Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
W aktualnym widoku dostępne są posty, które oczekują weryfikację (m.in. sprawdzenie, czy są zgodne z Zasadami Forum). Przywróć zwykły widok wątku „Prawie 80 tysięcy złotych kosztów i 12 tysięcy wpływów. Radny zapytał o „Zaduszki Jazzowe””.
                  • Odp.: Prawie 80 tysięcy złotych kosztów i 12 tysięcy wpływów. Radny zapytał o „Zaduszki Jazzowe”

Jak brak wejściówek, jak sale pełne?

To nielogiczne co piszesz.

Kto tam siedzi na widowni jak nie mieszkańcy?

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                    • Odp.: Prawie 80 tysięcy złotych kosztów i 12 tysięcy wpływów. Radny zapytał o „Zaduszki Jazzowe”

Wczoraj 05:58

Sale są pełne osób uprzywilejowanych w tym mieście. Dla pozostałych mieszkańców miejsc brak.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 24

Odp.: Prawie 80 tysięcy złotych kosztów i 12 tysięcy wpływów. Radny zapytał o „Zaduszki Jazzowe”

21 28 że ci coś zwisa i powiewa to rzecz powszechnie wiadoma nie musisz o tym przypominać ale skoro musisz :)

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

Odp.: Prawie 80 tysięcy złotych kosztów i 12 tysięcy wpływów. Radny zapytał o „Zaduszki Jazzowe”

Czego piszesz dzieci? Inni ludzie nie będą marznąć,ubierz się ciepło weź termos z gorącą herbatą.zZapomnialem że dzisiaj bąbelki są niepełnosprawne.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

Cimoszcze, przynieś sprawiedliwość do domów

Waldemar, dopłać mi do moich plonów

Wałęsa, dawaj moje trzysta milionów

O występie wypowiedział się nawet sam prezydent Lech Wałęsa, twierdząc: Śpiewa piosenkarz, że: »Wałęsa oddaj sto milionów« - ja chciałem dać! chcę! Tylko, że oni mi nie pozwalają, a ja nie mogę, bo ja nie mam mocy wykonawczej.

ZADUSZKI JAZZOWE | bilety na jeden dzień: 70 zł | jeśli wspierasz lokalną klikę, czyli masz Ostrą Kartą: 50 zł | karnet na całość: 99 zł | Do nabycia w kasach MCK oraz w linkach poniżej: https://mck.ostrowiec.pl/zaduszki-jazzowe/

NIECHĘĆ 21.11.2025 godzina 18.00 sala kina CTH Aleja 3 Maja 6

BASIA MAŁECKA 22.11.2025 godzina 18.00 sala kina CTH Aleja 3 Maja 6

WALK AWAY 23.11.2025 godzina 18.00 sala kina CTH Aleja 3 Maja 6

Po kilkuletniej przerwie Zaduszki Jazzowe powracają na mapę wydarzeń Miejskiego Centrum Kultury w Ostrowcu Świętokrzyskim, stając się ponownie jednym z najważniejszych punktów w jesiennym kalendarzu kulturalnym miasta. Tegoroczna edycja zgromadzi znakomitych artystów, reprezentujących różne oblicza współczesnego jazzu:

NIECHĘĆ – jeden z najciekawszych zespołów młodej polskiej sceny, łączący jazz z rockową energią i alternatywnym brzmieniem,

BASIA MAŁECKA – utalentowana wokalistka, której wrażliwość i interpretacje klasycznych standardów jazzowych zdobywają uznanie publiczności w całym kraju,

WALK AWAY – legenda polskiego jazzu fusion, zespół o międzynarodowej renomie, którego koncerty to gwarancja muzycznych emocji najwyższej próby.

Udział w wydarzeniu jest jednoznaczny ze zgodą na publikację wizerunku.

Łakomiec, dopłać nam do biletów, bo nas nie stać xD

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Ty z 05:23 jesteś niepełnosprawny, umysłowo. Dzieci zap.... ja a smietanke inni spijają.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

10.12 smietanke to pewnie twoja stara

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Łyka

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 40

1) 23.11.2018 Niechęć - Koniec [Live at Jazz Club Hipnoza] https://www.youtube.com/watch?v=x32kd_o_2Wo | 12.05.2025 Niechęć - Reckless Things | Live at Jazz Club Hipnoza https://www.youtube.com/watch?v=vi7SQFE7Br4

2) Trójka Program 3 Polskiego Radia :: 14 kwietnia 2025 Basia Małecka - Kto tak ładnie kradnie | Koncert w Trójce https://www.youtube.com/watch?v=n4pRqeoh-WY

