zwracam się do super gospodyń w tym mieście, please pomóżcie, jutro przyjeżdża mój chłopak, to nasza pierwsza randka i obiecałam mu domowy obiadek, ziemniaki z sosem mięsnym domowym :/ i sałatką i nic nie byłoby w tym takiego, poza tym, że nie mam kompletnie pojęcia o gotowaniu, jestem zielona w tym, bardzo proszę o pomoc w ugotowaniu takiego sosu, co muszę kupić, ile , jak się nazywają składniki i gdzie ich mogę kupić, bardzo będę wdzięczna wszystkim za pomoc, oczywiście, żeby nie było za drogo, bo na pieniądzach jeszcze nie śpię ;)
Proponuję kup karkówkę leć teraz do sklepu .najlepszy sosik bo mięsko soczyste. Jak na dwie osoby zależy czy facet lubi pojeść kup tak 80 dag, .upiecz w rękawie podlej do rekawa/kup torebki do pieczenia będzie ci łatwiej/ 3/4 szklanki wody mięso umyj kup zupę cebulową i borowikową po połowie obsyp mięso i do piekarnika piecz 1 /30czli godzinę trzydzieści w 200stopni po wjęciu z pieca pokrój mięso sos jest już gotowy.
http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,4288942,title,SOS-MIESNY,index.html?ticaid=6fddb
to ma być sos a nie pieczeń ?
na 2 os - 0,5 kg łopatki wieprzowej, 15 dkg smalcu, 1,5kg ziemniaków, 3 duże marchewki,trzy cebule, śmietana wiejska ,1 por, 1 jabłko, 0,5 kg kapusty kiszonej sól, pieprz, wegeta szczypta majeranku dwie łyżki oleju np.kujawskiego
80 dkg karkówki pieczone półtorej godziny, to chyba zbyt długo, a jeszcze nie wiem, po kiego diabła te zupy w proszku z całą tablicą Mendelejewa, czy sól, pieprz, kolendra, ziele oraz zioła (wybór ogromny) nie wystarczą? Ale ja stara, to chyba się nie potrafię w tych nowościach odnaleźć.
najprostrzy sosik:kup mieso np. lopatki 40 dag, pokroj ja w male kawalki i podsmaz na oleju ok. 30-40 minut, nastepnie dodaj cebulke pokrojona w kostke i podsmaz to wszystko jeszcze z pol godzinki, podlewaj troszke woda, zeby sie cebula nie spalila, nastepnie dodaj ze 2 lyzki maki, wymieszaj wszystko i dus jakies 5 min, nastepnie zalej to wszytsko woda i wymieszaj, konsystencja sosu zalezy od ciebie, jesli bedzie zbyt gesty to dodaj jeszcze troche wody, nastepnie dopraw sos sola, piperzem, dodaj troszke papryki mielonej, przyprawy zaleza od gustu, to wszystko. Nie zapomnij ugotowac ziemniakow i zrobic salatke dobor warzyw dowolny.SMACZNEGO
dokładnie wystarczylo by emerytko! ale w ziolach niema polepszaczy smaku oraz preparatu dymu wedzarniczego, a co za tym idzie sa to smaki dla młodych nieatrakcyjne niestety..
Chciała szybko a nawet pilnie czy w ogóle to ta młoda dama ma w domu smalec cebule itp.A jak widzę starsze panie gotujące tylko na tablicy Mendelejewa to ten przepis akurat nie jest taki zły .Może na wolnym czasie panienkę ktoś podszkoli i na następny obiadek będzie ęxtra wszystko naturalne nawet mięsko na pieczeń.
Na Was dwoje kup 30 dag miesa wieprzowego(łopatki, od szynki ) Pokrój drobno i przyrumien pieknie na łyzce smalcu ze wszytkich stron. Przełóz mięso do garczka i zalej wodą tak zeby w 3/4 mieso bylo przykryte woda.Na smalcu ze smazenie miesa przyrumien delikatnie sredniej wielkosci pokrojona cebule i dodaj do sosu. Gotuj mieso az do miekkosci i w miare potrzeby podlewaj wodą.Posól do smaku i jesccze przez pół godziny gotuj.Zrób zaprawke z wody i maki.To znaczy wez 2 łyzki maki i rozmieszaj z okolo 1/2 szkl wody tak by nie bylo grudek.Wlej zaprawke do gotujacego sie sosu.Wymięszaj porzadnie i znów zagotuj.Mozesz doprawic sos odrobina czabru. Cząber kupisz w kazdym sklepie suszony na stoisku z przyprawami.Mieso w miesnym.Cebule w warzywniaku.Makę w sklepie.Mąka pszenna,moze byc z Biedronki.Mozesz dodac ciut pieprzu do sosu, zeby zaostrzyc troszke smak potrawy.To chyba najprostszy przepis na domowy sos.
