Podobno prezes Rzepliński chce dopuścić do orzekania tylko 10 „starych” sędziów. Nie pozostanie wtedy nic innego, jak… wezwanie policji
Prezes Rzepliński zwołał na 12 stycznia pełny skład Trybunału. Bardzo dobrze. Pełny skład Trybunału to 15 sędziów, wybranych i zaprzysiężonych. Wszyscy oni mają prawo orzekać w pełnym składzie, a zatem nowi sędziowie, wybrani w grudniu przez obecny Sejm, zasiądą w składzie Trybunału.
Podobno prezes Rzepliński chce dopuścić do orzekania tylko 10 „starych” sędziów. Mam jednak nadzieję, że 5 nowych sędziów, zgodnie ze złożonym ślubowaniem założy togi i wypełniając swoje konstytucyjne obowiązki zasiądzie za stołem Trybunału.
Gdyby prezes Rzepliński chciał to przemocą uniemożliwić, gdyby na przykład wezwał straż do usunięcia przemocą 5 sędziów z sali, wtedy popełni przestępstwo z art. 224 &2 kodeksu karnego – kto stosuje przemoc lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia funkcjonariusza publicznego… do przedsięwzięcia lub zaniechania czynności służbowej… podlega karze pozbawienia do lat 3.
Nie pozostanie wtedy nic innego, jak wezwanie policji, a ta musiałaby niestety zatrzymać prezesa Rzeplińskiego na gorącym uczynku popełnienia przestępstwa (zgodnie z art. 196 Konstytucji za gorącym uczynku sędzia TK może być zatrzymany).
Zgodnie też z Konstytucją o zatrzymaniu sędziego Rzeplińskiego trzeba będzie niezwłocznie zawiadomić prezesa Rzeplińskiego a prezes Rzepliński będzie mógł zarządzić niezwłoczne zwolnienie sędziego Rzeplińskiego.
Mam nadzieję, że prezes Rzepliński i sędzia Rzepliński opamiętają się oszczędzą nam wszystkim tej żenady.
europejczycy info
Ja pamiętam to tak ale mogę się mylić
1. PO-PSL w październiku proceduje o wyborze nowych 5 sędziów (w grudniu TK orzeka że było to niekonstytucyjne - mogli wybrać 3).
2. Duda nie zaprzysięga sędziów uważając że procedowanie wyboru 5 sędziów jest nie zgodne z konstytucją (co potwierdza TK w grudniu)
3. Po decyzji Dudy, nowy parlament ponawia procedurę wyboru sędziów gdyż poprzednia była nie konstytucyjna ( co potwierdził TK)
4. Sędziowie zostają zaprzysiężeni przez Dudę.
5. Rzepliński ich nie akceptuje
Pytanie jest takie jeżeli procedowanie wyboru 5 a nie 3 sędziów przez PO-PSL było nie konstytucyjne to na jakiej podstawie i których 3 z 5 sędziów miał zaprzysiąż Duda?
1. Losowanie losów w kapelusz...
2. Palec pod budkę....
3. Walka o krzesła - 5 sędziów chodzi wokół 3 krzeseł przy akompaniamencie Hymnu Polski i w momencie jego ustania mają zająć stołki...
4....
5....
Wg mnie wygląda to tak:
Ad1 Trzech sędziów jest wybranych zgodnie z konstytucją - brak przyjęcia przysięgi od pana Dudy- nie mogą orzekać.
Ad3 Sposób wyboru 5 nowych sędziów jest niezgodny z Konstytucją , mimo odebrania przysięgi przez pana Dudę nie są sędziami Trybunału.
Wg.mnie cała ta 8ka wisi w powietrzu , a orzekać może tylko 10 sędziów.
A jak będzie to zobaczymy. Jedni są warci drugich. A kto na tym cierpi...Polska i My Obywatele.
Do Ad 1 ale PO-PSL wybrano 5 sędziów a nie 3 ? Kiedy wybrano 3 ? Coś mi umknęło?
No umknęło Ci
No umknęło Ci. Trybunał uznał że 3 było wybranych zgodnie z prawem a 2 nie. Właśnie od tych 3 pan Duda miał obowiązek niezwłocznie przyjąć przysięgę
Umknęło ci gościu 15:58 że w czerwcu w tej samej sprawie ten sam trybunał orzekł że 5 sędziów zostało wybranych zgodnie z konstytucją.Jakoś mało zdecydowany ten trybunał.
Tylko, że PO wybrała 5 sędziów jednocześnie, a mogła wybrać 3. Których więc 3 sędziów miał zaprzysiąc prezydent? Logiczne wydaje się, że skoro zgodne z konstytucją było wybranie 3 sędziów a 2 kolejnych nie, to wybór 5 sędziów jednocześnie jest niezgodny z konstytucją ponieważ można było wybrać 3 a nie 5...
Skoro już wyjaśniliśmy sobie, że wybranie przez PO 5 sędziów było niekonstytucyjne, to teraz oczywiste jest, że mając wątpliwości co konstytucyjności tego wyboru, Duda nie przyjmując przysięgi od tych sędziów nie złamał konstytucji.
Wiemy już więc, że zgodnie z konstytucja 5 sędziów wybranych przez po słusznie nie zostało zaprzysiężonych, więc nadal mieliśmy wakat 5 sędziów (3 których mogła wybrać po i 2 których kadencja kończyła się później). W związku z tym PiS mógł wybrać 5 sędziów i uczył to zgodnie z konstytucją, ponieważ z wcześniejszych 5 żaden nie został zaprzysiężony.
Tak wygląda ciąg logiczny całej tej sytuacji. Przecież TK nie wskazał sędziów, których wybrano zgodnie z konstytucją a których nie...
"Zgodnie też z Konstytucją o zatrzymaniu sędziego Rzeplińskiego trzeba będzie niezwłocznie zawiadomić prezesa Rzeplińskiego a prezes Rzepliński będzie mógł zarządzić niezwłoczne zwolnienie sędziego Rzeplińskiego."
tak to sie poustawiali panowie spod gwiazdy PO. sami sobie sterem, zeglarzem, okretem...
Proste, Duda powinien poczekać na orzeczenie TK skoro nie wiedział co robić, a sędziowie wybierani są w kolejności, także należy się pierwszym trzem stanowisko!
W związku z tym, TK powinien jasno wskazać, których sędziów wybrano niekonstytucyjnie. Przecież prezydent nie ma obowiązku wiedzieć, którego wybrano wcześniej, a którego później. Zwłaszcza, że wybór następuje jeden za drugim w dosłownie kilka minut...
Trybunał wskazał że poprzedni sejm 3 sędziów zostało wybranych zgodnie z Konstytucją. Nie mogą orzekać bo pan Duda nie odebrał od nich przysięgi a miał to zrobić niezwłocznie... Co do 5 kolejnych sędziów wyrok ma zapaść 12 stycznia.
PIS działa wbrew prawu i konstytucji, to dlaczego teraz Rzepliński nie może? SZACH MAT PISOWCY!
Pełna racja gościu z !2:24 i 12:21. PiS niech rządzi ale zgodnie z prawem i Konstytucją.
Popieram gościa z 12:24 i 12:21
Ja tam nie widzę nic niezgodnego z konstytucją w działaniach PiSu, mimo że ich nie popieram, a tym bardziej nie popieram ich socjalistycznego programu...
do gościa z wczoraj z 18:54-myśl tak dalej!
Tylko 10 na tą chwilę jest w TK zgodnie z Konstytucją RP, udział nieuprawnionych powoduje nieważność wyroku.