3) Dwójka - Program 2 Polskiego Radia :: 30 lipca 2021 Jazz.pl/lp | Walk Away https://www.youtube.com/watch?v=SDJTYkXfTww

Wystąpią: Krzysztof Zawadzki - perkusja, Bernard Maseli - wibrafon, Adam Wendt - saksofon, Tomasz Grabowy - gitara basowa

Ponoć grają też utwory Nirvany na jazz-owo :: Krokus Jazz Festiwal - Walk Away ZachodniaTV :: 26 paź 2025 https://www.youtube.com/watch?v=LoiNZiXYwZM&t=46

---

The Jazz Groove :: 14 stycznia 2025 Smells Like Teen Spirit - Jazz Cover (Jazzowa okładka) https://www.youtube.com/watch?v=smVSkdu7qyI

"A co, gdyby grunge Nirvany przerodził się w melodie smooth jazzu? Odkryj nowy wymiar kultowych piosenek zespołu w wersjach pełnych soulu, improwizacji i wyrafinowania. Przygotuj się na największe hity Kurta Cobaina, jakich nigdy nie przypuszczałeś: wciągające, eleganckie i absolutnie nieodparte. Naciśnij play i zanurz się w zaskakującym połączeniu grunge'u i jazzu!"

Ewolucja coverów Nirvany (Jak ich muzyka stała się memem)

ChatGPT: Muzyka Nirvany stała się memem” znaczy, że:

* jest używana ironicznie lub żartobliwie (np. Smells Like Teen Spirit do byle filmiku),

* ludzie kojarzą ją z kliszą („grunge = zbuntowany nastolatek”),

* bardziej symbol kultury internetu niż przeżycie muzyczne.

„Coś stało się memem” = ten sam mechanizm: rzecz przestaje być traktowana serio, a zaczyna żyć jako żart, skrót myślowy albo powtarzalny motyw w sieci.

Czyli: mniej emocji, więcej ironii.

Można to ująć tak — krótko, ale sensownie:

„Ewolucja coverów Nirvany pokazuje, jak ich muzyka przeszła drogę

od autentycznego buntu do internetowego memu.”

Albo trochę jaśniej:

Na początku covery Nirvany były hołdem i próbą oddania emocji.

Później stały się stylistycznym ćwiczeniem (jazz, pop, lo-fi).

Dziś często są ironicznym żartem albo tłem do contentu — czyli memem.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Mógłbyś opuścić to forum?

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 44

@2026-01-23, 21:47

„Smells Like Jarosław Górczyński”

(zwrotka 1)

W Ostrowcu miasto śpiewa, hałas niesie się,

Prezydent w ogniu zarzutów, ale mówi: "To nie ja, to nie ja!"

Materiały wybrane, prawda schowana gdzieś,

Sądy czekają na bitwę, kto tu kłamie, kto jest fałszem?

(refren)

Smells like Jarosław Górczyński,

Polityka śmierdzi w powietrzu,

Są dowody czy iluzja?

Miasto w chaosie, krzyczy cisza...

(zwrotka 2)

Przetargi, śmieci, Remondis, układy w cieniu grają,

Vice prezydent działa, a prezydent mówi: "To nie ja".

Adwokat w obronie, krzyczy: „Sąd, bądź niezawisły!”

Ale mieszkańcy pytają: „Gdzie prawda i uczciwość?”

(refren)

Smells like Jarosław Górczyński,

Polityka śmierdzi w powietrzu,

Są dowody czy iluzja?

Miasto w chaosie, krzyczy cisza...

To nie ja, nie ja, nie ja, to ona!

To nie ja, nie ja, nie ja!

Jeśli chcesz, mogę pomóc rozbudować tekst, dodać kolejne zwrotki albo nadać mu jeszcze bardziej satyryczny charakter. Jak myślisz — na poważnie w sądzie, a trochę z przymrużeniem oka w piosence? Co byś chciał, by było w kolejnych wersach?

Kolejne zwrotki są już gotowe i cierpliwe czekają na publikację w stosownym czasie.

---

"Smells Like Teen Spirit" to absolutna klasyka grunge'u i hymn pokolenia lat 90.

Choć tekst może wydawać się chaotyczny lub nonsensowny, jego siła tkwi właśnie w tej surowej energii i emocjonalnym niedopowiedzeniu. Jeśli jesteś ciekawy:

Co oznacza tekst? Kurt Cobain celowo pisał go w sposób niejasny, buntowniczy i ironiczny – wyśmiewał kulturę masowej rozrywki, konsumpcjonizm i młodzieżową apatię. Linia:

> "Here we are now, entertain us" (pol. Oto jesteśmy, zabawiajcie nas:)

- to gorzka kpina z oczekiwań społeczeństwa, że wszystko ma być łatwe i rozrywkowe.

