Jak w temacie, jest tu ktos kto sie na tym zna i moze pomoc??
Niby wszystko jest ok, ponoć był naprawiony ale coś jest nie tak... podłaczajac pod satelite nie ma jakosci sygnalu i nie wyszukuje kanalow, a teraz w innym miejscu podlaczajac pod antente która jest zaktualizowana do odbierania Telewizji Cyfrowej, rowniez to samo. Nie ma sygnału...
Jesli chodzi o ustawienia jest ok, dziwi mnie fakt ze obczajała to osoba, ktora naprawde sie zna na tym i nagle lipa... w domu patrzylem inny tuner od znajomego i to samo, wiec moze to problem z konwerterem, ale tak jak mowie w innym miejscu podpinajac pod tv i antente powinienem odbierac cyfrowa tv a nie jest tak...
No chyba nie... jakieś 15-20 kanałów tv cyfrowej, ktora juz zaraz opanuje cała polske, jesli nie to to sa inne fajne sprawy dobrego wykorzystania ferdka :)
Naprawa tego tunka nie opłacalna trochę bo sprawny można kupić w cenie naprawy a najczęściej padały kondensatory .
Coś mam zapisków jak wchodziłem na jedno znane forum ,w przypadku takim jak opisujesz jest (siła brak jakości ) -"najczęściej przyczyną było zbyt niskie napięcie ma zasilaczu powinno być 6-7 volt . Mógł paść rezystor (chyba r155 , głowy nie dam uciąć) . Częsta awaria w ferdkach . Jak i sam układ LM317 (ten przy głowicy i na małym radiatorku)"
Te tunery mają już ładnych parę lat i kondensatory będą w nich padać nagminnie ,często to łatwo zdiagnozować bo są takie wybulone choć nie zawsze czasem po prostu wyschną .
Jeżeli był naprawiany może wstawiano właśnie kondensatory i pomylono biegunowość? ,jeżeli inny tuner nie chodzi to mógł faktycznie paść konwerter ,sprawdził bym jeszcze kabel czy nie zwarły się kabelki ,co do konwertera jak jest stary to część tunerów cyfrowych może czasem na nim nie odbierać .
Można jeszcze dla świętego spokoju zresetować ustawienia ,sprawdzić na jaką satelitę jest ustawiony i czy we właściwe miejsce jest kabel podpinany bo tam była przeplotka z tego co pamiętam .
Mam Fergusona AF2018SE do sprzedaży za symboliczne 50zł, jak jesteś chętny daj znać.
Zobacz czy masz prawidłowo ustawiony diseq względem twojego konwertera, jeśli nie zadziała, to wgraj nową listę kanałów!! 99% ferdek jest dobry, przyczyną jest diseq lub zła lista kanałów!!!
ten Ferguson ma wspomaganie czy nie ma? ze wspomaganiem i sprawnym podnośnikiem biorę go.
małego Fergusona to ja szukam ,może być bez wspomagania ,byle jeżdził i mało palił i mało kosztował
uszkodzone lnb na talerzu satelitarnym. wymien je i bedzie ok