Polecam na sos mięso z biodrówki lub łopatki. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, usuwając przy tym błonę i tłuste kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy mieszając, gdy się lekko zarumieni wrzucamy pokrojoną w kostkę lub w piórka cebulkę, zmniejszamy ogień i nakrywamy pokrywką dusimy. Nie solimy. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojoną w paski różnokolorowa paprykę i dalej dusimy. Teraz możemy posolić, dodać pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony lub pognieciony w prasce czosnek i dalej dusimy do zupełnej miękkości mięsa. Podczas duszenia sukcesywnie podlewamy woda, aby się nie przypaliło i aby była baza do sosiku :) Kiedy mięso jest już miękkie sprawdzamy, czy jest odpowiednio słone i pieprzne i w razie potrzeby doprawiamy. Następnie dajemy do środka 3 łyzeczki musztardy, mieszamy i chwileczkę dusimy. Dalej zaciągamy mąką zmiksowaną ze śmietaną i odrobiną wody zahartowanej goracym sosem, żeby się nie owarzyło (mieszamy to wszystko w szklance, a potem wlewamy do sosu). Chwilkę jeszcze dusimy, aby mąka się zagotowała, jeśli jest za gęsty podlewamy jeszcze wodą i voila.
mięso jest lepsze usmażone na smalcu
Pani z 19:09 dała Ci najlepszy przepis. Twż tak robie oprócz tej musztardy, ale jutro wypróbuje z musztardą :)
jeżeli chcesz przepis to napisz, przygotowanie zajmie Ci góra 50minut, koszt max 20,00zł,razem z surówką, składniki napisałem o 19:18, i pamiętaj żadnej chemii i sosów w proszku
PAni dała dobry przepis ale mięso lepiej smaźyc na smalcu i nie dawac smietsn
Jeśli chodzi Ci o prosty sos, to ja polecam: 2-4 plastry karkówki albo innego mięska (jak zapytasz w sklepie o dobre mięso na sos, to powiedzą Ci jakie jeszcze się nadaje), przyprawy typu: do mięsa duszonego/do karkówki/do pieczeni (ja najczęściej używam wszystkich, które mam robiąc mix - równie dobrze przyprawa do kurczaka czy kebaba znajduje się w mojej mieszance) trochę wegety, trochę oleju, dwa liście laurowe, 1-2 ziarenka ziela angilskiego (jeśli nie masz - bez paniki, też wyjdzie smacznie), mąka do zagęszczenia (ewentualnie jakiś gotowy sos pieczeniowy z torebki - ale tu też najlepiej wychodzi, jeśli miksujesz kilka rodzajów po trochu - jeśli nie masz w domu takich rzeczy, nie ma sensu tracić kasy, wystarczy Ci mąka). Wymieszaj sypkie przyprawy, króte masz (trudno mi określić w jakiej ilości, bo ja robię to na oko, ale załóżmy, że jesli masz 5 roznych przypraw to każdej weź po plaskiej małej łyżeczce ale vegety moze byc zdecydowanie mniej. Na rozgrzany na patelni (niewielki ogień) olej ułóż mięso w plastrach, posyp przyprawami tak jakbys przyprawiała karkówkę na grillu. Kiedy mięso podsmaży się z jednej strony, przełóż na drugą i znów posyp przyprawami (uważaj, zeby nie przesadzić - po prostu zdaj się na intuicję). Kiedy mięso jest obsmażone z obu stron, wyjmij je z patelni do przestygnięcia, a następnie podziel na małe kawałki (chyba, że chcesz podać w całości w plastrach), następnie mięcho zpowrotem na patelnię albo do garczka i zalewamy wodą - nastawiasz na maly ogien wrzucasz liscie laurowe i ziele angielskie i gotujesz kilkanaście minut (na maleńkim ogniu). Weź około 2-3 łyżki mąki wysyp na suchą patelnię, albo rondelek i nastaw na mału ogień ciągle mieszając i pilnując, aby mąka się nie przypaliła - ma się jedynie zarumienić a wtedy wydobędziesz z niej odpowiedni zapach. Taką mąkę dokładnie rozmieszaj w połowie filiżanki wody, tak, by nie było grudek. Możesz dodać odrobinę śmietanki i tak przygotowaną miksturę łączysz z gotującym się miechem. Jeśli masz jakieś gotowe torebkowe sosy i chcesz ich użyć, to zmniejsz ilość mąki. Pogotuj to wszystko kilka minut i dopraw do smaku :) Powodzenia