jak wyglądają sprawy związane z takim porodem ? ile się płaci ? gdzie należy się zgłosić aby odbył się taki poród ?
Jak przyjezdzacie na izbe do porodu zglaszasz ze chcecie miec porod rodzinny. Jezeli sala jest wolna to was przyjmuja na nia. Sala do porodow rodzinnych jest jedna.
poród rodzinny w ostrowcu jest za darmo. zglaszasz w dniu porodu dopiero jak sala bedzie wolna to masz rodzinny porod jak zajeta to nie masz. jest tylko jedna sala przeznaczona do porodu rodzinnego
Z tego co wiem nic się nie płaci tylko trzeba trafić na wolną sale a kiedy masz termin?
nic sie nie placi i pytaja na izbie przyjec czy chcesz porod rodzinny
mimo porodu rodzinnego do dzisiaj żałuje, że rodziłam w Ostrowcu
ja słyszałam bardzo dobre opinie, i o naszym szpitalu też... poród rodzinny pomaga bardzo, na izbie przyjęć musisz tylko określić że taki chcesz, może być tak że osoba jest z Toba przez cały czas a gdy są już skurcze parte może wyjść gdy sobie tego życzycie, nie płaci się nic :) tylko do porodu rodzinnego jest jedna sala, więc jeśli akurat w tym czasie bd zajęta no to nici..
Poród rodzinny to najlepsze co może spotkać rodziców dziecka. Co prawda u mnie przy pierwszym dziecku się nie udało (mimo 12 godzinnej akcji) bo skończyło się cesarką - ale i tak tata pierwszy zobaczył dzidziusia :). Za drugim razem, było już naturalnie i tylko na obchód doktora były prośby o opuszczenie na moment pokoju dla przyszłego ojca. Potem sam poród i ciachnięcie nożyczkami też musi ojciec ogarnąć :) na koniec łożysko... Poszczypany przez żonę, z wyciągniętymi rękami i krzykiem na pół szpitala przez żonę stałem się tym sposobem ojcem, któremu udało się odbyć poród ;]
Wczoraj rozmawiałam z lekarzem prowadzącym i obecnie nie ma porodów rodzinnych, gdyż jest dużo pacjentek, a mało łóżek( pacjentki leżą na korytarzu), a na sali do porodu rodzinnego leżą Panie po porodach.
Jednym słowem, oddział jest niedostosowany do takiej ilości pacjentek. Dlatego w tej sytuacji rodząc gdzie indziej na pewno nie będziecie żałować. Ja rodziłam w innym mieście i jestem b.zadowolona zarówno z warunków, jak i opieki.