ZgłośOdpowiedz"

Czlowiek
          Zgłoś
          Odpowiedz

Jednak nie opanowałem :) .Źle odczytałem co napisała,co nie zmienia faktu,że powinna spróbować postawić system od nowa z ukrytej partycji,co jej sugerowałem a całość mojego wpisu jednak skrzywiło błędne odczytanie wpisu .

Czlowiek
            Zgłoś
            Odpowiedz

Najpierw trzeba sprawdzić stan dysku a 2,5 cala czy nie to w dobie SATA nie ma znaczenia

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Chyba że dysk w laptopie ma inne wejście.Bo tak najczęściej bywa.Jeśli dziewczyna piszę że nie wie czy jest sens brać się za naprawę tego laptopa to wnioskowałbym ze nowość to nie jest.A większa szansa wtedy że i wejście jakieś kosmiczne.I nadal bym się na początek upierał na próbę trybu awaryjnego.

Bahu
                Zgłoś
                Odpowiedz

Najczęściej tzn.Jak często?.Sata to standard!.Zawsze można podłączyć do stacjonarnego,albo do kieszeni Sata/USB cena kilkanaście zł.

Gość_ppp
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Reasumując trzeba sprawdzić czy w BIOSie jest widziany dysk. Jeśli jest widoczny to zrobić mu skan programem MHDD na obecność bad-sector. To jest programik dosowy i nie działa pod systemem. Wypalasz na płytę, startujesz z napędu i naciskasz dwa razy F4. Jak diagnostyka dysku OK to opcja checkdisc. A i jeszcze przeczyścić można sloty pamięci RAM. Powodzenia ;)

Fokker
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -