Od czasu, gdy opublikowaliśmy informacje odnośnie kolejnych osób z zarzutami w sprawie byłego prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego, nasi czytelnicy pytają, czy wśród radnych powiatowych są osoby, wobec których toczyło się lub toczy postępowanie w prokuraturze lub sądowe, a także ile osób wchodzących w skład Rady Powiatu Ostrowieckiego jest skazanych prawomocnymi wyrokami. 22 czerwca zapytaliśmy o to w Starostwie Powiatowym w Ostrowcu Świętokrzyskim. 9...)
W kwietniu 2024 r. prokuratura poinformowała nas o Marii A., Adrianie M. i Dariuszu P., którym przedstawiono zarzuty składania fałszywych zeznań. W czerwcu 2024 r. zarzuty popełnienia czynów przeciwko wiarygodności dokumentów przedstawiono kolejnym osobom: Łukaszowi G., Irenie K.-K. oraz Małgorzacie B.
Dziś na sesji rady powiatu przyjeto uchwałę w sprawie powołania komisji konkursowej d/s wyboru dyrektora szpitala. W/g doniesień mediów w skład komisji wchodzą: Małgorzata Bień, Monika Borek, Małgorzata Dybiec, rektor Akademii Nauk Stosowanych Paweł Gotowiecki, skarbnik powiatu Julita Szewczyk oraz Danuta Barańska – przewodnicząca rady społecznej szpitala.
Przed dyskusja w sprawach różnych transmisja online sesji rady powiatu została przerwana.
Jakie media, tacy czytelnicy . Nic nie zrobisz.
Może ktoś zapyta o tych czytelników? Ilu ich takich wścibskich?
A moze tak jeszcze o miejskich radnych zapytacie. Ciekawe czy będzie ciekawie ???
Kontynuacja wpisu z godz. 21:28. [Nie kasuj tego. Podaję też źródła informacji. Co to znaczy? Tzn., że wpis ten nie jest gołosłowny:]
Udało mi się znaleźć sporo informacji, które częściowo potwierdzają istnienie działań podobnych do tego, co opisałeś, ale nic wprost mówiącego “projekt Ostrowczanina” jako jednolitego programu obywatelskiego z takim hasłem. Poniżej zbiór ustaleń — co wiadomo, a czego nie udało się zweryfikować. Jeśli chcesz, mogę spróbować dalej — np. w lokalnych dokumentach, budżecie miejskim, protokołach rady.
Co wiadomo (potwierdzone działania)
„Miasto OdNowa” / „Ostrowiec Świętokrzyski – Miasto OdNowa”
* To projekt Ostrowca Świętokrzyskiego w ramach Konkursu „Rozwój Lokalny” (Fundusze Norweskie, Mechanizm Finansowy EOG) ([Miasta][1])
* W ramach tego projektu przewidziano:
- wsparcie przedsiębiorczości
- rozwój infrastruktury rowerowej
- edukację ekologiczną
- portal mieszkańca
- cyfrowe archiwum
- program lojalnościowy dla mieszkańców („Ostra Karta”) ([Miasta][1])
* Budżet: miasto pozyskało blisko 16 mln zł w ramach Funduszy Norweskich na ten projekt. ([Miasta][1])
Szkolenia „Ostrowczanin na Swoim”
* To nazwa cyklu bezpłatnych szkoleń skierowanych do mieszkańców Ostrowca (różne grupy: osoby młode, seniorzy, etc.), dotyczących m.in. zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej, aspekty prawne i praktyczne, też kompetencji osobistych i motywacyjnych. ([crl.ostrowiec.pl][2])
* Szkolenia są częścią projektu “Ostrowiec Świętokrzyski – Miasto OdNowa” (środki z EOG) ([crl.ostrowiec.pl][3])
„Generator Rozwoju dla Ostrowca Świętokrzyskiego” (GROŚ)
* To inny projekt zgłoszony przez miasto, mający na celu wsparcie mieszkańców: przedsiębiorczości, aktywizacji zawodowej, ochrony środowiska, rozwoju społecznego etc. ([Samorządowy PAP][4])
* Deklaracje władz mówią, że projekt ma być dla różnych grup mieszkańców: młodzieży, seniorów itp. ([Samorządowy PAP][4])
* Projekt jest kandydatem do dofinansowania ze środków Polsko‑Szwajcarskiego Programu Rozwoju Miast. ([Samorządowy PAP][4])
Inne działania które mogą wpisywać się w „kreowanie Ostrowczanina”
* W budżecie miasta na rok 2025 zaplanowano 1,873,000 zł na promocję jednostek samorządu terytorialnego — to sektor, w którym mogą być koszty związane z kampaniami wizerunkowymi. ([Polityka][5])
* “Mini‑granty dla lokalnych organizacji” – wsparcie dla organizacji obywatelskich, kulturalnych i zdrowotnych (40 000 zł w 2025) – to działanie zachęcające do lokalnej aktywności. ([swietokrzyskie.cozadzien.pl][6])
* Działania rewitalizacyjne oraz duże projekty infrastrukturalne, które zmieniają przestrzeń miejską, co też może wpływać na tożsamość mieszkańców. ([Samorządowy PAP][7])
Czego nie znalazłem / co nie jest potwierdzone
* Brakuje jednoznacznego dokumentu lub programu zatytułowanego „Ostrowczanin” (jako nazwiska kampanii czy strategii). Nie znalazłem takiego projektu w oficjalnych publikacjach.
* Nie ma jasności, że „Ostrowczanin” miał być marką patriotyzmu lokalnego jako główną narracją (czy raczej część wielu mniejszych działań).
* Nie znalazłem szczegółowych danych co do całkowitych kosztów działań, które by celowały w budowanie lokalnej tożsamości jako „Ostrowczanin” — poza kosztami promocji ogólnej miasta, grantów, edukacji przedsiębiorczości itp.
Wnioski wstępne
* W Ostrowcu rzeczywiście istnieją działania, które wpisują się w ideę promowania lokalnej aktywności, przedsiębiorczości, wspólnoty – to są m.in. szkolenia „Ostrowczanin na swoim”, program „Miasto OdNowa”, projekt „Generator Rozwoju”.
* Elementy takie jak promocja miasta, programy lojalnościowe, portal mieszkańca, czy granty dla organizacji lokalnych – wszystko to może być częścią większego założenia: wzmocnienie tożsamości lokalnej.
* Ale nie ma potwierdzenia, by były to działania jakiejś jednej spójnej, kompleksowej kampanii „stwórzmy Ostrowczanina” w znaczeniu propagandowym (np. z plakatami, hasłami, misją społeczną jednomyślnie narzuconą przez władze).
Jeśli chcesz, mogę spróbować dotrzeć do dokumentów rady miasta, planów strategicznych z Ostrowca (np. Strategia Rozwoju Lokalnego, Programy Społeczno‑Kulturalne), by sprawdzić, czy zapisy tam mówią o „Ostrowczaninie” tak, jak opisujesz — czy to jest hasło oficjalne, przyjęte, ze środkami budżetowymi.