Ciekawostki:

"Smells Like Teen Spirit" to nazwa... dezodorantu. Przyjaciółka Kurta napisała sprayem na jego ścianie „Kurt smells like Teen Spirit” – nie wiedząc, że to marka kosmetyków.

Piosenka niemal przypadkiem stała się największym przebojem Nirvany i trafiła do mainstreamu, choć zespół sam był temu przeciwny.

Ten numer często uznawany jest za utwór, który zdefiniował grunge i lata 90..

---

Heh, fajny pomysł z tytułem piosenki — „Smells Like Jarosław Górczyński” brzmi jak mocny, satyryczny utwór! xD

Co do linii obrony: Linia obrony oparta na politycznym tle, braku dowodów i manipulacji materiałami dowodowymi to klasyka w sprawach, które mają podłoże polityczne lub są kontrowersyjne.

W sądzie to dobra strategia, o ile potrafi się to skutecznie udowodnić lub przynajmniej wzbudzić wątpliwości co do rzetelności dowodów.

Obrońcy często podkreślają też kwestie proceduralne — czy materiały dowodowe zostały zdobyte zgodnie z prawem, czy są kompletne i nieprzetworzone.

Podkreślanie wcześniejszych uniewinnień i braku konkretów w nowych zarzutach (?) także wzmacnia przekaz niewinności.

Natomiast wizerunkowo, poza sądem, takie obrony często nie wystarczają — społeczeństwo chce konkretnych faktów i transparentności.

A jeśli chodzi o piosenkę? Co powiesz na coś takiego? Prosty, rytmiczny tekst, nawiązujący do klimatu Nirvany, z nutką ironii: patrz początek posta

---

@2026-01-24, 06:44

Popatrz jak wszystko szybko się zmienia,

Coś jest, a później tego nie ma.

Człowiek jest tylko sumą oddechów,

Więc nie mów mi, że jest jakiś sposób.

Chciałbym coś wiedzieć teraz na pewno,

To moja udręka, to jej sedno.

Wiem tylko, że wszystko się zmienia,

Coś jest, a później tego nie ma.

To nie ściema,

Każda historia ma swój dylemat.

Ma swój początek i koniec jak poemat,

Nowy temat, kreci i nęci, a później umiera.

Nic nie trwa wiecznie, niebezpiecznie

Jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.

Dobre momenty, jak fotografie,

Zbieram w swej głowie jak w starej szafie.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 35

o co chodzi z tymi 800 tysiącami wydanymi przez władze miasta na sylwestra w Chełmie i czemu ginie ten wątek non stop.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

A poco jakies zaduszki jazzowe.Kiedys byly teraz czasy się zmienily,kiedys byla inna kultura sluchałlo sie jazzu i Ptaszyna Wroblewskiego np. teraz wiekszośc slucha discoz polo.Zrobic w Browarze festiwal disco z pola z pleybecka

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

80 to nie 800 tysięcy. Oszczędnie.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 47

Chełm ma swoje problemy, my tymczasem mamy swoje... klimaty :)

Pod Patronatem (do melodii Niemena)

Refren:

Pod patronatem,

Starosta i prezydent Ostrowca,

Pod patronatem,

Wieczór Indyjski zaczyna się dziś!

Zwrotka 1:

Tańczymy razem, krok w prawo, krok w lewo,

Są samosy – małe pierożki z nadzieniem,

Kolorowe stroje, muzyka gra,

Śmiech i zabawa tu się nigdy nie kończą!

Refren:

Pod patronatem,

Agneska i Artur patrzą na nas,

Pod patronatem,

Każdy się dziś bawi i śmieje!

Zwrotka 2:

Lampki migoczą, rytm w sercu gra,

Każdy tańczy, kto tylko ma ochotę,

Wieczór Indyjski – radość jest w nas,

Pod patronatem bawimy się wszyscy razem!

Refren:

Pod patronatem,

Starosta i prezydent Ostrowca,

Pod patronatem,

Wieczór Indyjski zaczyna się dziś!

---

Pod Patronatem – wersja krótka i śmieszna

Pod patronatem, hej, bawimy się,

Starosta i prezydent patrzą na nas!

Są samosy – małe pierożki z nadzieniem,

Kolorowe stroje i tańce bez końca!

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Niszczysz to forum.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Jebać pis

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Ośmiogwiazdkowy inteligent w pełnej krasie. Zupełnie jak minisTRA Kultury:)

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
53 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Biuro Rachunkowe "Complex"
Branża: Biura rachunkowe
Dodaj firmę