Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Praca 6 dni w tygodniu i naiwne oszustwo pracodawcy

Ilość postów: 20 | Odsłon: 3244 | Najnowszy post
  • Praca 6 dni w tygodniu i naiwne oszustwo pracodawcy

Witam wszystkich ma forum. Proszę o pomoc lub komentarz w sprawie pracy w każdą sobotę w miesiącu no chyba że jest wolna czerwona kartka w kalendarzu. Rozumiem wasze następne wypowiedzi i tak dalej wiec zacznę od początku. Praca od poniedziałku do piątku od 10 do 18 i do tego w sobotę od 9 do 14 bez dodatkowego wynagrodzenia ani dnia wolnego na tygodniu do odebrania.Już widzę kolejne wpisy jak ci się nie podoba to się zwolnij i tak dalej ciesz się ze masz prace. Ale nie oto tu chodzi.Dodatkowo pracodawca wykreśla mi dni w pracy w ciągu tygodnia i niby jest ok. Ale rekompensaty nie ma jak zareagować w takiej sytuacji i co należy zrobić. Weźcie pod uwagę realja Ostrowca i jak to jest możliwe udzielcie mi konkretnych porad a nie wszystkiego w stylu mądry Polak bo anonimowy. Dodam iż mój pracodawca ma troszkę znajomości bo z tygodniowym wyprzedzeniem wie o PIP lu US.

Gość_xyz
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Praca 6 dni w tygodniu i naiwne oszustwo pracodawcy

Napisz skargę do Naczelnego Inspektora Pracy, jeśli wcześniejsze kontrole wynikające ze skarg pracowniczych nie przyniosły efektów. Zrób fotki list obecności i poproś kogoś znajomego, aby zrobił ci zdjęcie za ladą (przypuszczam że pracujesz w handlu) czy filmik w tym dniu, w którym wykreśla ci pracodawca obecność. Można też nagrać rozmowę podczas obsługi klienta przez ciebie. Na takim nośniku pamięci zapisuje się data. Możesz sam zainicjować tak rozmowę aby padła data i dzień tygodnia. Można wtedy z dowodami zdecydować się na odejście z pracy i wystąpienie na drogę sądową o zapłatę za soboty.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Włącz dyktafon w telefonie , idz do pracodawcy i powiedz panie taki i taki dlaczego pan nagminnie wykreśla mi dni pracy i nie płaci za te dni , rozwiń rozmowę aby byli jak najwiecej szczegółów .

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Było *

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Weź pod uwagę że Sąd Pracy może maksymalnie wypłacić Ci rekompensatę w wysokości tylko 3-miesięcznego wynagrodzenia a za nadgodziny domagaj się rekompensaty z odsetkami

Gość_filozof
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

Odp.: Praca 6 dni w tygodniu i naiwne oszustwo pracodawcy

Jak się daje - to się kraje. Jeśli masz umowę o pracę to nie masz obowiązku pracować w sobotę bez dodatkowego wynagrodzenia lub godzin/dni wolnych do odbioru. Twój tygodniowy czas pracy to jest 40 godzin, wyższy powyżej ma być dodatkowo rozliczane. Będziesz tak miała dopóki będziesz się na to godziła niestety. Tu nie ma dobrej rady poza upomnieniem się u pracodawcy o swoje racje, a jak się boisz że jak się upomnisz to Cię zwolni to dalej będziesz wykorzystywana i koło się zamyka.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

Zgłosić do PIP takiego. Nie ma się co patyczkować. Nieuczciwych pracodawców należy eliminować z bezwzględnością.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Praca 6 dni w tygodniu i naiwne oszustwo pracodawcy.