[1]: https://www.miasta.pl/aktualnosci/ostrowiec-swietokrzyski-miasto-odnowa "Związek Miast Polskich"
[2]: https://crl.ostrowiec.pl/2022/11/cykl-szkolen-pn-ostrowczanin-na-swoim-rozpoczety/ "Cykl szkoleń pn. „Ostrowczanin na swoim” rozpoczęty! – Centrum Rozwoju Lokalnego w Ostrowcu Świętokrzyskim"
[3]: https://crl.ostrowiec.pl/2023/02/kolejne-edycje-bezplatnych-szkolen-pn-ostrowczanin-na-swoim-juz-w-marcu/ "Kolejne edycje bezpłatnych szkoleń pn. „OSTROWCZANIN NA SWOIM” już w marcu. – Centrum Rozwoju Lokalnego w Ostrowcu Świętokrzyskim"
[4]: https://samorzad.pap.pl/klub-samorzadowy/ostrowiec-swietokrzyski/kategoria/aktualnosci/ostrowiec-swietokrzyski-17 "Ostrowiec Świętokrzyski: Konferencja prasowa dotycząca projektu „Generator Rozwoju dla Ostrowca Świętokrzyskiego” | Serwis Samorządowy PAP"
[5]: https://www.polityka.co.pl/ostrowiec-sw-blisko-2-mln-zl-zaplanowano-na-promocje-w-2025-roku-26963145.html "Ostrowiec Św.: Blisko 2 mln zł zaplanowano na promocję w 2025 roku - Polityka"
[6]: https://swietokrzyskie.cozadzien.pl/ostrowiec-swietokrzyski/mini-granty-dla-lokalnych-organizacji-40-000-zl-na-rozwoj-kultury-i-promocje-zdrowia-w-ostrowcu/82878 "Mini-granty dla lokalnych organizacji. 40 000 zł na rozwój kultury i promocję zdrowia w Ostrowcu"
[7]: https://samorzad.pap.pl/klub-samorzadowy/ostrowiec-swietokrzyski/kategoria/wiadomosci-klubowe/ostrowiec-sw-ogromne-srodki-0 "Ostrowiec Św.: Ogromne środki na rewitalizację | Serwis Samorządowy PAP"
Nie znam dokładnej nazwy ale o coś takiego chodziło. Może zajmowała się tym m.in. Akademia Nauk Stosowanych im. Gołuchowskiego?
Tak — znalazłem konkretne potwierdzenie, że Akademia Nauk Stosowanych im. Józefa Gołuchowskiego była zaangażowana w działania, które bardzo mocno wpisują się w to, o czym mówiłeś — budowanie lokalnej tożsamości “Ostrowczanina”. Oto co ustaliłem:
Konkretne działania z udziałem tej uczelni
1. Monografia „Jestem Ostrowczaninem ‒ udokumentowanie i pokazanie na nowo elementów budujących tożsamość Ostrowca Świętokrzyskiego”. Akademia Gołuchowskiego wygrała przetarg na opracowanie i wydanie nowej monografii Ostrowca. Zadanie nosiło tytuł „Jestem Ostrowczaninem ‒ udokumentowanie i pokazanie na nowo elementów budujących tożsamość Ostrowca Świętokrzyskiego”. ([ostrowiecka.pl][1])
* Publikacja miała mieć minimum 400 stron. ([ostrowiecka.pl][1])
* Koszt: umowa przewiduje **140 000 zł** na wykonanie i wydanie monografii. ([ostrowiecka.pl][1])
* Finansowanie: część projektu „Ostrowiec Świętokrzyski – Miasto OdNowa”, dofinansowanego ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG / Norweskie Fundusze). ([ostrowiecka.pl][1])
2. Akademia Młodego Przedsiębiorcy
To inicjatywa adresowana do młodzieży ostrowieckiej — uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, prowadzona przez Centrum Rozwoju Lokalnego we współpracy z Akademią Gołuchowskiego. Część projektu „Ostrowiec Świętokrzyski – Miasto OdNowa”. ([ostrowiecswietokrzyski.naszemiasto.pl][2])
* Celem było m.in. promowanie przedsiębiorczości, rozwijanie kompetencji młodych mieszkańców, zachęcanie ich do aktywności lokalnej. ([crl.ostrowiec.pl][3])
* To zadanie wpisuje się w tworzenie elementów wspólnoty lokalnej — młodzi ludzie identyfikujący się z Ostrowcem, uczący się funkcjonować w lokalnym środowisku. ([crl.ostrowiec.pl][4])
3. Współpraca Uczelni z Miastem w zakresie dokumentacji i historii lokalnej
Poza monografią, uczelnia uczestniczyła i wspierała inicjatywy dokumentacyjne, historyczne, badawcze dotyczące Ostrowca, co także służy budowaniu tożsamości mieszkańców. ([ostrowiecka.pl][1])
Wniosek: tak, uczelnia była zaangażowana
Zatem odpowiedź brzmi: tak, Akademia Nauk Stosowanych im. Józefa Gołuchowskiego była jednym z kluczowych partnerów (wykonawcą) w działaniach, które miały na celu kreowanie lokalnego patriotyzmu / lokalnej tożsamości — zwłaszcza poprzez monografię „Jestem Ostrowczaninem” i inne działania w ramach projektu „Miasto OdNowa”.
Jeśli chcesz, mogę znaleźć umowę / dokumentację projektową tych działań — żeby sprawdzić kto dokładnie był finansowany, jakie były cele opisane w dokumentach, i porównać je z tym, co faktycznie się wydarzyło.
[1]: https://ostrowiecka.pl/pl/11_wiadomosci/758_ostrowiec-swietokrzyski/124394_powstanie-nowa-monografia-ostrowca-swietokrzyskiego-zdjecia-wideo.html "Powstanie nowa monografia Ostrowca Świętokrzyskiego (zdjęcia, wideo) - ostrowiecka.pl"
[2]: https://ostrowiecswietokrzyski.naszemiasto.pl/akademia-mlodego-przedsiebiorcy-w-ostrowcu-swietokrzyskim/ar/c1-9358523 "„Akademia Młodego Przedsiębiorcy" w Ostrowcu Świętokrzyskim zakończyła rok akademicki 2022/2023. Gala w Ostrowieckim Browarze Kultury | Ostrowiec Świętokrzyski Nasze Miasto"
[3]: https://crl.ostrowiec.pl/2024/02/6434/ "Podsumowanie II edycji Akademii Młodego Przedsiebiorcy – Centrum Rozwoju Lokalnego w Ostrowcu Świętokrzyskim"
[4]: https://crl.ostrowiec.pl/2023/06/zakonczenie-roku-akademickiego-i-edycji-akademii-mlodego-przedsiebiorcy/ "Zakończenie roku akademickiego I edycji Akademii Młodego PRzedsiębiorcy – Centrum Rozwoju Lokalnego w Ostrowcu Świętokrzyskim"
Paranoiczny aspergerze, możesz przestać wklejać swoje rozmowy z ChataGPT? Dziękujemy!
22:47/ Lokalny pies gminnego ogrodnika:)
Inicjały zgadzają się.
Skierowałem na miejscowego radnego do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnieniu przestępstwa.Sprawa dotyczyła poświadczenia Nieprawdy w toczącej się przeciwko mnie sprawy w Sądzie.
Dostałem zawiadomienie z Prokuratury,że sprawa sostała umorzona ze względu na małą szkodliwość społeczną.Jakie ma ten radny poparcie społeczne gdy kłamie nawet w Sądzie?Kto takiemu radnemu zaufa?Posiadam dokumenty poświadczające jego kłamstwo.
Ha ha ha Gościu 12:30; no i słusznie, bo przecież składanie fałszywych zeznań przez świadka nie jest karalne. Oczywiście w/g tych, co to prawo rozumieja tak jak Tusk.
12:30..witaj w realnym świecie
[3] ,,Śniadanie biznesowe jako wsparcie mikroprzedsiębiorstw w gminie Ostrowiec Świętokrzyski” - takimi rzeczami zajmowała się prezes (ARL) / dyrektor (CRL) Agnieszka Rogalińska z domu Loranty. Ale jakie śniadanie? Jajecznica z grzankami i ogórek kiszony do tego? Tak tylko pytam z ciekawości.
A co z radnym karateką i podsluchiwaczem?