Proponuję stworzyć listę uczciwych ostrowieckich pracodawców oraz tzw.czarną listę kombinatorów i oszustów.Mam zamiar wrócić do OSTROWCA i chciałbym wiedzieć ,u kogo szukać pracy.Zresztą takie wiadomości przydadzą się wielu osobom poszukującym zajęcia.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Praca 6 dni w tygodniu i naiwne oszustwo pracodawcy.

a może komisję śledczą :) tak to już jest w takich mieścinach jak Ostrowiec nie podoba się to na twoje miejsce jest 100 chętnych jeszcze w handlu, przypuszczam że nic nie wskórasz ale mogę się mylić i pracodawca przychyli się do twoich roszczeń .Kontrole chyba muszą być zapowiedziane a w listach penie jest na cacy a ktoś cię poprze z załogi ?

Gość_ktoś.
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Odp.: Praca 6 dni w tygodniu i naiwne oszustwo pracodawcy.

Jestem za gościu 10:07. Coś takiego powinno powstać aby nie tracić czasu i energii na nieuczciwych pracodawców. Nie sami pracują na siebie.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Wydaje mi się,że jedynym na obecną chwilę rozsądnym rozwiązaniem dla Ciebie jest próba rozmowy z pracodawcą. Jezeli spokojnie spróbujesz przedstawić swoje racje- myślę,ze masz spore szanse na pokojowe rozwiązanie tej sytuacji. Możesz spytać po prostu, czy za godziny sobotnie będziesz mieć osobno zapłacone, czy w premii, czy do podstawy to będzie doliczone? Powiedz,ze nie wiesz jaki dochód będziesz musiała do Skarbówki, MOPSU wykazać, czy do 500+ (wymyśl coś). Daj pracodawcy szansę na naprawienie tego waznego przeoczenia. Z PIPem zaczekaj jeśli zależy ci na utrzymaniu tej pracy- na to zawsze znajdziesz czas. Spróbuj zacząć rozmowę od zapytania.

Być moze (co jest mało prawdopodobne) pracodawca nie wie jak jestes rozliczana, bo zlecił to komuś, kto robi to w sposób nierzetelny. Dopóki nie porozmawiasz - taki stan będzie się utrzymywał.

Powodzenia!

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Zgłoś do Urzędu skarbowego, bo płacenie bez ewidencji to jest też przestępstwo karno-skarbowe

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

żałośni są niektorzy biznesmeni w O-cu, ostatnio w Tesco przy kasie widziałem takiego pewnie z jakiejś Kul restauracji, kupował najtańsze soki cały wózek, a póżniej widziałem go na parkingu w Range roverze, a Wy nadal pytajcie się gdzie jest dobra restauracja w O-cu, gdzie podają najtansze jedzenie z okolicznych marketów.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Popieram gościa z 10:07 w temacie rankingu pracodawców.

Listę uczciwych pracodawców możesz założyć tu i teraz i będzie to też nagrodą dla firmy. Natomiast listy nieuczciwych nie możesz założyć bo musisz to udowodnić ewentualnie przed sądem, a jeśli przegrasz zapłacić odszkodowanie za zniesławienie i np. utracone korzyści.

Ale lista uczciwych będzie jednocześnie informacją o nieuczciwych. Można oceniać punktami np. 1-5.

Bardzo dobry pomysł, ludzie muszą być aktywni i brać sprawy w swoje ręce.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Śmieszni jesteście wylewacie żale na pracodawców na forum, człowieku idź do pracodawcy i gadaj, tak to nigdy w kraju nie będzie dobrze!

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Cwaniak z 16:18. Tak to w tym kraju nigdy nie będzie dobrze jak pracodawcy będą nagminnie łamać prawo!!!

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 18

Witam miałem podobną sytuację i postanowiłem nie przychodzić w soboty,jeżeli pracowałem w sobotę to wszystkie czynności dokumentowałem oraz nadgodziny,lecz wynagrodzenie otrzymałem dopiero po decyzji Sądu Pracy oraz pomocy komornika.

Gość_Gucio
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 16

trzeba szukac pracy poza ostrowcem niech szukaja fochowców hehe

Gość_karl
        Zgłoś
        Odpowiedz
2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Kamo Polska Kamil Pastuszko
Branża: Elektryczne usługi
Dodaj firmę